Äntligen igång med lite vinkurser

Jag älskar att stå inför folk och kåsera, hålla föredrag eller utbilda inom vin & gastronomi. Det började för en herrans massa år sedan på TBV här i Helsingborg. Vi får dra tillbaka klockan säkert 35 år i tiden. Jag var då väldigt grön men oerhört entusiastisk och förberedd. Jag gick sedan vidare till Medborgarskolan där jag höll i kurser nere i kryptan på Jacob Hansens Hus och därefter inne på Hotell Viking. Sen kom en period i mitt liv då det blev för mycket av allt och jag fick tryck för bröstet som en första signal. Min kalender var fullspäckad med uppdrag och jag valde att tacka nej till en massa åtaganden. Jag tog en paus.

För ett par år sedan ställde min mycket gode vän Jesper Liljegren frågan om vi inte kunde köra vinkurser inne på Jacob Hansens hus där han och teamet från BaraVara & Sillen & Makrillen tagit över driften. Sagt och gjort så satte vi igång. Efter en inställd vår så hade vi ny kursstart i onsdags. Vi maximerar antalet till trettio personer och håller till i den stora Blå salen där deltagarna kan hålla avstånd. Nu kör vi tio tillfällen under hösten där jag väljer ut ett tema, kör en power-point, berättar utförligt om kvällens viner samt leder en provning på fyra viner av god kvalitet. Vid första träffen som ni kan se på veckans bild var kvällens tema Piemonte.

Jag brukar alltid köra en halvblind provning då mina deltagare får veta i förväg vilka viner som serveras, men inte i vilken ordning. Man får en fingervisning om vad man kan förvänta sig i fråga om färg, doft och smak innan man lägger ihop samtliga intryck och ger ett svar. Detta är inget ”världsmästerskap” utan mer att man skall koncentrera sig och kanske lära sig något. Att vinet med blålila färg bör vara en ungdomlig Dolcetto. Att de två något ljusare vinerna med lite brun kant bör vara Barbaresco & Barolo på nebbiolodruvan och där Barolo bör ha mer kärvhet. Samt att vinet från Barbera d´Alba är fruktigt och elegant i en lättillgänglig stil. Och mina kära vänner blir jublande glada när de gissar rätt.

På måndag kör jag igång en ny vinkurs i Malmö där vännerna Thomas & Maggan Nilsson dragit ihop ett gott gäng. Det blir samma förutsättningar som här i Helsingborg med tio träffar.

Det känns som att hösten har tagit vid och att folk är tillbaka på jobbet. För egen del blir det dessa kurskvällar och möjligtvis något uppdrag till. Men det är segt. Jag har i veckan varit i kontakt med Hotel Majestic **** i Bordeaux där de undrar hur det blir med min resa om två månader. Det är fortfarande restriktioner med att bära mask på offentliga platser och jag skall i veckan som kommer ta kontakt med slotten och detta får avgöra om jag kommer att köra resan eller flytta den till nästa år.

Jag hoppas att ni får en fin helg och vecka som kommer!

Bästa hälsningar

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.