Magiskt besök på Geranium *** i Köpenhamn

I onsdags var det dags för en gastronomisk utsvävning med ett väldigt intressant studiebesök på Geranium i Köpenhamn. Det är Rasmus Kofoed som är frontfiguren på denna restaurang och han fick mycket av sin kunskap på Scholteshof i Belgium samt den tidigare tvåstjärniga restaurang Kommandanten i Köpenhamn. Han öppnade Geranium 2007 och gjort sig mest känd som den enda kock i världen som vunnit brons, silver och slutligen guld i Bocuse d´Or 2011. Utan tvekan världens största tävlingar för kockar. 2016 fick Rasmus sin tredje stjärna i Guide Michelin på krogens senaste adress på 8:e våningen uppe på Parken i Köpenhamn.

Framgångarna har inte låtit vänta på sig och i årets upplaga av World 50 Best Restaurants ligger Geranium 5:a i världen. Fortfarande är Rasmus mycket involverad i Bocuse d´Or – tävlingen där han coachade kollegan Kenneth Toft-Hansen till guld 2019. I onsdags var dessvärre inte Rasmus på plats då han var på träningsläger med ännu en adept. Det skulle visa sig att detta inte hade någon som helst betydelse för mig och mitt sällskap vid besöket på detta gastronomiska tempel.

Vi möttes vänligt i entrén och tog hissen upp till den översta våningen. Här inledde vi med ett glas Fleury Blanc de noirs från Champagne när vi fick en mycket trevlig rundvandring i den avskalade och något sterila miljön. Mike tog hand om oss och agerade sommelier denna kväll. Född och uppvuxen i Melbourne så hade vi många gemensamma upplevelser och vänner. Men bara 24 år…. Och denna enorma kunskap. Jag imponerades stort! Vi satt i ett chambre separee med ett öppet kök.

Vinlistan är enorm och späckad med världens största viner till mycket höga priser. Jag hade tidigare på dagen gått igenom vinlistan på deras hemsida för att lägga upp taktiken rätt med vad jag ansåg vara prisvärda viner. Jag beställde 2013 Sancerre ”La Grande Cote” från Pascal Cotat i Loire, 2016 Frantz Hirtzberger Grüner Veltliner Smaragd Honivogl från Wachau i Österrike, 2017 Saint-Aubin 1 Cru ”Champlots” från Pierre-Yves Colin-Morey i Bourgogne samt 2014 Aubert Chardonnay Larry Hyde & Sons Vineyard från Carneros i Kalifornien – USA. Jag fick medhåll av Mike att mitt val var utmärkt och skulle passa perfekt till inledningen av menyn.

Vi får reda på att det kommer att serveras 18 rätter och det är inget som skrämde oss då tempot var oerhört bra samt portionerna perfekt avvägda. Först kommer det in fem serveringar som man kallar ”Aptitväckare”. Oerhört vackra skapelser som innehåller allt från knivmusslor, hummer, rökta snigelägg, Rygeost och mycket annat gott.

Därefter presenteras 9 ”salta rätter” där de första 8 rätterna passar utsökt till våra vita vinval. Kvalitén är oerhört jämn och ingen favorit sticker ut. Det smakar lika fint som det ser ut och man blir ibland lite lurad när man stoppar munsbiten i munnen och smaken blir något helt annat än man föreställt sig. Det är det som gör Geranium originellt. Pilgrimsmusslor, kungskrabba i två serveringar, ostron och mycket gröna inslag gifter sig väl.

Som sista rätt av ”salta rätter” serveras en utsökt vaktel med gran och tryffel. Till detta väljer vi en röd Bourgogne från 2010 Nuits-Saint-Georges 1 Cru ”La Richemore” Vieilles Vignes från producenten Perrot-Minot. Av samtliga 18 rätter är det ”bara” till denna rätt då det passar med rött vin och då skall ni veta att källaren inrymmer en gigantisk kollektion av det bästa röda vinerna i världen och jag är glad att man undanbett sig naturviner. Innan desserterna som är fem till antalet kommer in så tog vi in ett moget extra vin för att göra vår australiska sommelier glad. Det blev en 2002 Octavius Shiraz från Yalumba i Barossa Valley – Australien.

Till våra underbara, söta kreationer blev det en 2010 Chateau Rieussec 1 er Grand Cru Classé som satt som en smäck. Det enda som inte höll måttet denna kväll var ett lätt rostat kaffe som avslutning och det är inget man serverar skåningar som är vana vid Zoégas kaffe eller något italienskt alternativ. Jag var oerhört nöjd med kvällen och helhetsupplevelsen får en mycket hög placering bland mina gastronomiska besök genom åren.

I helgen är det inplanerat ett besök hos sonen Markus i Stockholm. Vi har inte sett hans och Sofia´s nya lägenhet än, vilket skall bli mycket spännande. Markus har lagt upp ett fint program för mig och Lis.

I veckan som kommer har jag äntligen två uppdrag. I samarbete med Jacob Hansens Hus kör jag igång en vinkurs om tio kvällar på onsdagar mellan 18:30-20:00. Denna kurs blev snabbt fulltecknad och jag är riktigt laddad inför att få sprida lite vinkunskap. På torsdag gästar jag Hotellet & Co. i Höganäs för första gången denna höst och temat blir Piemonte.

Fick lite information från en god vän på SAS i veckan. Han arbetar på Kastrup och menar att flygtrafiken inte riktigt satt igång än. Han berättade att en maskin lyfte till Singapore med Singapore Airlines och i kabinen satt fyra passagerare totalt. Den senaste månaden har 18.000 resenärer passerat Kastrup och detta är ett tapp jämfört med förra året på 80 %. Jag  kan bara hoppas att allt blir som vanligt snart igen.

Jag önskar er en fin vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.