Min vän Per Dahlberg fyller 60 år samt besök på Geranium *** i veckan

Veckans bild kommer från en restaurang i Jumilla inte så långt från Alicante i södra Spanien. Till höger har vi Per Dahlberg som idag lördag fyller 60 år. Per träffade jag för första gången 1983 då han huserade hos föräldrarna på Grand Hotell i Mölle. Jag som nyinvigd i vinets värld fick höras talas genom goda vänner om att det fanns en likasinnad kille i Mölle och våra vägar korsades.

Jag minns när vi vid denna tid gick på systembolaget och köpte en halv flaska Chateau Coutet från Barsac-Sauternes. Buteljen kyldes och vi satt hemma i Per´s soffa och delade denna söta butelj under väldigt analyserande former. Vi startade sedan ”måndags-gänget” som träffades varje måndag och provade kvalitetsviner från världens alla hörn och denna grupp har jag mycket att tacka för min kunskap, då vi var ett gäng som delade på kostnaderna av lite dyrgripar som man inte hade råd med själv.

Sedan 1986 har jag och Per samt två andra kamrater gjort studieresor under vecka 12, då vi besökt nya vinregioner som jag därefter arrangerat resor till. Förra året tog resan oss till Beirut – Libanon och i år skulle jag genomfört den första resan. Det är viktigt för mig att resa med branschfolk som delar mitt gastronomiska intresse och vid varje tillfälle ser vi till att inte missa några godbitar. Jag skulle kunna skriva en hel novell om alla fantastiska händelser vi varit med om under åren och Per tillhör mina absolut bästa vänner. Jag ser fram emot att få fira honom imorgon (söndag) då det blir kalas, där jag skall presentera de goda utvalda vinerna. Och Per driver tillsammans med sin hustru Sara restaurang Gastro som jag har ett nära samarbete med.

Värmen håller i sig och jag gottar mig i dessa semestertider med mycket sol & bad.

Jag har som vanligt tät kontakt med min guide och vän Richard Hilton i Sydafrika. Det har rapporterats om 600.000 fall av Covid 19 med 11.000 döda. Det senaste uttalandet från landets Minister of Tourism Mmamoloko Kubayi-Ngubane är att man förhoppningsvis är redo att öppna upp landet i september. Man räknar med att internationella turister är välkomna från december månad. Det är bara att hålla tummarna att jag kan genomföra mina båda resor till Sydafrika i februari.

Häromdagen besökte jag Lottenlund Estate i Allerum, där Tina bjöd mig på fyra viner från deras premiär-skörd 2019. Paret Manne & Tina är riktiga entusiaster som inte lämnar något åt slumpen och med en vingård i toppskick. Jag har genom åren varit ganska kritisk till svenska viner då jag inte stött på någon vidare kvalitet och en prisbild som varit svår att försvara. Men det har hänt mycket och kvalitén ökar år från år och vissa spår att Sverige kommer att ha de mest optimala förutsättningarna om 50 år. Man använder sig av lite ”udda” druvsorter som Solaris, Muscaris, Souvignier gris, Donau-Riesling, Cabernet Cortis samt Monarch. Jag fick uppleva en rosé som var alldeles utmärkt samt tre vita knastertorra vita viner. Samtliga rena och fina i smaken, men en för mig lite för bitig syra. Man skall veta att 2019 inte var ett lätt år och druvkvalitén kan bara bli bättre. Man har inte tillämpat en malolaktisk jäsning där den skarpa äppelsyran omvandlas till den mjukare mjölksyran. Jag hade önskat denna andra jäsning och då hade vinerna varit lite mer dämpade i syran. Men för att vara första årgången och unga vinrankor var jag mycket positiv och jag ser med spänning fram emot att följa vännernas projekt.

På onsdag blir det gastronomi på högsta nivå då vi är sex mat- och vinintresserade som skall besöka trestjärniga Geranium i Köpenhamn. Rasmus Kofoed är helgonförklarad efter att ha vunnit Bocuse d´Or som ”världens bästa kock” samt att restaurangen rankas som nummer 5 i världen. Man öppnade 2007 och fick sin tredje stjärna 2016. Till helgen återkommer jag med en recension.

Hoppas ni njuter som jag i sommarvärmen!

Bästa hälsningar

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.