Även resan till Piemonte är inställd…..men tankarna går nu till vännerna i Beirut

Libanon och Beirut

Eländet fortsätter runt om i världen och den senaste veckan drabbades Beirut något så oerhört. Detta behövde man verkligen inte. När jag för drygt ett år sedan besökte Beirut och Libanon vid två tillfällen var jag fast besluten om att arrangera en gastronomisk- vinresa till detta spännande land. Ett resmål som är mycket annorlunda, men väldigt fängslande.

Efter att jag fått många värdefulla tips på restauranger och vingårdar i kombination med en magisk kultur så fyllde jag min resa ganska så omgående. Jag var hemkommen, lyrisk med massor med intryck i bagaget vilket smittade av sig till 30 ressugna. Sen blev det protester i Tripoli och utanför departementet i Beirut vilket gjorde att en del av mina resenärer valde att hoppa av. Mina kontakter på plats kom med lugnande besked att här i Beirut märker vi inte av oroligheterna. Sen kom Corona och jag fick flytta resan ett år framåt i tiden mellan den 18 – 23 april 2021.

Och nu händer denna fruktansvärda explosion som gör att drygt 150 människor mister livet, över 4.000 skadade som behöver vård i redan överfulla sjukhus och på toppen av detta 300.000 libaneser och flyktingar från Syrien som återigen blivit hemlösa. I ett korrupt samhälle med en valuta som nått botten så vet jag inte när landet skall hämta sig. Det är lång tid fram till april nästa år och för egen del hoppas jag ändå att kunna arrangera resan och stötta landet…. även om det känns otänkbart för tillfället.

Det har varit på lut att ställa in Piemonteresan under tryffel-festivalen i höst i mitten av oktober och i veckan tog jag beslutet att inte köra denna resa. Likt övriga inställda resor är samtliga på plats väldigt förstående. Dessvärre kommer jag inte att arrangera eller flytta denna resa till nästa år, då jag inte får plats i min kalender. Detta innebär att mina resenärer får sina anmälningsavgifter återbetalda och Gabriela som håller i flygen fixar även hon en återbetalning.

Nu står min förhoppning till Bordeauxresan i slutet av oktober som är årets sista resa. Det skulle vara enormt befriande att få arrangera EN resa denna höst, vilket skulle lösa många problem då jag slipper att flytta årets resa ett år fram i tiden, då resan till Bordeaux 2021 redan är fulltecknad.

När jag nu kommer att vara mycket på hemmaplan så blir det en ny vinkurs på Jacob Hansens Hus med tio kvällar. Vi kommer att hålla till i Blå salen med gott om utrymme och distans. Vi kör vid 10 tillfällen på onsdagar mellan 18:30 – 20:00. Är ni intresserade och bor i Helsingborgstrakten så kan ni boka direkt till kontakt@jacobhansenshus.se . Vi kommer att ses under följande kvällar: 26/8, 2/9, 9/9, 23/9, 7/10, 14/10, 21/10, 4/11, 11/11 samt den 18/11. Det blir power point och genomgång av olika distrikt och länder samt att vi provar 4 högklassiga viner varje gång. Priset är 2.950:- inkl. moms samt en kostnad för vinet/gång där priset varierar från 100-200:- beroende på tema.

Förhoppningen är även att vi skall kunna genomföra två WineMakers Dinner´s på Gastro i november. Torsdagen den 5/11 kommer Laurent Perrier från Champagne och Fredagen den 13/11 Avignonesi från Toscana på besök. Bokning sker direkt till Gastro på info@gastro.nu

I veckan som gick drack jag en del goda viner hos vänner. Hos Bosse Berglund i Båstad blev det ett koppel av goda Bordeauxviner och hos Pelle & Mette i Hofterup blev det storslagna viner som TOR Cabernet Sauvignon, Sine Qua Non Grenache Estate Wine 2008 samt2004  Shafer Hillside Select från USA. Dessförinnan hann vi med att peta i oss några buteljer av utsökta 2006 Soldera Brunello di Montalcino samt 2010 Vosne-Romanée 1 Cru från Mongeard-Mugneret i Bourgogne samt 2010 Calera Pinot Noir från USA.

Nu i veckan fortsätter värmen här i Helsingborg och det lär bli några besök på Pålsjöbaden. På tisdag och fredag skall vi få besök av gäster. På onsdag har ex. MFF-spelaren Tobbe Persson dragit ihop ett gott gäng för en padel-turnering med efterföljande mat & dryck på O´Learys där vi skall kolla på Champions-League. På torsdag hinner jag med en vinkväll med lite kompisar.

Jag hoppas att ni får en fin vecka!

Håkan

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.