OjOjOj.. så mycket kul framöver!

Provning med Mariano Garcia. Mannen bakom viner som Vega Sicilia, Mauro och Aalto i Spanien

Veckans bild är några år gammal och det var vid ett möte på Vinexpo i Bordeaux med Mariano García. Denna legendar var vinmakare under nästa trettio år på Bodegas Vega Sicilia i Ribera del Duero. Han har betytt så oerhört mycket för den spanska vinindustrin och har haft ett finger med i spelet på ett antal viner. Han fick sluta på Vega-Sicilia då han fick högre poäng på sitt eget vin Mauro hemma på gården i Tudela del Duero. 1999 var han även delaktig i starten av projektet Aalto, som fått många beundrare här hemma i Sverige och övriga världen.

Hans viner har inspirerat mig mycket och det har resulterat i vinet Éxzito som producerats på bodegas Pico Cuadro sedan 2014. Sedan starten har vinentusiaster kunnat köpa hela eller halva fat av detta vin som levereras två år efter skörden. I veckan stängde vi försäljningen av 2019 och vi har sålt 33 fat, vilket är fantastiskt i dessa tider då jag inte träffat så mycket folk för att kunna marknadsföra vinet. Nu är buteljeringen i full gång och vinet förväntas att landa här hemma i början av augusti.

Min förhoppning är att snarast möjligt kunna flyga ner till Madrid och vidare med snabbtåget till Valladolid för att sätta mig in i nästkommande årgång 2020 som jag inte haft möjlighet att prova än. Men med teamet på Pico Cuadro har jag fått löpande, positiva kommentarer om årgången som en i raden av storstilade årgångar. Så fort vinet är testat kommer jag att starta marknadsföringen av detta så populära vin. Varje vecka får jag positiva kommentarer från vänner som öppnat en butelj och blivit överförtjusta efter att buteljen vilat några år i källaren. Senast från Uffe Wahlström som drack en magnum 2015 förra helgen och var lyrisk.

Jag älskar Ribera del Duero och i veckan fick jag nys om ännu ett superbra vin som enligt min mening är fel prissatt. Det handlar om 2014 Arzuaga Gran Reserva för 349:- med artikelnummer 90627. Vingården ligger granne med Vega Sicilia och har under många år levererat storslagna viner. Detta vin domineras av Tempranillo med ett litet inslag av både Merlot 5 % och Cabernet Sauvignon 4 %. Jag har flera gånger köpt mina viner genom decantalo.com och där kostar denna butelj 75 euro. Kontakta er lokala systembolagsbutik så hjälper dom er med att beställa hem vinet då det inte går att beställa on-line.

I skrivande stund har jag fortfarande eftersmaken kvar av gårdagens underbara Ribera del Duero viner hemma hos Camilla & Mats Nihlén. Det blev Mauro-Terreus 2008, Aalto PS 2011, Flor de Pingus 2006, Sei Solo 2012 samt Mauro 2017. Samtliga viner var alldeles förträffliga.

I veckan blir det mycket skoj. På tisdag skall ”lunch-gänget” träffas hemma hos Kalle Jemsten för lite smörrebröd och lekar. På torsdag flyger jag upp till Stockholm för att äta en bättre långlunch på Frantzén. Det är en god vän från Karlstad som vill träffas och bjuda på denna lunch och prata vin. Jag måste tyvärr flyga hem samma kväll då jag på fredag har inbokad PCR-test samt att jag skall få min andra spruta. På kvällen blir det studentfirande hemma hos Kristoffer Lindberg och Albin Moog-Håkansson. Två riktigt goa killar som jag och Lis haft en speciell anknytning till. På lördag flyger jag via Barcelona till Sevilla och fotbolls-EM. Vi blir tio glada grabbar som sammanstrålar på plats och under tre dygn skall vi utforska denna underbara stad med sin fantastiska tapas-kultur.

Men redan på fredag återkommer jag med en rapport från Frantzén *** som jag tidigare utropat till ”världens bästa restaurang”

Trevlig helg!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.