Trevliga dagar i London

En trevlig kväll på The River Café i London med Helena & Thomas Raber

Tro det eller ej, men i min ungdom handlade mycket i mitt liv om basket-boll. Jag representerade Skåne-laget, var på uppsamlingsläger i Tyringe och var medlem i IFK Helsingborg. Vår lärare i femte klass på Fredriksdalsskolan var Sten Wallmark, som var A-lags spelare i IFK och allt handlade om just basket.

Vi tränade på Nicolai-skolan och vi var ett gäng som blev riktigt goda vänner. En av dessa var Thomas Raber, som var ett år äldre. I tonåren umgicks vi väldigt mycket och då oftast med basket i fokus eller konserter. Thomas flyttade tidigt som sjuttonåring till London, där hans pappa Hans bodde. Utländska ekonomi-studier i London, Paris, Boston och Genéve gjorde att Thomas fick fina arbeten inom finans.

Thomas mormor hette Alvine Baloudis och kom från Lettland. 2005 startade Thomas Raber eget och firman som ligger fint på Berkley Square i Mayfair fick namnet Alvine Capital. Thomas arbetar med rådgivning inom Private Equity, Private Debt, Hedge Funds och Real Assets.

Vi har under alla år haft en mycket nära kontakt och Thomas är en av fyra medlemmar i ”Vecka 12” gänget som årligen gör en vinresa till någon lämplig plats, där vi förkovrar oss inom vin och gastronomi. Årets resa gick som bekant till södra England.

Nu är det snart tre år sedan jag fyllde 60 år och i present fick jag en vistelse med upplevelser i London som present av Helena och Thomas Raber. Det var just denna resa som inledde förra veckan.

Jag & Lis flög över till London i måndags och checkade in på Sloane Place i Chelsea. På kvällen såg vi ABBA Voyage. Senast Abba uppträdde tillsammans var 1982 och nu har man återuppstått som avatarer. Jag skall inte gå in på detaljer, men det var en helt fantastisk föreställning där man ibland hade svårt att njuta då tankarna rörde sig i huvudet… hur går detta till? Under fem veckor spelade man in rörelser och ansiktsuttryck vilket filmades med 160 kameror. Fråga mig inte hur detta gick till, men det är oerhört verkligt när ABB:orna framträder. Ett 10-manna band förstärkt med 3 sångare spelar. Det är packat på teatern med 3.000 i publiken, där många föredrar dansgolvet längst fram vid scenen.

Medlemmarna pratar med publiken och bandet och allting känns så verkligt. Föreställningen är lagom lång med 1 ½ timme. Björn berättar skämtsamt att när Waterloo vann 1974, så gav den engelska juryn 0 poäng till bidraget. Många favoriter spelas, då även de två senaste nytillskotten ”I Still Have Faith In You” och ”Don´t Shut Me Down”. Är ni i London är det väl värt att ta sig ut till arenan för en mycket sevärd och udda upplevelse.

Presenten handlade mycket om mat och dryck. Vi åt en fantastisk lunch uppe på 33e våningen på The Shard´s asiatiska restaurang HUTONG. Träffsäkra smaker och favoriter som dumplings och Peking-duck bland de åtta rätterna. Till detta en 2021 Soave ”La Rocca” från Pieropan. Granne med The Shard vid London Bridge ligger den fantastiska mat-marknaden Borough Market. Ett måste att besöka om ni är i krokarna. På kvällen åt vi italienskt på The River Café i Chelsea-Fulham området. Alldeles vid floden njöt jag, Lis och familjen Raber av en god meny med squid och piggvar. Till detta samma La Rocca, fast årgång 2022 samt en ljuvlig Brunello di Montalcino 2017 från Fuligni. Det var match på TV:n, då England spelade och vi såg andra halvlek och njöt av en ljuvlig 2008 La Grande Dame från Veuve Cliquot i Champagne.

Thomas som ”är i smöret” är även medlem i olika privata klubbar b.l.a 5 Hertford Street, där vi åt en god lunch med paret Carle samt Helena & Thomas. På denna klubb finns tre restauranger och det blev italienskt igen. Vi drack en vit Saint-Joseph från J-L Chave samt en 2017 Brunello di Montalcino från Argiano, som var ”husets vin”. Vi flög hem mätta och glada i onsdags kväll. Ett gigantiskt stort tack till Helena & Thomas Raber för väldigt fina dagar tillsammans i London.

Det är tidig lördagsmorgon i skrivande stund. Ikväll blir det en bättre middag med vänner hos Hjalmarsson´s i Strandbaden, Imorgon inviger Culise sin uteservering, på tisdag skall jag grilla Mat-Tina igen och denna gång skall vi gå igenom Portvin. På kvällen blir det fin middag hos familjen Nihlén i Hasslarp med goda vänner. På torsdag får vi besök från Sydafrika och familjen Jörnell´s som vi var hos på nyårs-afton i Constantia och festade. Irena & Anders Bengtsson som vi bodde hos i Cape Town kommer också. På fredag blir det sommarens enda konsert på Sofiero gård och det är Bo Kaspers Orkester som kommer. Det blir en god middag hos oss med vänner som uppvärmning.

En typiskt trevlig vecka i Laröd, när det är lite semester-tider
Ha det så gott!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.