El Nido

En väldigt trevlig vertikal-provning av El Nido från Jumilla

I måndags landade våra pallar med vinet Éxzito 2022 från Ribera del Duero hos Börje Jönssons Åkeri här i Helsingborg. Många förväntansfulla fat-köpare hämtade upp sina viner. Samma kväll fick jag positiva reaktioner från några stycken som inte kunde hålla tassarna borta från vinet. Själv öppnade jag en butelj igår då vinet lugnat ner sig lite efter transporten genom Europa. Som väntat var vinet lite tillknäppt, men likt föregående år så kommer vinet att öppna upp sig efter några års lagring i källaren. 2022 Éxzito kommer att bli riktigt bra.

I onsdags var vi några kompisar som träffades hemma hos Mats Nihlén i Hasslarp för att prova vinet El Nido från Jumilla i årgångarna 2003, 2005, 2007, 2008, 2009, 2010 samt 2014. Samtliga viner var helt underbara och det var bara 2003an som föll lite ur ramen då den visade prov på en begynnande oxidation.

Allt började i början på 2000-talet då jag var i Adelaide på Universal Wine Bar där jag fick nys om ett vin som av vinskribenten Robert Parker fått 100 poäng +. Alltså bättre än max-poängen 100. Vinet hette The Three Rivers Shiraz och kom från Barossa Valley där vinmakaren var Chris Ringland. Ett väldigt imponerande och storstilat vin, där jag fick med mig en flaska hem i kofferten. 2006 var jag i Palma med familjen på restaurang Manzanilla bakom stora Cortes Ingles, där man hade en av Spaniens största vinkällare. Jag bad att husets sommelier skulle rekommendera ett vin och fram kom 2003 El Nido. Ett vin där Monastrell och Cabernet Sauvignon samspelar. Sällan hade jag upplevt ett lika imponerande vin från Spanien. När jag tog reda på lite mer om vinet så var det just denne Chris Ringland som agerat ”flying Winemaker” och med sitt trollspö fått fram detta ikoniska vin. Sedan dess har jag följt vinet och då främst på fotbolls-resor i Barcelona och Madrid, där allt som oftast vinets utropats som provningens största vin. Måste jag välja en vinnare denna kväll så får det bli 2010an.

I torsdags hade vi ett teams-möte med Tour Pacific som bjudit in lite kunder, då jag försökte att sälja in den långa resan till Australien & Nya Zeeland i januari månad 2025. I veckan kommer det att ske en uppföljning och vi hoppas få några napp.

Det är i skrivande stund midsommardagen och tyvärr är bastun på Pålsjöbaden stängd. Det är helt galet att man under sommaren håller helt håller stängt på torsdagar och denna stora bastu badar helg är det stängt både på midsommarafton och idag. Helt galet!

Vi hade åtta gäster hos oss igår och efter traditionell sill-lunch satte vi på grillen på kvällen. Det blev mycket gott i glasen. Vi inledde med två magnum Beréche & Fils Brut Réserve från Champagne till de tre klassiska svenska aptitretarna med gravlax, räkröra, löjrom samt kantareller. Ni vi satte igång med lekar öppnade jag tre stödviner: 2021 Danbury Ridge Chardonnay från England och här kunde självklart ingen gissa att det var ett engelskt vin i glasen. Vidare ett lika svårt vin att gissa… 2015 FMC Chenin Blanc från Stellenbosch där en lite del av druvorna angripits av ädelröta, vilket bidrog med en viss förnimmelse av sötma. Mina gäster efterfrågade ett lite sötare vin och jag korkade upp en alldeles ljuvlig 1999 Eitelbacher Karthauser Hofberg Kronenberg Auslese från Mosel.

Det grillades flapsteak, marinerade kycklinglår, korvar och halloumi. Vi inledde med en elegant 2015 Avignonesi Grandi Annate Sangiovese från Montepulciano på magnum från Toscana. Därefter 2011 Vinha Maria Teresa från Quinta do Crasto i Dourodalen på magnum. Sen 2014 Aalto PS från Ribera del Duero… även den på magnum. Vi avslutade med en mogen 2005 Chateau Lascombes från Margaux innan portvinet öppnades. En 2000 Vintage Port Fonseca fick avsluta kvällen.

På måndag flyger jag och Lis över till London. Det är en försenad 60-års present från Helena och Thomas Raber. På kvällen skall vi se på ABBA. Sen vet jag inte riktigt vad som händer, då Raber´s varit väldigt hemlighetsfulla. Men det kommer att bli någon riktigt bra krog. Vi kommer hem sent på onsdag kväll.

På tal om krogar så har jag äntligen efter fem års försök fått ett bord i Madrid på trestjärniga DIVERXO i mitten av september, då jag kör min resa till Ribera del Duero och Madrid i kombination. Och den 19e har vi en ledig kväll. Googla gärna på DIVERXO och titta på deras knasiga hemsida. Här får jag mig garanterat en riktig resa.

Annars börjar mina ögon att bli fyrkantiga, då det är tre matcher från fotbolls-EM varje dag. En fantastisk underhållning även om jag saknar Sverige.

Jag önskar er alla en fin vecka!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.