Verona

En fantastisk opera i Verona

Det är för det andra året i rad som jag arrangerar en resa till Verona med mat, dryck och kultur i kombination med opera. Jag valde denna gång direktflyg till Venedig med SAS och en smidig bussfärd till Verona på 1 ½ timme. För mig är alltid läget på hotellet otroligt viktigt och jag uppgraderade från förra året med en ännu bättre hotell ett stenkast från Piazza Bra och Arena di Verona.

Vid ankomst i måndags hade jag hyrt in en väldigt trevlig guide, som tog oss runt till fots i ett par timmar för att besöka de viktigaste sevärdheterna. Det handlade om Shakespeare´s Romeo & Julia samt Dante Alighieri som skapade ett skriftspråk som italienskan bygger på. Kvällen avslutades med en mycket trevlig restaurang där en inhyrd trio framförde ett par opera-stycken.

I Verona bor det runt en kvarts miljon, men man får inte känslan av storstad. Man promenerar runt i de olika kvarteren och uteserveringarna där folk dricker Aperol- eller Limoncello spritz är många. Jag har inte varit överallt i Italien men just i denna region har jag avnjutit mina bästa måltider i Italien och så var fallet även denna gång. Vi har ätit så otroligt bra.

I tisdags var det fullt fokus på vinerna Valpolicella, Ripassa, Amarone och Recioto della Valpolicella. Vi besökte de båda husen Serego Aleghieri-Masi samt Tommasi. Här gick vi genom hela processen från vinranka till färdigt vin. En ny bekantskap för många av mina gäster var det vita vinet Lugana från Garda-sjön gjort på druvan Trebbiano. Detta vin inledde merparten av våra måltider och för många blev detta en ny favorit.

Vi har ätit merparten av måltiderna tillsammans, men det är viktigt att få lite ledig tid. I tisdags var vi några som tog ut svängarna och besökte anrika Bottega Vini Antica med deras gigantiska vinlista och vällagade kokkonst. Här drack vi extra gott som 2015 Valpolicella Superiore från mästaren Dal Forno Romano och därefter 2015 Amarone della Valpolicella Classico ”Mazzano” från Masi. En kommentar jag fått från många av mina gäster är – Vi har flera buteljer hemma av Amarone, men vi dricker dom aldrig… men så oerhört gott det är!!

I onsdags åkte vi öster om Verona för att upptäcka de vita vinerna från Soave. Pieropan har den högsta statusen och deras nya vingård som stod klart för två år sedan är enormt imponerande. På samtliga besök har vi haft oerhört duktiga, charmerande och pålästa tjejer som lotsat oss igenom deras viner. Så otroligt proffsiga. På Pieropan kunde vi känna tydliga skillnader mellan de fyra vinerna Soave Classico, Calvarino, La Rocca och Recioto di Soave. Just La Rocca där Garganega-druvorna vinifierats på ekfat imponerar stort på mig och det slank ner några magnum buteljer i kofferten.

Resans största upplevelse skulle ske i torsdags då vi tillbringade en hel dag hos Allegrini på Villa Della Torre. Jag är en mycket god vän till sonen i huset: Francesco Allegrini, som besökt mig i Helsingborg för en WineMakersDinner för några år sedan på Restaurang Gastro. I förra veckan fick jag ett något märkligt samtal från vingården med att saker och ting har ändrats. Sedan många år har det varit syskonparet Marilisa och Franco Allegrini som drivit deras gigantiska imperium med vingårdar i Veneto samt i Toscana. Efter Franco´s bortgång för ett par år sedan kom man inte överens utan delade upp varumärket Allegrini i två delar. Marilisa tog över allt i Toscana samt 1500-tals slottet Villa Della Torre. Medan barnen till Franco tog över merparten i Valpolicella inklusive de ikoniska vinfälten La Grola och La Poja. Enligt andra vinvänner i Verona fick jag veta att det är en gigantisk spricka i familjen.

Nu har man skapat det nya varumärket Villa Della Torre och helt bortblåst är Allegrini. Hur skulle detta besök bli? Helt fantastiskt måste jag säga. Vi började med en rundvandring bland vinfälten och gick igenom druvsorterna Corvina, Molinara, Rondinella, Corvinone, Oceleta m.f.l innan vi fick en provning på tre helt fantastiska viner: Lugana, Valpolicella Superiore samt Amarone della Valpolicella. Vi anordnade en shipping hem och folk köpte på sig som galna, då inte vinerna går att få tag på i Sverige där man i dagsläget saknar importör. Deras Amarone var det mest eleganta man kan tänka sig. Vi bjöds på en apéretif innan den välsmakande lunchen där vi drack b.l.a Brunello di Montalcino samt viner från Bolgheri med Sondraia i spetsen. Både jag och mina gäster var helt lyriska och till hösten kommer man till Helsingborg och kör en WineMakersDinner.

I fredags hade vi en ledig dag i Verona och vid 13-tiden möttes gruppen upp på ”favoriten” Trattoria Al Pompiere. Min vän Luca hade satt ihop en väldigt trevlig meny bestående av underbar chark, tagliatelle med porcini svampar, risotto Amarone, bräserad grisskånk samt jordgubbar. Som vanligt inledde vi med lite bubbel följt av en Valpolicella Superiore från Ca´Bionda och som avslutning an Amarone från Speri. Mina gäster var på bästa humör när vi lämnade krogen efter tre timmar.

21:30 startade föreställningen av Aida. Det var fullsatt på arenan med 20.000 åskådare och jag hade fixat väldigt fina platser på andra rad, alldeles vid orkester-diket. Verdi´s Aida handlar om krig, kärlek och död. Aida och Radamès, som är egyptisk general och Amneris tilltänkte make drabbas av passionerad kärlek till varandra. Deras kärlek är omöjlig och Aida följer honom självuppoffrande i graven. Det var säkert dryga 350 personer i ensemblen och föreställningen var pampig och magnifik. Strax innan 01:00 slutade denna opera.

Nu är det lördagsmorgon och det kommer att ta några dagar att smälta alla intryck efter en helt fantastisk resa. Jag har redan planerat in samma resa till nästa år mellan den 9 – 14 juni och då spelas Nabucco på fredagen. Vi har en fri förmiddag och lunch här i Verona och i eftermiddag åker vi med vår buss till Bologna för att flyga hem direkt med SAS.

Nu laddar man inför midsommar. Denna midsommarvecka bjuder på en hel del trevligheter. Det blir mycket padel och bastu som vanligt. På onsdag har Mats Nihlén bjudit hem några vänner för en vertikal-provning av ett av de största vinerna från Spanien: El Nido från Jumilla. På torsdagskväll har jag ett teams-möte med Tour Pacific och deras kunder, då jag skall berätta om vår kommande långresa till Australien & Nya Zeeland i början av nästa år. Sen blir det midsommarfirande hemma hos oss med lite vänner

Glad midsommar!
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.