Tyvärr får jag även ställa in mina båda Sydafrikaresor 2021

Det är verkligen tvära kast här i livet. Förra veckan berättade jag målande om ett fantastiskt besök på Restaurang Frantzén i Stockholm. Denna vecka har jag gjort det tunga beslutet att ställa in mina båda resor till Sydafrika i februari/mars samtidigt som jag insjuknade i onsdags och har haft feber sedan dess. Covid-test är inbokad på måndag morgon.

Jag har sedan pandemin slog till i början av året hela tiden arbetat positivt och framåt med förhoppning om att ljusare tider väntar runt hörnet. I våras var jag övertygad om att jag skulle kunna komma iväg på mina sex redan fullbokade resor till hösten. Men nej. Jag har lagt detta bakom mig och känt att till nyår vänder vi blad och 2021 kommer att bli ett år då det rättar upp sig igen. Jag har täta kontakter med min vän och guide Richard Hilton som berättar att det är underbart i Sydafrika med höga sommartemperaturer. Man bär mask i affärer och när man går in på en restaurang. I övrigt är allt lika fantastiskt som vanligt.

I veckan gick myndigheterna i Sydafrika ut med en varning. Spridningen har tagit fart i Cape Town och längs Garden Route samt att sjukhusen fylls på med covid-patienter. Jag tog kontakt med ett koppel av vingårdar och restauranger för att höra om vi var välkomna. På merparten av ställena står man med öppna armar och väntar på oss (speciellt då man inte haft någon business sedan i mars) medan andra sa blankt nej till grupper. Speciellt då det pratas om en ”andra våg” i februari/mars månad. För mig var det enkelt att ta beslutet att boka av 2021 och flytta mina båda resor till 2022.

I torsdags meddelade jag mina gäster om beslutet och samtliga tyckte att det var klokt och samtliga valde att behålla sina platser samma tidpunkt 2022. För de som är bokade på den andra resan får sällskap med resenärer som redan förbokat sig på resan 2022. På den resan har jag fortfarande platser lediga och vi gör resan mellan den 19 februari – 5 mars.

På tal om Sydafrika så deltog jag i veckan på min första on-lineprovning och det var vinimportören NIGAB som bjöd in mig och 15 andra vin-journalister till en provning med Carl Schultz som är vinmakare på Hartenberg Wine Estate i Stellenbosch. Jag hade fått tillsänt mig fyra buteljer för provningen och via länk kunde vi följa Carl´s proffsiga presentation av landet, Stellenbosch, klimatskillnader och jordmån som avgör valet av druvsort som man planterar på farmen. Under tiden vi provade kunde man skicka in frågor och komma med kommentarer.

Vi provade följande viner där samtliga finns att tillgå på Systembolaget. BS står för beställningssortimentet och FS för fast sortiment:

76667 BS 2017 Riesling för 149:- Hartenberg är en av tretton gårdar i Sydafrika som producerar en Riesling. Några av de mer kända är Jordan, Paul Cluver och Klein Constantia. Detta är en ljuvlig Riesling med fruktsötma samt fin torr avslutning. För mig är detta ett fynd-vin! 79520 BS 2017 Charonnay för 159:- är en klassisk Chardonnay med citrustoner och väl balanserad ekfatskaraktär. Vinet har inte genomgått malolaktisk jäsning för att bibehålla sin fräschör. 2727 FS 2018 Shiraz för 189:- Hartenberg är mest känd för sina Syrah/Shiraz The Stork och Gravel Hill som tillhör de bästa landet. Här har vi deras standard Shiraz som denna gång kommer från ett relativt varmt år som gav ganska små druvor, men med fin koncentration. Detta vin hade jag valt att spara något år i källaren. Slutligen 2314 FS 2017 Cabernet Sauvignon för 169:- Här pratade Carl Schultz mycket om att man använder sig att 5-6 olika privatägda tunnbinderier när man köper in sina fat. Detta är en snygg och välsmakande cabernet. Denna on-lineprovning gav mersmak då tekniken var alldeles briljant.

Nu hoppas jag på ett snart tillfrisknande. Men skall man vara krank är detta ett ganska bra tillfälle då jag inte har några uppdrag att ta hänsyn till. Sen har jag börjat se The Crown på Netflix… som fullständigt trollbundit mig. Varannan kväll får jag även njuta av Rögle´s frammarsch i SHL där Vi radar upp segar och är i serieledning. Förra veckan skrev jag på min blogg att jag skulle vilja se Kjell Jacobsson som HIF´s nya ordförande. I veckan gick Valberedningen ut med sitt förslag… Kom ihåg var ni läste det först Ha-ha-ha… Ett utmärkt namn som garanterat kan föra HIF framåt.

Champagne har gått ner 60 – 70 % i försäljning under Corona. Nu har 33 destillerier fått tillstånd att hämta 200 miljoner osålt vin. Man betalar 70 euro för 100  liter, vilket kan jämföras med att bönderna brukar få 6 euro/liter under normala omständigheter. Tänk er att lägga ner hela sin själ ute på vinfälten och i källaren under ett helt år för att sedan se sitt vin förvandlas till handsprit.

Ha en fin vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.