Frantzén *** levererar igen….

Välkomman tillbaka Håkan! Det är andra gången jag besöker detta mattempel som jag förra året utropade som ”min största restaurangupplevelse någonsin”. Förväntningarna är stora då jag och Lis tar hissen upp på Top-floor samtidigt som Jimi Henrix drar av ett gitarrsolo i hissen.

Min gode vän Carl Frosterud välkomnar oss och vi slår oss ner för att avnjuta fem aptitretare. Pate à choux, ”macaron” med fågellever, körsbärspuré & bittra kakaobönor, ”råraka”, lök lakrits & mandel samt ankäggröra med rökt lönnsirap & vit tryffel. Vi tittar på varandra och undrar om det kan smaka bättre och vilken precision i hantverket som är så vackert.

Vi inleder med varsin Champagne där jag tar Jacques Selosse NV Initial som är tämligen ny-degorcerad för ett drygt år sedan medan Lis slår på stort med en 2008 Cuvée William Deutz. Vi smakar av varandras glas och kan konstatera att mitt glas har en viss fatighet medan Lis glas är en vackert fruktdriven Champagne från en storstilad årgång som har en mycket lång livslängd. Vi blir frambjudna till kyldisken där en av kockarna presenterar kvällens råvaror och här blir det en liten frågestund samtidigt som man tar fram en vacker kreation med kaviar samtidigt som Carl serverar oss varsin sexa Vodka. Vi är i himmelen men detta är bara början…

En våning ner blir vi visade allt från preparations-kök, den Japan-inspirerade toaletten till Carl´s hem.. vinkällaren där de bästa märkena i världen inryms på de välfyllda hyllorna. Normalt sett är ”ett bord i baren” ett nedköp, men inte på Frantzén. Runt köket på ett ”L-bord” sitter de förväntansfulla gästerna. Ett besök hos Frantzén är inte precis måltiden man sitter och slö-pratar om väder och vind utan här är alla taggade och insuper alla intryck. Crudo, hiramasa, kungskrabba, Frantzén prestige kaviar, ikura och fermenterad aprikos inleder vår meny med nio rätter. Till detta en 2019 Grüner Veltliner Smaragd ”Ried Steinertal” från F.X Pichler i Wachau-Österrike. Under hela lunchen gullar Carl Frosterud med oss och kommer in med lite extra glas. Till denna rätt en passande saké från Nabedana Kouzaki Brewery utanför Tokyo. Två spännande drycker som passar precis lika bra till denna anrättning.

Pilgrimsmussla, kronärtskocka, barigoule, röd shiso och myoga kommer härnäst. Till detta en ljuvlig torr Riesling med vissa mognadstoner: 2012 Cuvée Frédèric Emile från Trimbach i Alsace. Jag är alltid rädd att ta med Lis på en restaurang med en stor meny då det har hänt att min hustru blir propp-mätt och inte får ner en bit till. Men inte denna lunch där Lis rensade samtliga tallrikar till min stora förtjusning.

En perfekt havskräfta från Norge av modell storlek större serveras som ”finger food” där stjärten doppas in en karotenemulsion med krispigt ris (koshihikari). Som ni märker så är Björn Frantzén mycket inspirerad av Japan och svänger sig gärna med dessa namn som låter som rena rama grekiskan. Men otroligt gott är det och varje ingrediens är så genomtänkt och man förundras över hur man hela tiden hittar dessa fantastiska kombinationer. Till denna rätt serveras 2018 Riesling Gracher Himmelreich från Joh.Jos. Prüm i Mosel med en viss kabinett-sötma.

Fjällröding, smörad havtornspeppar, XO & sudashi ackompanjeras av en utsökt Grand Cru 2014 Corton-Charlemagne från Domaine Louis Lequin et Fils i Bourgogne. En storstilad vit Bourgogne med integrerad ek-ton och elegans. Här smyger Carl in ett glas Kistler Chardonnay ”Noisetierés” från Sonoma i Kalifornien. – Vilket vin passade bäst frågar Carl? Och vi båda drog en lans för Kistler, även om båda vinerna sitter som en smäck.

Många rätter har bytts ut sedan besöket senast, men några rätter hoppas man gärna på igen som: French toast ”grand tradition 2008” med tryffel, ”vacche rosse & vinäger lagrad på enbärsfat. Till detta mästerverk där tryffeln blir som en solfjäder serveras en mycket klok och genomtänkt dryck i form av en Barbeito rainwater Reserva från Madeira. Så ofantligt gott och jag kan känna eftersmaken så här ett par dygn senare. Den brända tonen och sötman i starkvinet gifter sig så otroligt bra.

Huvudrätten blir en ren med svartpeppar, hibiskus, kvitten- och pinjenötskompott. Det bokstavligen smälter i munnen och till detta en ljuvlig 2011 Hermitage ”La Petite Chapelle” från Paul Jaboulet i Rhonedalen. Även här blir vi överraskade med två extra glas. Det första glaset får mig nästan att svimma… 2012 Chateau Mouton-Rothschild 1 Cru Classé från Pauillac i Bordeaux samt Philip Togni Cabernet Sauvignon från Napa Valley. Det är andra vinet från Togni som heter Tanbark Hill och här var jag helt ute och cyklade på blindprovningen. För mig inte typisk för Togni eller Napa Valley. Nu börjar man bli uppvärmd och det är dags för dessert.

Shiso, gurka och granskott får avsluta lunchen på ett värdigt sätt. Här serveras 1998 Chardonnay Trockenbeerenauslese No 2 ”Nouvelle Vague” från Kracher i Burgenland-Österrike. Läckert knäckig och prefekt söt. Som referensvin dyker ett glas Chateau d´Yquem 1984 upp.. bara sisådär. Och det är alltid lika gott med denna Sauternes. Det blir petit fours i fem våningar till en god kopp kaffe och här blir jag återigen bortskämd med ett glas Marc de Chambertin 1998 från Louis Trapet i Bourgogne.

Superlativen räcker inte till efter ett besök hos Frantzén. Var och en av de i servisen är ”tailor-made” för uppgiften. Samtliga är så oerhört pålästa och ställer man en fråga om en ingrediens eller ett vin så får man en föreläsning. Jag är så imponerad! och på många bättre krogar i Sverige är det just servisen som haltar. På Frantzén är den perfekt. Under lunchen märker man en enorm stämning i köket och det märks att man med stolthet älskar att arbeta för Björn Frantzén. Jag kommer att leva på detta besök mycket länge.

Vi passade även på att träffa vännerna Maria Tjärnlund & Patrik Andersson i deras fina våning, där vi åt en väldigt god middag och hade gott snack. Efter Frantzén var vi inte speciellt hungriga utan tog oss hem till sonen Markus och hans Sofia där vi beskådade deras nya, smakfulla kök. Det blev en lokal Indisk krog på Söder.

I skrivande stund är det fredag morgon. Om en stund väntar en padel-match. Imorgon skall vi ha gäster. På söndag är det en liten par-padel-turnering med efterföljande pizza. På måndag är det en trevlig middag hos Karin & Kjell Jacobsson på The Vault Hotell med några vänner. När nu HIF är ute och letar efter rätt person som ordförande i styrelsen i det sjunkande skeppet, så är min klara kandidat just Kjell. När jag satt i Valberedningen kämpade jag på slutet för att få in Kjell i styrelsen då han besitter en enorm kunskap och är för mig absolut rätt person, om han själv vill??

Om en dryg vecka skall jag och mina gäster ta ett beslut om hur vi gör med resan till Sydafrika i februari. Hotellen i Cape Town & Stellenbosch vill helst ha besked den 15 december.

Jag vill önska alla en fin helg och vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.