Världens godaste dryck finns i Höganäs

Jag är oerhört privilegierad och bortskämd med att ofta få njuta av världens ädlaste drycker. En välbalanserad vit Bourgogne från ett premier cru-läge i Puligny-Montrachet, En fruktdriven cabernet från Napa Valley eller för mig facit av alla viner, en mogen stor röd Bordeaux från en klassisk årgång.

Ofta när jag sväljer ner någonting så rankar jag njutningen på en 10-gradig skala. Den senaste månaden har jag avnjutit den godaste drycken någonsin, tre dagar i veckan. Det är kranvattnet, som är iskallt från kranen på kvick-badet i Höganäs. När nu bastun i Helsingborg har varit stängd i en månad så har jag och några bastu-vänner fått abstinens och jag som ansvarig har hyrt denna bastu vid tre tillfällen per vecka.

I slutet på förra året hade man den årliga testen av ”landets bästa kranvatten” och där vann just vattnet från Höganäs som det godaste och jag kan bara hålla med. Njutningen att sätta i sig iskallt vatten då man suttit i bastun i tjugo minuter och känner sig uttorkad är obeskrivlig. Därmed utropar jag Höganäsvattnet som världens godaste dryck. Här får jag be Jean-Louis Chave, Francois Raveneau, Coche-Dury och en del andra enastående vinmakare om ursäkt.

I juryn satt goda vänner och kollegor till mig som Gunilla Hultgren-Karell, Mischa Billing samt Anders Melldén vilka samtliga har väldigt trimmade smaklökar och med omdömen som jag litar på.

Efter en lång helg då vi träffat en del goda vänner över en bit mat och lite gott i glaset är vi tillbaka i vardagen. Jag likt alla andra väntar på förändringar så att man kan komma igång med någon typ av business. Det är ju omöjligt att köra en vinkurs för fyra personer. Likaså kan man inte dra ihop en vinkväll på en restaurang då man skall vara ute 20:00. Bokningskalendern gapar tomt och min förhoppning är att komma igång med några resor med start i april månad.

Jag fick en positiv nyhetsrapportering från ”katastrofläkaren” Johan von Schreeb i veckan då han kommit hem från Beirut. Han kunde meddela att man klarat av katastrofhjälpen efter explosionen på ett utmärkt sätt. Man har 50 sjukhus i Beirut där 90 % av de skadedrabbade blev utskrivna inom 12 timmar. Libanon likt här i landet är idag det största problemet pandemin. Men libaneserna är kända för att kämpa på och komma igång igen. Så min förhoppning är att kunna genomföra min resa dit i april (där jag fick ytterligare ett par till som bokade sig i veckan).

De senaste gästerna som besökte mig och Lis var krögarparet från Sjömagasinet i Göteborg: Ingalill & Ulf Wagner. Det är vid sådana tillfällen man känner att valet av vin inte har några begränsningar. Mitt motto har alltid varit att de viner jag köpt på mig är till för att drickas och inte säljas på auktion. Denna kväll var ett sådant tillfälle.

Veckans bild får bli laguppställningen på vad som serverades. Vi började med en Tarte Flambée med osten Epoisses. Till detta en ljuvlig Gewurztraminer Cuvée Laurence från Domaine Faller i Alsace. Jag känner ofta att man dricker allt för sällan Gewurztraminer som är så ofantligt gott i rätt sällskap. Vi fortsatte med en mogen 2010 Pouilly-Fuissé C.C från eminente Guffens-Heynen i Macon. Jag har de senaste åren allt mer uppskattat de mineralaktiga vinerna från södra Bourgogne. Kommer vinet sedan från en så här bra producent är njutningen total. Ulf hade plockat med sig lite havskräftor som grillades varsamt i en kombination av kål och ostronskivling med en vittvinsås. Till detta serverade jag en vit Rhone från Hermitage och producenten Domaine de Colombier. En utsökt kombination då vinet visade prov på en fin syra.

Ulf har länge utropat Masseto från Bolgheri som ett av ”världens bästa viner”. Och jag ville göra Ulf glad och öppnade en helt enorm 1998:a. För att matcha detta vin som tillhör Tenuta dell´Ornellaia så öppnade jag en butelj från granngården Le Macchiole och deras 2010 Messorio som även detta vin är en 100 %-ig Merlot. För mig är det jämt skägg mellan dessa båda viner. Masseto vann kampen denna kväll och det kan bero på att vinet fått 22 år på nacken. Till detta serverades en Waguy-biff som våra gäster tagit med sig och vi behövde bara fixa ihop en rödvinsås, potatisgratäng, grönsaker och en sallad. Jag ville överraska mina törstiga gäster med en helt magisk Brunello di Montalcino ”Tenuta Nouva” 2010 från Casanova di Neri. Vinet har fått 100 poäng av Robert Parker och ingen kan gissa på en Brunello vid en blindprovning då vinet har sin egen koncentrerade, fruktdrivna stil. Ulf älskar Portvin och jag ville förära honom med ett glas från utsökta årgången 2011 från Quinta do Vesuvio och deras raritet Capela.

Som vanligt och som jag nämnt tidigare är en stor glädje i tillvaron att följa mitt kära Rögle i SHL-hockeyn. Vi tuggar på och är serieledare trots mindre matcher spelade. I veckan väntar bastu onsdag, lördag och söndag. På torsdag blir det stressigt…. Då har jag en fotvård inbokad hos Mats Smith klockan 10.

Ha en fin vecka!

Håkan

One thought on “Världens godaste dryck finns i Höganäs

  1. Hej Håkan,

    härligt att höra att ni återfått smak och luktsinne.

    Vi har också druckit en Brunello från Cassanova di Neri i veckan till en bra oxfilé från ICA. Fantastiskt vin som Bibi köpte vid vårt besök utan att berätta vad det kostade. Ser på en italiensk vinsajt att den nu är uppe i 100 Euro så hon gjorde ett fynd.

    Ha det
    Peter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.