På väg hem från vårens sista resa… nu väntar lite arbete på hemmaplan

I skrivande stund är det lördagsmorgon här i Reims i Champagne. Efter en god frukost kommer jag att promenera bort till saluhallen för att köpa med mig hem lite goda ostar. Jag vet att man har favoriten Citeaux i en av diskarna. Sen blir det ett besök hos Taittinger och det vattnas redan i munnen när jag tänker på deras Comes de Champagne som är så makalöst god. Vi åker sedan till tvåstjärniga Les Crayéres för att avsluta denna resan med en bättre fem-rätters lunch.

Jag avbryter sedan resan lite i förtid i eftermiddag. En taxi väntar på mig klockan fem för att ta mig till TGV-stationen där tåget med ett byte tar mig till Charles de Gaulle-flygplatsen och ett kvällsflyg hem med Air France. Det är så att jag missade dottern Frida´s examen igår som nybliven lärare (vilket plågar mig oerhört). Och vi har bestämt oss för att köra firandet imorgon söndag istället för närmare 30 av hennes vänner hemma i trädgården.

Uppdraget här i Champagne har varit oerhört trevligt sedan starten i torsdags. Vi har varit tio personer där jag skräddarsytt en resa för en familj som velat uppleva lite av det bästa i Champagne. Vi har besökt Ruinart där deras rosé Dom Ruinart 2004 var något alldeles extra. Charles Heidsieck där som vanligt Sophie Kutten bjöd ordentligt på sig själv och deras 2004 Blanc de Millenaire kan jag fortfarande känna eftersmaken av. Moët är stort men väldigt proffsigt och man firar nu sitt 150 års jubileum med en fin utställning och nydesignade etiketter. Philipponnat i Mareuil-sur-Aÿ besökte jag för första gången. Det är sedan den helt makalösa vertikalprovningen i Malmö av 28 årgångar Clos des Goisses som jag träffade ägaren Charles Heidsieck själv och som inviterade mig till ett besök. Maten har självklart också varit i fokus, men höjdaren blir självklart till lunchen idag.

Jag får ständigt kommentarer hur jag orkar? Så mycket resande och du är aldrig hemma. Jag kan erkänna att för mig är det främst det dåliga samvetet att jag försakat min familj som smärtar mig. Resandet älskar jag och jag är så bortskämd att alltid har så oerhört trevliga och lättsamma resenärer med mig. Sen håller jag mig uppdaterad som ingen annan med nyheter runt om i vinvärlden.

Men när jag sammanfattar detta år än så länge så har jag gjort följande resor: Sydafrika, Argentina/Chile, Sydafrika, London, Maldiverna, Libanon, Champagne/Paris, Alsace/Bourgogne, Libanon, Champagne, Sydafrika, Canal de Nivernais, Nerja och nu Champagne. Det blir fjorton resor om jag inte räknar fel.

I veckan som kommer blir det tre hela utbildningsdagar för personalen på Forsea. Det är med inriktning på Sydafrika då en container är på väg hem från Kapstaden med lite av det bästa som landet har att erbjuda. Dessa viner kommer att säljas i restaurangen och i TaxFree-shopen ombord. Lanseringen planeras kring midsommar och vi planerar även ett par vinmiddagar ombord med några av de främsta vinmakarna i September. Men jag återkommer med närmare information.

På måndag är det EM-kval mellan Spanien – Sverige i fotboll och jag har samlat ihop ett gäng goa killar. Det blir en sillbit innan jag sätter på grillen. Var och en tar med sig en riktigt god röd butelj som serveras blint.

Det är också två avslutande kvällar på min vinkurs på Jacob Hansens hus. Sista träffen på torsdag är det lite våravslutning och det serveras en god bit mat till vinerna. Jag kommer att köra en ny kurs med start igen i september om någon är intresserad? Det blir tio träffar då jag väljer ut intressanta tema och jag kan lova både många bra historier som högklassiga viner.

Ha nu en riktigt bra vecka

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.