Fin ”frisparksmur” av viner vid vinkväll samt fullt upp med utbildningar för Forsea

Under den gångna veckan har jag haft sex utbildningstillfällen och på måndag blir det ytterligare två för personalen på Forsea. Detta är för att personalen ombord i matsalen och i butikerna skall få lite inspiration och kunskap om Sydafrika inför lanseringen av närmare 22.000 buteljer den 5 juli.

I veckan som kommer skall vinerna landa i Köpenhamn och nu skall man kommunicera detta släpp på bästa sätt så att gäster och kunder vallfärdar till färjorna för att göra lite prisvärda inköp. Vinerna kommer att ligga i ett spann mellan 99 – 700:- buteljen och samtliga viner skall ha riktigt slagkraftiga priser.

De gårdar som vi valt ut är Buitenverwachting, Richard Hilton, Radford/Dale, Waterford, Chamonix, Idiom & Raats. Det är även inplanerat ett koppel av WineMakersdinners ombord och jag får be att få återkomma med datum när dessa blir av.

På vinfronten hade vi en riktigt fin EM-kval kväll hemma hos mig i måndags då åtta vänner kom hem till mig med varsin butelj av högklassigt rött vin som serverades blint. Vi inledde med supervinet ”1902” från bodegan Mas Doix i Priorat. Denna vingård har länge varit en favorit där Vinyes Vellas rankas mycket högt i distriktet. Denna unika butelj produceras endast i drygt 900 buteljer. Jag bidrog med 2010 La Violeta Malbec från Lindaflor i Mendoza – Argentina. Denna butelj köpte jag in från vinkällaren på Buenos Aires bästa restaurang Don Julio tidigare i år. En imponerande Malbec, men inte alls i närheten av favoriten Cobos som deras sommelier lovade. När jag besökte Napa Valley förra året besökte vi HALL. Pelle Wahlström tog denna kväll med deras ljuvliga prestige-Cabernet Kathryn Hall. Kvällens mest solklara vin var den typiska 2005an från Domaine de Chevalier i Graves-Bordeaux. Tydliga cedertoner och en elegant Bordeaux med begynnande mognad. Ovid är en av de nya kometerna i Napa Valley som alla samlare pratar om. Prislappen har gått upp till 5.000:-, men denna fantastiska butelj motsvarade sitt fina rykte. Ett helt makalöst vin som aldrig gör en besviken är Penfolds Grange från South Australian. Jarl Söderman tog med denna 100-poängare från 2013 som var något så otroligt bra. Ett vin som jag årligen får en tilldelning av är Domaine De La Granges des Péres från Languedoc. Och när vi avnjöt denna ljuvliga 2010a är jag tacksam att jag alltid tackat Ja till mina buteljer. Men kvällens vin enligt min mening blev en magnum av helt sanslösa BOND från vingården Melbury i Napa Valley av årgång 2006. Ett fulländat vin med massor med krut i. Att sedan Sverige blev fullständigt utspelat spelar mindre roll efter detta batteri av viner.

På tisdag denna vecka flyger jag ner till Madrid över dagen för att träffa mina vänner på bodegan Pico Cuadro uppe i Ribera del Duero för att diskutera Éxzito-projektet och mycket annat spännande samarbete. Det blir en övernattning och en god middag.

Annars ser jag mycket fram emot midsommar som vi skall fira hemma hos Janne & Kia med andra väldigt trevliga vänner.

Jag får önska er alla en fin midsommarvecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.