Det är helt fantastiskt i Venedig….

Jag och Lis befinner oss fortfarande i Venedig och vi flyger hem imorgon måndag. Jag vet att de flesta varit i Venedig, men för oss är det första gången och vi är fullständigt betagna av vad vi upplevt. Innan resan blev man uppskrämd av alla man frågade om tips om Venedig. Allt är svindyrt och man blir uppskörtad hela tiden. Men vi har en helt annan upplevelse och uppfattning. Vi kommer att sudda ut alla dessa felaktiga rykten när vi kommit hem och vi kommer att uppmana alla som aldrig varit här att åka hit.

Likt alla andra stora turiststäder så finns det alltid olika alternativ beroende på budget. När vi landade i torsdags efter lunch så var det båttransport som gällde till San Marco platsen där vårt hotell ligger ett stenkast ifrån. Alternativ 1 kostade 15 euro och då är det en publik transport som tar 1 timme och 40 minuter med massor av stopp. D.v.s 30 euro för oss båda. Alternativ 2 var att vi chartrade en privat Riva-båt som tog oss smidigt genom det fantastiska kanalsystemet på 20 minuter för totalt 120 euro för oss båda. Och det kan jag tycka att det är värt.

En Bellini på Harry´s Bar kostade inte 80 euro som var sagt utan 21 euro. Och vill man ta en drink med Prosecco och två färskpressade vita persikor på ett legendariskt ställe så är för mig inte priset konstigt. Men överallt annars kostar samma drink 7 euro, så det finns alternativ. Det vimlar av hundratals trattorior och en ugnsbakad pizza kostar mellan 10-14 euro. Inte heller det speciellt konstigt. Vi har under två dagar tagit båten över till Lido och dess badstrand för lite sol och bad. 25 euro för två solstolar och parasoll. Alltså tveka inte utan åk till Venedig ett par dagar och upplev denna historiska plats. Bo gärna på Rosa Salva Hotel som ligger genom gränden 100 meter upp från San Marco platsen. Hotellet var helt suveränt med bästa läge. Hälsa Francesco i receptionen från mig!

Jag skall inte tjata mer om prislappar hit och dit. Men är man i Venedig måste man åka gondol. För er information kostar en fin tur på 30-40 minuter 80 euro och då kan man vara sex personer i skutan. Vi hoppade över dragspelare och sångare… för då kan det bli dyrt. Vi delade vår gondol med ett trevligt par från Argentina och vi sparade 40 euro. Guggenheim-museet är också ett måste.

Det var inte sista gången vi besökte Venedig.

Nu måste jag även avlägga en rapport från Gastronauterna´s träff med Henrik Ljungkvist som värd förra veckan. Henrik är en hejare på det mesta: jakt, golf, vin, matlagning och att driva krog. Henke driver Ella´s på Ven om ni har vägarna förbi hamnen i sommar. Jag och Henrik har kamperat ihop på ett antal av mina vinresor och denna fullfjädrade dryckeskunniga estradör känns som lite av en av mina lärljungar. Denna kväll inledde vi med en mogen 1999 Louise Pommery på magnum. Vidare två vita från Bourgogne: 1999 Beaune Clos des Mouches blanc från Joseph Drouhin samt en Chablis Grand Cru Les Preuses. Sen skulle det tunga artilleriet komma in med tre förträffliga Bordeauxviner från 1990: La Lagune, Pichon-Lalande samt Mouton-Rothschild. De två förstnämnda gjorde inte alls bort sig i jämförelse med sin betydligt dyrare 1 Cru. Henrik köpte en gång i tiden upp ett restparti av en god vän som heter Justin King. Justin som är australiensare hade en business i Danmark där han importerade lite av det bästa från Australien. En del av dessa viner har idag blivit riktigt goda och mogna. Fem ljuvliga viner serverades från denna samling: 1996 Shadrach C.S Grant Burge Barossa Valley, 2001 Moss Wood C.S Margaret River, 1999 Eileen Hardy Shiraz McLaren Vale, 1998 Penfolds Grange South Australia samt R.S.W 2003 från Wirra Wirra i McLaren Vale. Vi avslutade kvällen med två sötare viner. 1974 Riversaltes samt 1976 Moulin Touchais från Coteaux de Layon i Loire. Till dessa makalösa viner serverades självklart massor av vilt som Henrik skjutit själv.

På tisdag är det bröllop mellan Mia & Johan Nordqvist. Efter vigseln blir det baluns på H55-paviljongen som rymmer max 150 gäster. Det sägs komma 180!! Jag lovar att det kommer att bli en riktig bröllopsfest med klackarna i taket. För tillfället är ett gäng på svensexa med Johan i Berlin och jag kunde p.g.a denna resa inte följa med.

På fredag gästar jag Wanås Slott och där kör jag en spansk afton. Jag vet att det är väldigt bra bokat och många gäster jag lockat till Knislinge kommer att bo över på deras nya hotell. Det kommer att serveras en spanskinspirerad meny med passande viner från olika regioner i Spanien som jag valt ut.

På lördag blir det mer fin gastronomi. Då tar vännerna Tina & Manne med mig och Lis samt några andra vänner till ett event på ett slott utanför Lund. Där gästspelar den världsberömde köksmästaren från tvåstjärniga L´Oustau de Baumaniere i Le Baux i södra Frankrike. Familjen Charial har en lång historia. Redan 1949 fick man sin första stjärna, sin andra 1952 och sin tredje 1954. Idag basar den 37 år unga Glenn Viel bland grytorna. Med en bakgrund hos b.l.a Yannick Alleno från Ledoyen i Paris levererar denna kock en gastronomi på högsta nivå. Jag har inte satt mig in i vad som kommer att serveras. Men initiativtagaren Anders Jarlskog har säkert grävt fram någon Domaine de Trévallon från gömmorna.

Sommaren fortsätter och lär hålla i sig. När vi strosar här i gränderna i Venedig är det inte utan att man längtar till det något svalare vattnet på Pålsjöbaden.

Ha en fin vecka
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.