Trevligt gästspel av tvåstjärnig kock..

Tillsammans med den tvåstjärniga kocken Jean André Charial från Oustau de Baumaniére i Le Baux de Provence som gästspelade på Fulltofta slott

Värmen håller i sig och jag njuter här i Helsingborg i fulla drag. I fredagskväll gästade jag Wanås slott utanför Knislinge. Det är paret Kristina & Baltzar Wachtmeister som driver detta fantastiska gods vidare med nysatsningar av båden en hotelldel som en restaurang. Slottet lockar årligen 75.000 besökare som reser dit för att beskåda en av världens 10 finaste skulpturparker enligt New York Times. Jag inledde kvällen med ett kåseri om Spaniens viner och gastronomi. Vi flyttade därefter ner en våning till matsalen där det serverades en fyrarätters meny med mycket från gården eller närproducerat. Det gladde mig mycket att några vänner från Helsingborg hade tagit dit för att njuta av denna kväll. Det kommer säkert att bli fler vinkvällar på Wanås för min del.

Fulltofta slott utanför Hörby är ett annat fantastiskt slott som jag besökte i lördagskväll. Här bor Anders Jarlskog på Eurofinans som är en stor älskare av franska viner och gastronomi. Anders har genom åren byggt upp en fin samling av vinet Domaine de Trévallon från Le Baux de Provence. Ett riktigt ikon-vin där Eloi Durbach uträttat storverk med sitt cabernet/syrah baserade vin. Under Anders resor till vingården brukar han bo och traktera på den tvåstjärniga krogen Oustau de Baumaniére där Jean André Charial verkat i köket under 50 år. Krogen har blivit en institution och världens gourmander har vallfärdat dit för att njuta av klassisk fransk kokkonst. I lördags hade Anders lockat upp denna legendariska krögare till Skåne.

Kvällen inleddes med Champagne på takterrassen och de femtio gästerna minglade under en timmes tid och gjorde sig bekanta med varandra. Många vänner stötte jag på som Dan Olofsson på Sigma, Leif Paulsson från Grand Hotel i Lund, Mette & Bengt Sundström från Lauritz.com m.f.l
Det serverades en fin sexrätters meny med ostron, gåslever, sniglar, hummerravioli, kalvbräss med murklor, inbakad lammfilé, ostar samt en mille-feuille till dessert. Till detta röd Domaine de Trévallon 2013 och 2003 samt det vita från 2009 och Chateau Suduiraut 1999 från Sauternes till dessert. Anders Jarlskog berättade att han hade klart med den trestjärniga köksmästaren Jean-Georges Klein från L´Arnsbourg i Alsace till nästa år.

På tisdag har jag det sista uppdraget innan det blir sommarlov på riktigt. Då gästar jag Höganäs och Kullabygdens Munskänkar för att hålla i en Champagneprovning med tema Epernay, som är årets vinby för Munskänkarna. Jag har valt ut 6 väldigt goda Champagner i olika stilar som serveras efter mitt bildspel och kåseri.

På onsdag har jag sommarens sista vinkväll med några vänner på Gastro.

Fram mot helgen blir det en trevlig kväll hemma hos Mappe & Camilla och på helgen samlas hela tjocka släkten för en middag hemma hos oss då vi skall fira Markus på sin 29 årsdag och Frida i efterskott.

VM sätter också igång i veckan och det är inte många matcher som jag kommer att missa. Det blir rätt många VM-kvällar med kompisar.

Ha en fin vecka!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.