Nu är det VM-fest i en månad…

Tre absoluta toppviner från Priorat

Äntligen är VM-festen på gång och jag bevakar detta fantastiska arrangemang hemma från soffan. Som inbiten fotbollsentusiast är några av mitt livs största upplevelser då jag bevakat EM- eller VM-matcher på plats. Genom åren har jag hejat fram våra blågula hjältar i diverse kvalmatcher både på hemma som bortaplan. Jag har varit på plats vid mästerskapen EM 2000 i Belgien, EM 2004 i Portugal samt EM 2016 i Frankrike.

Imorgon måndag är det dags för Sverige mot Sydkorea och denna dag kommer att bli väldigt regisserad hemma hos mig. Vi blir 13 killar som träffas 11:30 över ett par glas vittvin. Sonen Markus har satt ihop en fotbolls-quiz och sätter oss till bords för att avnjuta en god sillunch med god dricka i glasen. Självklart är landslagströja obligatorisk. 14:00 är det avspark och efter slutsignalen sätter vi på grillen. Var och en av kompisarna har grävt djupt i sina källare och tagit med sig varsin god flaska rött som serveras blint. Sen vet vi aldrig hur det slutar.

Under denna månad kommer det att bli flera liknande tillställningar och Bengt Bengtsson tar över stafettpinnen till Sveriges nästa match på lördag och då mot Tyskland.

Jag hade mitt sista uppdrag i tisdags innan det blir semester på riktigt. Då gästade jag den mycket trevliga Munskänkssektionen i Höganäs. Eftersom Epernay blivit ”årets vinby” av Munskänkarna så var Champagne kvällens tema med fokus på vinhus från Epernay. Jag hade valt ut olika stilar från Mercier, Alfred Gratien, Moët & Chandon, Pol Roger, Boizel samt Dom Perignon.

Vi var även några vinvänner som samlades på Restaurang Gastro i onsdag och avnjöt en trevlig meny med goda viner därtill. På bilden ser ni de tre röda giganter som serverades till ryggbiffen. Priorat för hela slanten med 14 år på nacken och då smakar det ljuvligt.

För mig personligen inledde jag ett litet samlande av dessa viner med start av årgång 2001. Vinkritikern Robert Parker var omåttligt positiv till Priorat och andra spanska viner med start av årgången 2001 och hela världen fick upp ögonen för spanska kvalitetsviner där en hel drös fick mellan 95 – 100 poäng. Vinerna var faktiskt ganska hyfsat prissatta och det blev ett koppel av lådor som placerades här i vinrummet på Rosenvägen. Sen gäller det bara att hålla tassarna borta och inte dricka dessa godsaker i förtid. Och nu smakar dessa viner som allra bäst och husstilarna är många beroende på väldigt olika druvsammansättningar. Min stora favorit och ett av Spaniens största viner är Clos Erasmus och även denna kväll var det kvällens mest imponerande vin.

Annars har jag mycket mailkontakt med många vingårdar och krogar i Argentina & Chile inför den kommande resan i början av januari 2019 där jag redan har 25 gäster bokade. Det finns alltså 4 platser kvar innan resan är fulltecknad.

I min veckokalender är det mycket fotbollsmatcher inskrivna under den kommande veckan. Jag har ett lunchmöte på torsdag angående en preliminär resa under nästa år med ett företag. Midsommarafton firas hemma hos Owe & ”Snulle” i Viken och på lördag är det som jag tidigare nämnt ännu en VM-fest.

Ha en riktigt fin vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.