Nu har jag landat i Toscana och inväntar min grupp

Tillsammans med Lars Maack från Buitenverwachting på Sillen och Makrillen´s WineMakersDinner i fredags

Det var 32 år sedan som Bengt-Göran Kronstam på Dagens Nyheter tillträdde som ordförande, då Sveriges Vinskribenters Förening bildades. För två år sedan fick jag den första inbjudan till firandet av vårt 30-årsjubileum. Men p.g.a av Covid så har denna tillställning skjutits på framtiden till nu i tisdags. Vi var ett sjuttiotal gäster i Läkarförbundets festvåning på Villagatan 5 i Stockholm. Men eftersom att jag inte längre skriver för någon tidskrift, så var det ett kärt återseende med många gamla goda vänner som B-G Kronstam, Håkan Larsson, Mats Hanzon, Per Bill, Karten Thurfjell, Anders Melldén, Alf Tumble, Per Styregård, Maria Collsjöö, Magnus Waern och Johan Edström m.f.l

Vi inledde med två utsökta Champagner från 2008: Pol Roger Blanc de blancs samt Charles Heidsieck Rosé. Därefter serverades en trerätters meny med två goda viner till varje rätt. Till varmrätten serverades ett glas blint och jag gissade på en Bordeaux från St.-Julien av årgång 1990. Det visade sig vara 1990 Chateau Palmer 3 Cru Classé från Margaux… ett par mil söderut. Så fel man kan ha. Jag avrundade kvällen med ett glas grön Chartreuse innan bingen kallade.

I veckan har det varit två trevliga ”senior-provningar” på Habo gård i Lomma. Det är kanske inte vid dessa tillfällen man säljer in en resa, men för mig är det oerhört inspirerande att underhålla dessa härliga människor som uppskattade mitt kåseri så mycket att man bokat in ett nytt provnings-tillfälle i november.

I torsdags hade vi vännerna Anna & Euan Mackay på besök från Porto. Euan är exportchef för vinhuset Symington som har viner som Graham´s, Warres, Dow´s, Quinta do Vesuvio, Chryseia och ett koppel andra viner i sin portfölj. Det blev en trevlig middag med kräftor som start. Till den grillade köttbiten hade jag grävt djupt i källaren och hittade ett par spännande viner. Först en 1948 Garrafeira från Caves Alianca. Ingen runt bordet kunde gissa att vinet var så gammalt. Ett vin i full vigör. Min vän Miguel Roquette har alltid pratat sig varm för deras Vinha da Ponte 2010. Jag tog fram kofoten och knäckte upp en trälåda och vilket vin!! Utan tvekan ett av de största portugisiska viner jag testat. Det kom in lite annat gott som en 2010 Hermitage från Domaine de Colombier, 2002 Oscar Semmler Shiraz från Dutschke i Barossa Valley för att avsluta med en 1967 Colheita Port. En mycket trevlig kväll där krögarparet ”smulan” & Jesper från Sillen och Makrillen också deltog.

På fredagen laddade jag om inför kvällens WineMakersDinner på Sillen & Makrillen. Efter åratal av tjat kom äntligen Lars Maack från Buitenverwachting i Constantia-Sydafrika till Helsingborg. Efter ett utskick via mail till mina kunder så var det många kända ansikten denna kväll av de 102 bokade gästerna. Lars är en mycket bra berättare och tog hela historien från början när hans far köpte hela egendomen på 80-talet för samma pris som ett dubbelgarage i Hamburg. Hur han som total novis kom fram till vilken typ av vin han själv gillade och hur succén fortsatt sedan Lars och hans familj tog hand om driften 1990. Väldigt bra mat och många lyriska gäster som nu är taggade inför nästa middag i november då Avignonesi från Toscana kommer till stan. Väntar bara på några små detaljer innan platserna släpps ut på både Grand Hotel i Mölle som Sillen & Makrillen.

Igår lördag flög jag och Lis till Florens för att ladda upp inför måndagens start på den veckolånga resan till Toscana. Vi blir som vanligt trettio personer som bor i Siena under fem nätter och besöker distrikten Chianti Classico, Montalcino, Montepulciano samt San Gimignano. Många härliga långluncher är inbokade ute på vingårdarna och på kvällarna håller vi oss inne i centrum av Siena med dess myller av trevliga trattorior. Till helgen är jag hemma igen och återkommer med en rapport om hur Toscana brottats med alla problem 2022 som frost, hagel och en enorm hetta under sommaren.

Vi bor på Spadai Hotel som ligger utmärkt mitt i smeten ett stenkast från Duomo här i Florens. Vi inledde med en god middag på Buca Mario. Jag tror aldrig jag varit med om så många amerikanare samtidigt i en stad utanför USA. På krogen var det jag och Lis… resten jänkare som satte i sig de stora Fiorentina-stekarna. Här njöt vi av en 2017 Brunello di Montalcino från Campogiovanni-San Felice.

Hoppas ni också får en riktigt fin vecka!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.