Fin vecka i Toscana

Trevlig middag på Osteria Le Logge i Siena

Det är lördagsmorgon här i Siena-Toscana. En helt fantastisk vecka är avslutad och idag har vi kvar ett besök i ett par timmar i San Gimignano. Sen flyger vi hem från Pisa. Det var några år sedan jag var i Toscana senast. Pandemin satte stopp och nu var det återigen dags att träffa alla mina vänner på vingårdar och restauranger. Efter boken Provsmakning i Toscana fick jag verkligen ”vänner för livet”. Man märker att boken gjort avtryck och många är stolta efter att ha fått ett stort utrymme i boken, för de ställer upp på ett fantastiskt sätt.

Jag brukar inte titta på väderleksrapporter, då de sällan stämmer. Enligt några av mina resenärer skulle vi få oväder i slutet av veckan med 42 mm. regn i torsdags. Men det har varit ett helt fantastiskt väder och vin-plockarna har kunnat skörda perfekta druvor under detta annars så utmanande år.

Ett nytt inslag på denna resa var att jag anlitade den eminenta guiden Bodil Jacobsson för en intressant guidning här i Siena. Det blev mycket fokus på de sjutton kvarteren som varje sommar gör upp på hästkapplöpningen Il Palio inne på Piazza il Campo. Det är hästen som vinner loppet och inte ryttaren och allt som oftast är det en häst utan ryttare som går först i mål efter de tio varven runt publikhavet.

I Montalcino besökte vi Casanova di Neri och Col d´Orcia. Det första vinhuset har den högsta statusen bland knappa 250 producenter i Montalcino. Deras Brunello di Montalcino ”Tenuta Nuova” brukar alltid få runt 97 poäng och denna höga poäng brukar man dela med Il Marroneto, Cerbaiona och Soldera. Efter detta besök åkte vi söder om byn Montalcino till Col d´Orcia där greven´s son Santiago Morone Cinzano stod för värdskapet. Vid bara 27 års ålder trollband han mina gäster med sin entusiasm och kunskap. Den efterföljande lunchen med ett nytt inslag av en egen bryggd öl samt cigarr-tillverkning och att greven Francesco gjorde éntre uppskattades mycket av mina gäste.

Vi gjorde två besök i Chianti Classico´s södra delar. I onsdags Félsina beläget i de östra delarna med en fin lunch i deras fat-källare. Och i igår fredag hos Castello di Fonterutoli, där man hade mer att önska av den högst mediokra kokkonsten, där alla gladdes åt den vackra platsen där vi satt och åt och inte brydde sig så värst mycket. Men jag som värd tog åt mig och skall ta en diskussion med den ansvarige när jag kommit hem. I övrigt var både besöket och vinerna ypperliga.

Men som vanligt tog besöket med lunchen på Avignonesi priset. Under rundvandringen lades mycket fokus på att man idag är certifierade som ”Organic” och i källaren handlade mycket om deras fullständigt outstanding Vin Santo. Vid lunchen njöt vi av deras Chardonnay Il Marzocco som en apéretif. Därefter ett av resans båda höjdarviner Grandi Annati Vino Nobile di Montepulciano samt 50/50. Det sistnämnda vinet kom till under en blöt fest då man råkade mixa ihop Avignonesi´s Merlot med Chianti-baserade Cappanelle´s Sangiovese. Man råkade blanda dessa båda viner och beslöt sig för att lansera detta vin tillsammans. Idag är 50/50 ett av ikon-vinerna i Toscana. Lunchen avslutades med deras extremt söta Vin Santo Occhio di Pernice och en fatlagrad grappa.

Om ett år återvänder jag till Toscana med nästa grupp och redan efter hemkomst i helgen skall jag kontakta samtliga för en ny bokning. Inte mycket som behöver ändras i detta fina program och Hotel Garden här i Siena är utmärkt, även om man får lite välbehövliga promenader in till city… med det finns ju också taxi. Som vanligt var det många återkommande resenärer där bara ett par från Grevie var nya. Resten känner jag sedan gammalt.

Imorgon söndag är det derby mellan HIF-MFF och vi är några vänner som skall träffas och ladda upp inför matchen med lite god mat & dryck. B.l.a kommer min gode vän den f.d assisterande förbundskaptenen Roland Andersson. Han är så vansinnigt kul och förutom sin humor har han en stor kunskap om fotboll efter sejourer i Qatar, Nigeria, Island, England och självklar Sverige med Lagerbäck.

I veckan skall jag på en kort studieresa till Paris och återkommer nästa helg med en rapport från b.l.a den nya trestjärniga, japanska restaurangen KEI***. På torsdag kväll kommer jag hem och på fredag blir det vinkurs på ”Möllan” samt en premiär för mig på Scandic Oceanhamnen i Helsingborg, där jag skall kåsera om just Toscana och leda en middag i deras relax med vidunderlig utsikt.

Hoppas ni får en fin vecka!
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.