VM-festen är över.. Nu njuter vi i Makarska-Kroatien

Det är lördagskväll här i Makarska – Kroatien och VM-festen är dessvärre över. Jag och Lis slickar såren och njuter med släkt och vänner fram till torsdag med sol och bad.

Efter direktflyg till Split från Köpenhamn möttes vi upp av en taxi som tog oss ner till Makarska Riviera. Det är premiär för oss båda med Kroatien och förväntningarna var ganska höga. En trevlig lägenhet belägen ett stenkast från stranden är vårt boende. Vid första besöket i torsdags fick vi en smärre chock när vi gick ner till stranden nedanför oss. Vi var inte precis ensamma här och folk låg packade som sillar. Men efter att ha fått tips från vår värd så finns det lite lugnare platser om man bara orkar gå en 15-20 minuter… och det har vi gjort. Helt fantastiska badvatten och imorgon har vi hyrt en båt med skipper under hela dagen. Då blir det besök på Hvar, Brac och 5-6 små badvikar som man bara tar sig till med båt.

Kroatien är kanske inte känt för sin gastronomi. Restaurangerna ligger uppradade och det är mycket same.. same.. med ”fast food” som är välsmakande och till bra priser. Som vinintresserad är det en djungel av för mig helt obekanta producenter och druvsorter. Zlatan Plavac är det bästa jag druckit sedan tidigare. Jag trodde detta var en producent? Men Plavac är en druvsort och det finns många olika Zlatan-viner som varit fullt drickbara och någon faktiskt riktigt bra.

Det är avkoppling som gäller och vi är åtta personer som håller ihop och har det väldigt trevligt. Kan tänka mig att det blir fler båtturer under vår vecka här. Vi är hemma igen på torsdag och då laddar vi för att Richard Hilton kommer på besök. Richard är min omåttligt populära guide i Sydafrika som fått många vänner här hemma. Vi kommer att ta hand om honom på bästa sätt under tre dygn med båttur till Hven, överraskningsfest och lite annat som jag veta att Richard uppskattar.

Jag stod i valet och kvalet om jag skulle lägga ut en bild på mig själv när jag står och spänner mig vid strandkanten här i Makarska eller ”startelvan” från vår senaste VM-kväll hemma hos mig då 11 buteljer radades upp efter vår blindprovning. Lis tyckte att jag kunde lägga upp bilden på mig själv. Richard kommenterade min vikt på Facebook och han skall få en snyting när vi ses på fredag.

Men jag kan ju rapportera om vad mina 11 vänner hade med sig hem till mig när vi skulle se matchen Sverige-Schweiz. Det slumpade sig så att två killar hade med sig samma vin från två olika årgångar. 2012 & 2013 av ”favoriten” Clos des Truffiéres” från Chateau de la Negly i Languedoc-Roussillon. Två helt underbara syrahviner med en maximal produktion på 3.500 buteljer årligen. Två riktiga monster och i klass med den absoluta toppen uppe i Rhonedalen. Jesper hade med sig en 100-poängare från Rhone: 2003 Cote-Rotie La Turque från Guigal. Ett perfekt moget vin i ett ädelt och elegant utspel. Från Australien hade vi två representanter: Min 2009 Velvet Glove Shiraz från Molly Dooker i McLaren Vale. Ett oerhört hajpat vin som kommer i sammetspåse och som delar landet i två delar. Alldeles för mycket eller häftigt med sin koncentration och 16 %. Mina vänner tyckte det var häftigt och jättegott. Men Christer´s Penfolds Grange 1998 var betydligt mer elegant och ädel. Lika fantastisk som vanligt. Spanien hade två lysande representanter i först en mogen, stallig 2004 Mas Doix Vinas Vellas från Priorat och sedan Jarl´s 2014 El Nido från Jumilla. Detta fantastiska vin slår ofta undan benen med övriga viner, men denna kväll fick vinet en benhård konkurrens. Toscana presenterade sig med två viner. Först klassiska 2007 Sassicaia från Bolgheri som var god men något snäll i sammanhanget. PS heter Reservan från Piro Pacenti i Brunello di Montalcino och Lars hade tagit med sig en stram fast begynnande mogen 2004a. Bosse har köpt på sig många Bordeaux från 2005 och han envisas med att ta med dessa viner under våra vinkvällar. De är på tok för unga och behöver tid. 2005 Chateau Léoville-Barton är en ljuvlig 2 Cru från St.-Julien med fantastisk potential. Staffan hade med sig ett flörtigt vin med massor av druvsötma, rostade fattoner och tydliga svartvinbärstoner: 2011 Caymus Special Selection Cabernet Sauvignon från Napa Valley är alltid underbar. Filip kom lite sent och hade med sig en som vanligt mycket god Clio från Jumilla i Spanien.

Dessa vinträffar är en ynnest att få deltaga i. Man lär sig så mycket. Man får som i detta fallet smaka på 11 högklassiga viner och bjuder själv på 1 butelj. Sen att jag öppnade upp ett koppel av annat för att fira segern med är en helt annan smak.

Nu skall vi ut och käka lite innan Kroatien spelar sin kvartfinal mot Ryssland. Vid seger kan det säkert bli lite extra firande på gator och torg här i Makarska.

Ha en fortsatt fin sommar
Håkan

One thought on “VM-festen är över.. Nu njuter vi i Makarska-Kroatien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.