På väg till Sydafrika

Tre mycket trevliga viner på Chenin Blanc från Sydafrika

På onsdag lämnar jag och Lis detta kylslagna Helsingborg för värmen i Sydafrika. På resan får vi med oss dottern Frida och hennes Dennis, medan vår son Markus och Sofia åker till Columbia för ett spännande äventyr.

Det är tredje gången vi får låna Eleanor´s cottage på Hartenberg Wine Farm i Stellenbosch under jul- och nyårshelgen. Eleanor Finlayson var en tidigare ägare och hade sitt eget lilla hus på vingården. Eleanor är också namnet på Hartenberg´s prestige Chardonnay som vi njutit av många gånger.

Vi kommer att utgå från Hartenberg och vi stannar till den fjärde januari. Väldigt mycket är inbokat och vi kommer att träffa många sydafrikanska vänner för olika trevligheter. Efter två år med nerstängningar p.g.a covid så är det väldigt mycket turister på plats under denna populära helg. Därför har vi redan bokat in samtliga middagar på restauranger i förväg, då allting är fullbokat då vi landar.

Det blir även att testa en del nya ställen, där favoriten Bertus Basson öppnat tre nya krogar det senaste året. På kvällarna håller vi oss i Stellenbosch-regionen och på dagarna gör vi utflykter till Cape Town och Hermanus. Det är högsommar med temperaturer kring trettio strecket, så det blir mycket strandliv.

Självklart kommer vi att hänga mycket med Richard Hilton och hans familj. Deras julafton den 25e är redan inbokad. Sen råkar Lis fylla sextio år den 1/1 och då har vi bjudit in trettio gäster till en riktigt trevlig långlunch på Hartenberg där vi trakterat krögaren Rykaart för en catering med serveringspersonal.

I veckan höll jag i en vin-middag där vi provade en del godbitar, som veckans bild visar med en uppställning av tre av Sydafrikas främsta viner på Chenin Blanc. Vid provningen uppskattades FMC mest, då vinet bjöd på en extra portion av fyllighet och spännande aromer då 18 % av druvorna angripits av ädel-rötan ”botrytis cinerea”. Men de mest syrarika vinerna från Bruwer Raats och Eben Sadie var även de storstilade. På plats i Sydafrika brukar jag ofta välja Chenin Blancviner, då många vinmakare lagt ner lite extra energi på denna druva som är landets mest planterade.

50 % av världens Chenin Blanc kommer från Sydafrika. 25 % kommer från Loire-dalen och övriga 25 % är fördelade mellan världens övriga vinländer. I Sydafrika har den alltid varit den mest dominerande druvsort utan att vara särskilt imponerande. Men som sagt har det hänt mycket de senaste åren och listan över riktigt bra Chenin Blanc kan göras ganska lång.

Vid vår vin-kväll provade vi även tre bra viner från Priorat, beläget tio mil söder om Barcelona. Samtliga var från 2005 och hade nu fått en perfekt mognad och man kunde verkligen förstå de höga Parker-poängen när dropparna slank ner från Clos Martinet, Clos Mogador samt Mas Doix… där den sistnämnde var mest imponerande.

Ålder är viktigt för stora viner och det fick vi även känna på under denna vin-kväll. Tre viner från Quinta do Crasto i Dourodalen. Först en ungdomlig, koncentrerad Touriga Franca från 2016. En stil på vin som de flesta känner igen sig i. Sen 2006 Touriga Nacional samt 2005 Vinha Maria Teresa. Efter sjutton år kände man att det är så här ett vin skall smaka och det är synd att de flesta viner konsumeras alldeles för tidigt.

Jag hoppas att ni får en fin vecka och vi hörs av på julafton med ett nytt brev och lägesrapport från Sydafrika.

Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.