Efter en vecka i Sydafrika

Familjen på Post & Pepper i Stellenbosch

Det är den 27e december och jag har varit dålig på att lägga ut en ny text på min Vinblogg. Detta beror inte på en slöhet utan att vi inte har något internet på Eleanor´s cottage här på Hartenberg Wine Estate i Stellenbosch. Dagligen har man fyra elavbrott här i Sydafrika som varar ett par timmar och ställer till det. Båda vännerna Alex Dale och Richard Hilton har fått sina frysar förstörda och fått slänga massor med förstörd mat i frysboxen. Det gäller att planera efter elavbrotten.

Det är tredje året vi fått låna Eleanor´s cottage här på Hartenberg i över jul- och nyår. Som vanligt var kylskåpet laddat när vi anlände i torsdags med viner och andra godsaker. Här kommer vi att stanna till den fjärde januari och detta är en perfekt utgångspunkt för nya äventyr. Någon dag har vi utnyttjat poolen som tillhör ägarna Tanya Mackenzie & James Brown men mestadel tar vi bilen och kör in till Cape Town och favoritstranden Camps Bay. Imorgon gör vi en utflykt till Hermanus för att hälsa på vännerna Laura & Charlie. På fredag gör jag och Lis en längre utflykt till Paternoster, där vi stannar över natten på Abalone Villas & Spa.

Som vanligt vill jag utforska lite nya restauranger som slagits upp under det senaste året. Och efter bara några dagar har Vi upptäckt flera nya guldkorn som varit helt fantastiska och gastronomin har aldrig varit bättre här nere. För mig finns det ingen plats i världen där man kan äta så bra till rimliga pengar och där servicen är helt enastående.

Något som gjorde mig och Lis ytterst besvikna på nedresan var servicen med Lufthansa från Frankfurt till Cape Town. Vi flög i Economy Plus till de högsta och mest horribla priserna någonsin. Bättre benplats såklart, men där slutade denna uppgradering. När man slagit sig till ro i sätet fick man ett glas apelsinjuice. När jag frågade efter en GT fick jag svaret att starkare drycker får man betala för även om man har en dyrare seating. Alltså vitt, rött och bubbel. Jag förstår att man sparar in, men nu är flärden borta totalt om man nu inte bokar i Business för 40.000:- ToR.

På restaurangerna försöker jag att beställa viner som jag inte provat tidigare och ständigt blir jag mäkta imponerad över kvalitén. Jag letar gärna efter Chenin Blanc. En druva som fått ett enormt uppsving de senaste tjugo åren då den tidigare gav högst mediokra viner. Ett vin som överraskat mig är BESLAAR Pinotage. Pinotage är en korsning av Cinsault & Pinot Noir som togs fram för ca. 100 år sedan. Alltid har jag störst mig på beskan och de gröna tonerna i druvan. Men när vinmakaren Beyers Truter för tio år sedan kom på att även kärnorna i druvan skulle få en mognad och ändras från gröna till trädbrunt så försvann bitterheten. Kanonkop har alltid varit den mest klart lysande stjärnan och Abrie Beslaar är vinmakare där. Nu provar han sina egna vingar och hans Pinotage är strålande i fruktdriven stil som mest kan liknas med ett storstilat vin från Jumilla i Spanien.N

Men ibland kan det gå fel. Som när vi firade julafton hemma hos familjen Hilton och Richard bjöd på sin nya Syrah. Helt fantastisk frukt med tydliga toner av jordgubbar, vilket får en att tänka på Pinot Noir. När Pinot Noir-ikonen Clive Toor testade vinet samma kväll och Alex Dale kvällen innan var de båda övertygade om att den kontrakterade druvodlaren måste ha förväxlat Syrahdruvorna med Pinot Noir. Vinet är utan tvekan det bästa Richard producerat någonsin, även om det är en Pinot Noir.

Vi lever livet och har mycket spännande framför oss. Det är högsommarvärme med 25-30 grader. Jag har svårt att förstå att jag skall återvända i början av februari med två olika grupper och stanna en hel månad i detta paradis. Vill ni lyssna på min livshistoria kan ni logga in på ”Helsingborgspodden” och lyssna på avsnitt 47 där jag berättar om min uppväxt, hur jag kom in på vin och mycket annat.

Jag vill önska er en fin vecka!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.