5/10 i Köpenhamn och utsökt kväll med Gastronauterna

Smörrebrödstestarpatrullen på uppdrag i Köpenhamn

Det har varit en väldigt fin vecka, som startade i tisdags med en trevlig middag hemma hos Theresa & Felix ute på Kullabergs vingård. Felix är vinmakare på i min mening landets bästa vingård. Han var med från starten 2017 och är en stor anledning till vingårdens enorma framfart med massor av utmärkelser. Theresa som kommer från Österrike serverade en god österrikisk inspirerad meny, där Felix bjöd på ett koppel av sina viner.

Anledningen till vår middag var att hitta ett bredare samarbete med att få ut Kullabergs viner utanför kulla-bygden. Man har redan lyckats bra, men känner att det finns mycket mer att göra. Närmast kommer vi att arrangera ett koppel av WineMakersDinner´s. För tillfället går 50 % av produktionen till Systembolaget. Man ser gärna marknader utanför Sveriges gränser, Fortsättning följer.

I onsdags var Per Dahlberg värd för Gastronauterna och som vanligt hölls kvällen i största hemlighet. Vi möttes av sonen Svante som tjänstgjort hos Tommy Myllimäki på tvåstjärniga Aira under flera år. Nu arbetar han i köket på Ett Hem i Stockholm och denna kväll hade Svante tagit med sig två polare till Skåne. Maten kan ni bara ana hur god den var, med härliga nyplockade primörer och de bästa råvarorna som havskräftor från Mölle, piggvar, Iberico gris och mycket annat.

Per avslöjade att temat var Spanien, även om det skulle smygas in ett och annat vin utanför Spaniens gränser under kvällen. Från Spanien fick vi b.l.a Gramona Cava, Las Planas Viura, Ossian Capitel, Torres Gran Coronas 1982, Doix Vinyes Vellas 2008, Termanthia och höjdpunkten för kvällen en 2001 Pingus från Peter Sisseck i Ribera Del Duero.

Men det skulle även kilas in några internationella storheter för att lura upp oss på läktaren. 2018 Clos Coulee de Serrant från Loire, 1994 Chassagne-Montrachet 1 Cru ”La Maltroie” Bernard Moreau… som höll och var fantastisk efter 30 år i källaren. Vit Chateau de Beaucastel från Chateauneuf-du-Pape, 2001 Domaine de Trévallon från Les Baux de Provence, 2014 Vinha da Ponte från Quinta do Crasto + några andra goda viner. Ett fantastiskt värdskap och det är en ynnest att få vara med i detta sällskap som träffas nästa gång den 26 juli.

”Smörrebrödstestarpanelen” var på uppdrag i Köpenhamn i torsdags. Denna gång besökte vi Frk. Barners Kaelder, som ligger nära det något skamfilade Istedgade utanför tågstationen ”åt fel håll”. Man erbjuder ett ”klassiskt Danskt kökken”. Vi fastnade för deras lunch-erbjudande med hela paletten av cyrrysill, ägg med räkor och majonnäs, spättafilé med remoulad, hönsesallad, ribbenstek, frikadeller samt ost. Kvalitén var god, men det saknades riktiga höjder och betyget blir 5/10.

Vi var sugna på en kopp kaffe och slog oss ner på en sidogata till Ströget. Man fick dåndimpen!! Ett glas kranvatten med bubbel för 80:- sek./glas och lika mycket kostade vår dubbla cortado. Jag vet att vår valuta är svag, men det får vara någon rimlighet i prissättningen. Likadant på restaurangen Möntergade, där man har en fin vinlista med många godbitar. Men priserna var crazy. Det blev en hyfsad Chardonnay från Oregon för 1.350:- dkr. Vilket innebär 2.100:- i svenska. Nej, Köpenhamn kostar mer än det smakar.

I helgen har vi alla barnen samlade och grillen är rengjord och laddad för en Sirloin Flapmeat från Waguy och Snake River Farm i Idaho.

I nästa vecka är det ganska lugnt med en provning på Thulehem utanför Lund, ett föredrag på Rotary på restaurang Yoko på torsdag och sedan blir det tre student-firande på fredag.

Jag vill passa på och önska er alla en fin vecka
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.