Äntligen kör jag återigen resan ”På kanelen på kanalen”

Bourgogne-Canal-du-Nivernais-1

Det är dagen efter en mycket fin WineMakersDinner på Gastro med exportchefen Mikael Falkman från vinhuset Taittinger i Champagne. Det har sällan varit ett större tryck efter platser till en vinmiddag och jag har märkt att Champagne drar. Taittinger med sin utsökta Blanc de Blancs Comtes De Champagne får alltid avsluta mina vinbesök på min resa till Champagne varje år. Med sin vinösa stil är deras Champagne omåttligt populär och den senaste lanserade årgången 2007 har fått väldigt höga betyg, vilket jag verkligen kan hålla med om. Nu planerar ja<g inför våren och får se vad vi får ihop för tunga namn som gästar Helsingborg.

Är man sugen på ett riktigt bra vin att köpa i spekulation kan jag varmt rekommendera Taylor´s Vintage Port 2016 som precis lanserats på Systembolaget i väldigt små kvantiteter. Priset är 964:-, vilket jag har full respekt för. Men man har inte lanserat någon Vintage Port sedan 2011 och just Taylor´s har tagit alla Portvinsälskare med storm då det ryktas om 100 poäng från WineSpectator och då kommer vinet att sticka iväg prismässigt. Vinet har en lång livslängd på säkert 50 år och med tiden kommer detta vin garanterat att öka rejält i pris. det har bara kommit en liten skvätt till Sverige, så passa på. Artikelnumret är 90587.

Helsingborg är en stad full med riktigt bra restauranger och för några år sedan var min hemstad ”Sveriges krogtätaste stad”. I veckan öppnade familjen Jacobsson upp Hotel The Vault med sitt Italienska restaurangkoncept. I tisdags åt jag en av mitt livs godaste Italienska rätter på lunchen i deras enklare avdelning och i torsdags gästade jag deras bättre krog La Volta på kvällen. The Vault kommer att bli Helsingborgs nya ”vattenhål” där man till min stora glädje har ett vettigt påslag på sina viner på vinlistan. 300:- oavsett inköpspris känns oerhört trevligt för vinälskaren som inte ”blir bestraffad” om man vill dricka ett bättre vin.

Veckans bild kommer från kanalerna i Frankrike. Det var säkert 15 år sedan då jag tillsammans med min vän Lars Linderot på Poseidon Yachts arrangerade en kanalbåtsresa med en gastronomisk vintvist på Canal de Nivernais i närheten av Chablis. Vi flyger till Paris där vår chartrade buss hämtar upp. Vi åker ner till vår bas där man checkar in på respektive båt som är en modern plastbåt på ca. 13-14 meter. Detta är en resa där alla fungerar som besättning och det är bra om man har en viss vana vid båtliv. Varje morgon har man ett skepparmöte och går igenom var nästa samlingspunkt är för kvällens vinprovning. Sen tar man sig lugnt fram i 4 knops fart genom 8-10 slussar/dag. Man hoppar i land och hjälper till med att öppna upp slussen och ta sig vidare. På varje båt är det plats för 6-8 passagerare. Man hushåller själv och köper på sig lite goda ostar, charkuterier och viner för att på kvällen äta en middag på någon närliggande krog. Detta skall bli oerhört kul och på bara en vecka har det kommit in närmare 20 bokningar av totalt 28. Gå gärna in under VINRESOR och läs mer om resan.

I veckan som kommer blir det likt föregående vecka väldigt mycket padel och bastubad. På agendan står på tisdag en spansk vinkväll för företaget Inyett och deras kunder. På onsdag är min gamle vapendragare från restaurangen Karl XIV Torbjörn Lagmark värd då Gastronauterna återigen träffas. Vi kommer att hålla till på Lagmarks hörna. Denna kväll blir riktigt trevlig då mina båda väldigt goda vänner Owe Bergman och Mats Nihlén kommer att bli invalda i denna gastronomiska skara.

På torsdag gästar jag Höganäs och Hotellet & Co. för sista gången detta år. Temat blir Dourodalen och Portvin. Som vanligt är denna kväll fulltecknad sedan lång tid tillbaka. För er som är intresserade har vi redan spikat datum under fem kvällar nästkommande vår och temat för kvällen står på hotellets hemsida.

Det middag hemma hos grannarna Bergh´s på lördag och det blir alltid väldigt trevligt.

Nu laddar jag inför kvällens frackmiddag med det ”oförgätligt strålande och klart lysande sällskapet I.V.V”, som står för In Vino Veritas.

Ha en fin vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.