Bordeauxprovning och lite andra nyheter

Läget är fortfarande ovisst hur det blir med mina resor till hösten. Men jag börjar att se ljuset i tunneln nu när folk blir vaccinerade och när mina nästkommande resmål Portugal, Spanien och Frankrike öppnar upp och lättar på restriktionerna.

Jag och Lis hade tillsammans med ett par goda vänner bokat upp en privat resa till Nice den första helgen i juni. Målet med resan var att besöka restaurangen Mirazur*** i Menton, som varit omöjligt att få bord på. Men sedan tre månader hade vi ett bord på kvällen den 4 juni. För en vecka sedan hörde man av sig från restaurangen med det negativa meddelandet att man inte öppnar upp förrän den 9 juni. Vi tänkte att det uteblivna restaurangbesöket inte skulle hindra oss då vi sett fram emot Menton för första gången med fyra nätter på Hotel Napoleon. I veckan hörde SAS av sig med att vårt flyg den 2 juni var inställt och vi var ombokade till dagen därpå och hemresan den 6 juni var också inställd och vi var ombokade dagen innan. Att göra en resa för enbart två nätter och när allt verkar öppna upp på allvar den 9 juni kändes fel. Så denna lilla resa ligger nu på framtiden.

I veckan hade jag en provning med min vän Björn Persson på Vinovum med slottet Chateau Tronquoy-Lalande i Saint-Estéphe i norra Medoc i Bordeaux via länk. Jag hade fått tillsänt mig 5 årgångar av deras röda vin och en butelj av deras raritet, det vita vinet. Det är alltid intressant att jämföra olika årgångar från samma växtplats, då man tydligt märker vilken stor inverkan vädrets makter har på vinets karaktär. Vi inledde med den mycket svaga 2013 som för mig ändå var en positiv överraskning även om vinet saknade samma kraft som 2015 och 2016 där den sistnämnda årgången var det mest imponerande vinet. Det vita vinet från 2017 var väldigt imponerande, men det kan vara svårt att göra business på en vit Bordeaux som skulle hamna på strax under 700 riksdaler på Systembolaget. Hur det blir med de övriga vinerna får framtiden utvisa.

I torsdags var vi några kompisar som hade en vinkväll och till lammracks serverade jag tre årgångar av vinet Quinta Do Vale Meão från Dourodalen i Portugal från årgångarna 2005, 2007 och 2009. Detta vin tog världen med storm för drygt 15 år sedan då man slog ut de mer namnkunniga spanjorerna vid en blindprovning. Tidigare hade man sålt sina druvor till de stora portvinshusen och nu ville man prova på att göra ett riktigt seriöst bordsvin. Efter denna uppmärksammade succé har vinet varit ett av Portugals mest eftertraktade viner. Som vanligt konsumeras detta vin alldeles för tidigt och få har upplevt vinet när det är på sin topp efter 15 år. Mina vänner var mäkta imponerade av detta vin. Jag har nu kontaktat egendomen och familjen Olazabal (som jag känner) med frågan om de har lite yngre årgångar på lager till försäljning. I övrigt så jämförde vi två viner från Condrieu med varandra och två vita från Saint-Joseph innan vi avslutade kvällen med en helt briljant Tokaji 6 pottonyos 2000 från Disznókö.

I veckan som kommer har vi ett gastronomiskt möte med Gastronauterna på onsdag, där Henrik Ljungkvist är värd. Han har häcklat mig under veckan med att det bara blir ”naturviner” och jag har då hotat med att utebliva. Henrik som har en mycket god klassisk smak kommer garanterat att servera lite goda fransoser denna kväll och det är inte heller fel på hans färdigheter i köket.

På torsdag har jag mitt femte uppdrag detta år då jag gästar ett nytt kontor på Billeplatsen där olika företag slagit sig samman och vill fira detta med en trevlig provning och ett kåseri av mig.

Bastuanläggningarna öppnade nu i torsdags här i Helsingborg. Man får boka två tider i veckan på respektive kallbadhus. Jag har fyllt min kvot redan med inbokade bad på både Pålsjö och ”Kallis”. På Kvickbadet i Höganäs tackade man mig och mina kamrater å det varmaste då jag har betalt in 47.000:- i bastu-hyra sedan i mitten av december. Men dessa stunder har varit väl investerade pengar kan både jag och mina kamrater intyga.

Annars lirar jag väldigt mycket padel och i skrivande stund denna lördagsmorgon är jag strax på väg till en ny utmanarmatch. Imorgon skall jag lira igen och då mot ett mycket spännande motstånd. Det blir mot Jordan Larsson och hans partner Max. Jordan blev som bekant uttagen i veckan i Sveriges EM-trupp och jag lovar att ta det nätt med honom. Tror inte han har samma kvaliteter som sin pappa Henrik, som jag mött flera gånger… men man vet aldrig.

Ikväll väntar en mycket trevlig kväll hemma hos Malin & Kenneth Nilsson med andra väldigt goda vänner.

Jag vill passa på och önska er alla en trevlig helg och en fin vecka

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.