Den tomma veckan i kalendern blev plötsligt händelserik….

Håkan Nilsson

När jag skrev min vinblogg för en vecka sedan var det helt tomt i min veckokalender. Men det skulle ändra sig och det har varit många trevligheter de fyra senaste kvällarna. I onsdags körde jag upp till Göteborg för att äta middag och prova lite goda viner med Ulf Wagner och några andra kompisar. Ulf skulle sålt sitt livsverk Sjömagasinet den 1 april, men köpet gick tillbaka och Ulf fick kavla upp ärmarna och ställa sig vid grytorna igen. Speciellt som nu när hans vapendragare kökschefen Gustaf Trädgårdh lämnade skeppet.

Det blev en hel del goda viner med 2000 Chateau Lynch-Bages & 2009 Flor de Pingus i spetsen. Men kvällens stora behållning förutom den fina vänskapen var en butelj Whisky som importerades 1897 och på etiketten kunde man läsa att innehållet var 100 år gammalt. Buteljen hade Ulf fått av en vän som i sin tur fått det från sin far som fick buteljen i present 1932, vilket är handskrivet på etiketten. Även om jag inte är någon Whisky-älskare så njöt jag i fulla drag av detta glas som avslutning på en trevlig kväll.

I torsdags bjöd vi hem lite grannar på en ”enkel grill” för att presentera några goda Sydafrikaner. Vi hade tänkt oss att se ännu ett avsnitt av Netflix-serien Bron vid niotiden, men gästerna gick hem 00:30 efter en avslutande GinTonic med en gin av det sydafrikanska märket Inverroche gjord på Cape Fynbos, som är en väldigt vanlig växt i Sydafrika speciellt nere vid Cape Point. Men vi hade såååå.. trevligt.

I fredags åkte jag och Lis ner till Malmö och checkade in på Hotel Malmö Live. Vi var hembjudna till vännerna ”Maggan” & Thomas Nilsson som är flitiga deltagare på mina vinresor och middagar. Två riktiga ”foodies” som verkligen lever för gastronomin och sällan har jag ätit en lika strålande meny hos ”amatör-matlagare” som denna kväll. Helt fantastiska kreationer där man snappat upp idéer från många av sina besökta mat-tempel. Oerhört fin kväll som avslutades med ett vin från mitt födelseår 1961. En Colheita Port från märket Krohn som var alldeles ljuvlig. Jag var också ”ute och cyklade” när favoritvinet 2011 Valpolicella Dal Forno serverades. Jag var i Australien & USA och vände i mina gissningar. Jag mindes inte hur helt makalöst enastående detta vin är och som är så fullständigt otypisk i jämförelse med andra körsbärsliknande, lätta Valpolicella. Till denna butelj går det åt sent skördade druvor från 7!! Vinrankor.

Igår lördag efter en sedvanlig bastu så åkte vi med vännerna Charlotte & Staffan till Växjö för att njuta under kvällen på enstjärniga PM & Vänner. Vi tog först en promenad i ett folktomt centrum innan det blev en god apéretif i form av en 2005 Charles Heidsieck Brut Vintage innan vi gick upp på våra rum för att dressa om.

I vårt paket ingick Menu Tabberas vilket får en att tänka på Emil i Lönneberga och det stora tabberaset där folk smörjde kråset i filmen och böckerna. Vi inledde med fyra aptitretare innan de nio välkomponerade rätterna serverades. Man är väldigt småländska och skriver ut råvarornas ursprung som: vaktelägg från Lammhult, vinterpäron från Vrånghult, fläderkapris från Odensjö, havskräfta från Fjällbacka, spetskål från Vassmolössa, svampar från Hällestad, kålrot från Botulf, älgnacke från Koskull, primörlamm från Appeltorp och syltade plommon från Odensjö osv….

Maten är himmelsk och väl värd sin stjärna. Många vallfärdar hit från alla världens hörn, mycket på grund av en helt unik vinlista som saknar motstycke. Här finns alla godbitar man kan tänka sig och även om priserna är höga är vinlistan internationellt sett oerhört prisvärd. Många viner kostar det dubbla i butiker… om man överhuvudtaget hittar dessa rariteter där PM & Vänner har en sällsynt allokering.

Vi drack till vår meny 2012 Chablis 1 Cru ”Montée de Tonnerre” från Raveneau, 2011 Domaine De La Grange Des Péres Blanc i Languedoc, 1999 Hermitage L´Orée Blanc från Chapoutier, 2015 Saint-Joseph Pierre Gonon samt en halva 2009 av utsökta Chateau Rieussec 1er Cru Classé i Sauternes. Jag lovar att detta inte är det sista besöket på denna institution som startades upp 1992 och som utvecklats enormt på vägen. Kan bara kort nämna att jag för första gången åt ”Hjärta från Skogens Konung”.

Nu väntar ännu en vecka som lyser blank i boken med undantag för en middag hos oss på Valborgsmässoafton. På fredag lutar det åt ett besök på Inga-Lill & Ulf Wagner´s sommarställe norr om Göteborg för en trevlig middag.

Ha en fin vecka!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.