Elände för mina vänner i Sydafrika och tips om en mycket bra vin-sajt i Spanien

På torsdag skall jag besöka Jumilla och vingården El Nido

Trots att det är väldigt trist för tillfället så är vi mycket förskonade här i Helsingborg. Jag pratar ofta med mina vänner i Sydafrika och där pågår en slakt av företagen som min vän Alex Dale uttrycker det. Han kör sitt vinhus The Winery of Good Hope där 1/3 del säljs i Sydafrika och resterande exporteras. Nu har man inlett ett förbud av försäljning av alkohol i landet och han får heller inte exportera sina viner i dessa Corona-tider. När nu samtliga restauranger och vinbutiker är totalt stängda i Sydafrika så kommer det inte heller in några betalningar.

Min guide och vän Richard Hilton uttrycker samma vrede och sitter maktlös hemma i villan i Heldervue nära Somerset West. Richard likt många andra vinmakare är trogna gäster på restaurangen 96 Winery Road. Här lider man också genom att de anställda inte ha något arbete att gå till och Richard har nu på webben lagt ut en auktion på 40 lådor av hans Viognier där överskottet av försäljningen går till den nu arbetslösa personalen på hans favoritkrog, som han inte vill skall försvinna.

Luke Dale Roberts på The Test Kitchen rankas för mig som No. 1 i Sydafrika och enligt guiden Eat Out är man 2:a. Han startade sin krog 2010 med fem anställda. Idag äger han ett imperium med 203 anställda på fyra restauranger. Staten har gått in och betalt 3.300 Rand till var och en av de anställda. Detta är ca. 2.500:-…. sen får man klara sig själv. Luke har genom leverantörer tiggt ihop 2,3 ton torrfoder som ris, mjöl, socker…Nu har han genom ett mail gått ut till trogna gäster och bett om en donation till sina lojala medarbetare så att han kan öppna återigen då viruset dämpat sig.

Listan kan göras hur lång som helst och här hemma är det väldigt tufft för många av mina nära vänner med många anställda och höga hyreskostnader. Själv hoppas jag på att kunna köra mina resor från september och i dagsläget har jag endast fått 1 avbokning från en person som blivit av med sitt arbete och behöver anmälningsavgiften till viktigare saker än att åka till Piemonte.

Min plan är att kunna köra som vanligt och innan man får nya besked är det bara att ”sitta lugnt i båten” och avvakta. Skulle inte en resa bli av kommer jag att återbetala hela den inbetalda anmälningsavgiften.

I dessa tider har jag haft lite tid och kolla in olika vin-sajter. Jag har fått många mail från vinproducenter runt om i världen som lider och som vill sälja via nätet till sina kunder. Tyvärr brukar det höga transportpriset äta upp det ”fina priset” på vinerna.

För många år sedan köpte jag in mina spanska favoritviner från företaget Décantalo utanför Barcelona i Spanien. Smidigt och lätt betalade man via deras sajt med kreditkortet och snabbt kom vinerna hem till dörren. Nu har jag återigen kontaktat mina vänner på Décantalo då väldigt många av mina vinvänner törstar efter supergoda viner från Spanien. När man går in och söker på www.decantalo.com så finner man alla viner man söker på. Jag vet att många trogna ”Spanien-drickare” älskar viner som Aalto, Mauro, Juan Gil, Clio, El Nido, Pago de Carraovejas, Emilio Moro, Vina Sastre, Abadia Retuerta och många fler. ALLA dessa viner finns i sortimentet och till oslagbara priser.

Vill ni beställa via deras hemsida? Skicka mig gärna ett mail, så meddelar jag dem att ni är vänner till mig  och ni får en liten voucher på 10 euro vid er beställning.

Har ni frågor om några favoriter värda att beställa? kan ni bara höra av er till mig. Jag gjorde själv en trevlig beställning i fredags av lite rariteter som annars är ytterst svårfunna och till ett mycket bra pris.

Och jag kan bara avsluta med att nästa vecka också är väldigt lugn för min del.

Hälsningar

Håkan

 

One thought on “Elände för mina vänner i Sydafrika och tips om en mycket bra vin-sajt i Spanien

  1. Hej Håkan,
    Hoppas du åt den goda lunchen på Pålsjö i fredags. Jag som inte äter så mycket var på väg att beställa en extra portion.

    Varför får man inte/kan inte exportera vin från Sydafrika. Det har tagit 30 år att bygga upp industrin, skall den försvinna.
    Hur går det Forsea, inga nya leveranser?

    Peter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.