Glad Påsk med sparris och annat gott!

Det blev ett par kilo sparris med hem i bagaget från matmarknaden i Beaune där denna sparris kostade 80:- kilot!!

För ett år sedan var situationen en helt annan. Jag hade precis kommit hem efter en mycket lyckad resa till Champagne med fyra kilo nyskördad sparris i bagaget. Det fanns säkert fyrtio stånd på marknaden i Reims och jag minns att jag slog på stort genom att köpa den dyraste och spänstigaste sparrisen från Alsace, som jag betalade 7,60 euro per kilo. När jag häromdagen besökte den lokala handlaren på Kulla Gunnarstorp plockade jag på mig strax under två kilo utan att reflektera över priset. På kvittot stod det 730:-  och priset för ett kilo sparris låg på 390:-. Jag och familjen njöt i fulla drag av denna fullständigt makalösa grönsak som ”nästan” alltid är värd sitt pris.

Det blev sparris igen igår kväll då jag, Lis och några vänner gästade utsökta Nabo här i Helsingborg. Där serverades en underbar smöremulsion med olika typer av rom till denna delikatess. I gamla kokböcker kan man ofta läsa att det inte går att dricka vin till den vita sparrisen med sina violetta knoppar. Men det går hur bra som helst. Mest klassiskt är en torr Muscat från Alsace och i Tyskland serveras gärna en Riesling. Vid vårt restaurangbesök gick det alldeles utmärkt med en Deutz Champagne Blanc de Blancs från 2013 och 2017 Meursault-Charmes 1er Cru från Louis Jadot i Bourgogne var inte dum den heller.

God mat hör påsken till och den firas med våra ungdomar och goda vänner. Det fina vädret har gjort att man stått ut i dessa Corona-tider och denna dag inleddes som vanligt med en simtur i sundet i ett spegelblankt vatten som med sina 7,6 grader var kristallklart. Vår trädgård är inte speciellt stor, men trä-däcket måste underhållas och nya blommor planteras av Lis som har något grönare fingrar än vad jag har.

I veckan har jag bara en programpunkt inbokad frånsett en massa padel-tider. Det är på torsdags-kväll då vi blir ett gott sällskap av goda vänner som gynnar Gastro med en fin meny med lite trevliga viner därtill.

Jag är glad att bo i Skåne där det råder en försiktighet, men ingen isolering från omvärlden.

Nu vill jag bara passa på och önska er alla en riktigt Glad Påsk!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.