Det blev dessvärre inte Sälen

Det var tänkt att jag och Lis skulle tillbringa veckan i Sälen hos goda vänner. Men så blev det tyvärr inte. Vi flög upp från Sturup i söndags direkt till Scandinavian Mountain/Sälen flygplats. Strax innan landning meddelade piloten att det var för kraftig dimma för att kunna landa och vi fick flyga till Arlanda. Av planet och väntan på instruktioner i en timme innan vi fick beskedet:  – Om fyra timmar går bussar från Terminal 4 till Sälen och bussturen (med mask) tar sex timmar!? Vi pratade med våra vänner på plats som hade förberett världens line-up under de kommande dagarna. Dom berättade att vädret inte var det roligaste och vi kunde valt en bättre vecka. Nej… vi sitter inte i buss och kommer fram vid midnatt när dessutom vädret inte är så kul. Vi tog en flight hem med SAS till Ängelholm/Helsingborg istället. Som ni förstår har inte den gångna veckan varit så speciellt uppbokad.

En höjdpunkt var en middag med vänner hos oss i onsdags då vi drack lite goda viner från Sydafrika. Där skulle jag varit på plats med mina dubblerade resor och för tillfället med den andra gruppen. Dessa båda resor är flyttade till nästa år och det är fyra platser lediga på dessa resor. För att få lite ”Sydafrika känsla” så öppnade jag några trevliga buteljer som får bli veckans bild. Två goda favoriter på Chardonnay: Hamilton Russell har alltid tillhört toppen med sin Bourgognelika, friska karaktär med väl integrerad ek. The Eleanor är prestigevinet från Hartenberg med sin oerhörda balans där vinmakaren Carl Schultz visar prov på sin fingertoppskänsla.

De röda vinerna hade fått en viss begynnande mognadskaraktär då de kom från det stora året 2009. Stark Condé gör två viner under etiketten ”Three Pines”. Cabernet Sauvignon och Syrah. Dessa båda viner tillhör de främsta i landet och får allt som oftast 5 stjärnor i Platter-guiden. Denna Syrah i Rhonestil var helt ljuvlig. Men priset denna kväll tog buteljen från Boekenhoutskloof där ägaren förärat mig med tre buteljer av hans extremt svårfunna vin The Journeyman. Ett vin som produceras i mycket liten skala och som aldrig nämns under besöken på vingården. Här pratar vi om ett silkeslent vin med tydliga Cabernet-toner. Boekenhoutskloof är kanske den mest prestigefyllda gården i Sydafrika och sedan ett par år har man stängt grindarna för besök med text på skylten ”Stängt pga renovering”. Detta för att besökare blivit så besvikna då de endast fått prova vinerna standardvinerna Porcupine Ridge och Chocolate Block… aldrig deras Cabernet Sauvignon, Syrah, Porseleinberg eller The Journeyman. Men ”Nilsson Group” är alltid välkomna.

I skrivande stund är det fredag förmiddag och i eftermiddag skall jag ha en on-line provning med en mycket spännande spanjor för att se om det kan bli ett samarbete. 20 varuprover är hitskickade och vi skall testa tillsammans via länk då Jorge är i Boston.

På tisdag skall jag på en provnings-lunch på eminenta NABO här i Helsingborg. Champagnehuset Taittinger har nyligen bytt importör och vill hitta på något som en nystart. Jag hoppas vi får prova deras 2008 Comtes de Champagne. Det lanserades 600 buteljer på Systembolaget i torsdags 10:00. Även om jag satt beredd för att boka de maximala två buteljerna, så hann jag inte med. Detta fantastiska vinhus avslutar jag alltid min vistelse med i Champagne.

I 22 år har Gastro stoltserat som Helsingborg´s främsta restaurang. Vi har haft ett mycket nära samarbete genom åren med otaliga WineMakersDinners som lockat världsnamn till Sundets pärla. Dessutom har jag och Per Dahlberg varit bästa vänner i 35 år. Nu har krögarparet Sara & Per Dahlberg valt att sälja krogen till Kol & Cocktail. Man kan fortfarande njuta av Gastro´s kokkonst fram till juni månad. Vad som händer därefter vet ingen. Gänget från Kol är mycket duktiga, men jag tycker att det är synd att det sker på bekostnad av Helsingborgs gastronomiska pärla.

I helgen blir det middag, lite bastu och möjligtvis lite trädgårdsarbete.

Trevlig helg och ha en fin vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.