Ett litet trevligt paket från Toscana…

Då var det väntade beslutet taget om att ställa in och flytta de båda resorna till Libanon och Alsace/Bourgogne till våren 2022. Detta innebär att det första som händer på resefronten är Dourodalen och Porto i början av september. Låt för guds skull dessa resor bli av, för man klättrar på väggarna.

Jag fick extra energi igår då jag sammanställde tillsammans med Gabriela på Tur & Retur min resa till Argentina & Chile den 10 januari 2022. Efter förra resan till Sydamerika har jag gjort en hel del förändringar i programmet. Jag har b.l.a lagt till en dagstur med båt till Uruguay. Min vän Jonas Linné som hjälper mig med min hemsida kommer att lägga ut denna resa samt årets flyttade vår-resor under helgen. Till Sydamerika har jag redan 25 gäster som visat stort intresse eller förbokat sig.

I veckan besökte jag och Lis med några vänner det nyöppnade hotellet SeaU här i Helsingborg. Det är Petter Stordalen som ännu en gång inte sparat på krutet. När jag fick en rundvisning av restaurangchefen Christoffer så fick jag en känsla av Sydney Opera House när vi tittade på de olika konferenslokalerna, där man mycket smakfullt använt sig av väldigt fina material, vad jag som lekman kan bedöma. På toppen har man en restaurang och terrass som kommer att bli välbesökta vattenhål framåt sommaren. Vi besökte deras bättre restaurang i bottenvåningen AMA-Nikkei Restaurant där man blandar japansk kokkonst med ett peruanskt inslag. Vi var nöjda med totalupplevelsen, även om man kommer att bli bättre då både köket och servicen blir mer samtrimmade.

Veckans mest intressanta butelj som konsumerades var en 1962 Chateau Clos Fourtet 1er Grand Cru Classé Saint-Emilion hemma hos goda vänner. 1962 var inte det bästa året och slottet var inte på topp under denna period. Men nivån i buteljen var acceptabel och jag visade mitt intresse för det 59 år gamla vinet. Efter att ha vridit armen och gjort ”tusen nålar” på mina vänner…. Så öppnades buteljen. Vinet var sunt, åldrat, kanske ”fem över tolv”? Men absolut drickbart. Bara känslan att buteljen har legat och väntat på mig under hela min livstid är magiskt.

Veckans bild är på två av mina favoritviner från Toscana. Casanova di Neri är den vingård som alltid för högsta poäng i Montalcino för sina Brunello di Montalcino. Speciellt tidskriften WineSpectator har varit överförtjusta i deras viner och utropat deras vin Tenuta Nuova som ”Wine of The year” och 100 poäng. Även Robert Parker har varit väldigt positiv genom åren och gett vinerna de högsta poängen i sin guide Wine Advocate. I min vinbok ”Provsmakning i Toscana” fick även vingården ett stort utrymme där jag profilerade min vän, ägaren Giacomo di Neri. Vid mina resor till Toscana med mina grupper är ett besök hos Casanova di Neri obligatoriskt.

I dessa tider då man inte kommer iväg så saknar man sina vänner på vingårdarna och med en hel del nyckelpersoner har jag regelbunden kontakt. Fem år efter skörden får man som tidigast lansera en Brunello di Montalcino och nu är det dags för 2016 som utropats som en av de bästa årgångarna någonsin (vilket jag i och för sig hört många gånger). Eftersom jag inte haft möjlighet att testa själv så litar jag på mina kollegor som testat och spridit superlativ över vinerna. Jag tog kontakt med Giacomo med frågan om han kunde skicka upp några buteljer och då även deras högst prisade vin Cerratalto 2015 som fått 100 poäng. Cerratalto håller man på ytterligare ett år och detta ikon-vin lanseras enbart under extremt goda år och just 2015 var en sådan årgång. Veckans bild får bli på dessa båda oerhört goda buteljer som får vila i minst 10 år innan de börjar visa prov på sin storhet och kan försvara den höga prislappen.

Imorgon söndag åker jag och Lis upp till Sälen för att hälsa på vännerna Kia & Janne Johansson i Lindvallen. Dom körde upp i fredags med lite goda buteljer i kofferten och vi flyger från Sturup direkt till Sälen/Scandinavian Mountains imorgon lunch. Priset för flyget är helt ofattbart. 2.000:- för två personer ToR med bagage och allt. Det går inte att köra bil billigare. Det blir fyra underbara dagar och vi flyger hemåt på torsdag lunch. Två kvällar äter vi hemma och det ryktas om Raclette samt fjällröding och två tidiga kvällar är vi bokade på restaurang.

På fredag skall jag och min vän Björn Persson på Vinovum testa ett 20-tal spanska viner inför ett kommande nytt spännande projekt som jag återkommer om.

Snart väntar ett skönt bastubad i Höganäs med sju kamrater. Efter dessa två timmar i skön bastu med svalkande bad så får man säkert upp aptiten och får tankar på något till kvällen. Och så är det Rögle – Frölunda 15:15… Dagen kan inte vara bättre upplagd.

Jag vill passa på att önska er en fin vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.