Det hände saker i Cape Town

En riktigt trevlig braai den 1/1, då Lis fyllde år

Det är söndag morgon här i lägenheten på Clifton Beach i Cape Town och i eftermiddag flyger Lis och jag hem via Istanbul och landar på Kastrup imorgon 10:00. Sonen Markus stannar kvar i ytterligare två nätter. Det har varit det bästa vädret någonsin med temperaturer runt trettio grader under samtliga våra tolv dagar. Inga svackor alls och framförallt ingen blåst som är det största problemet här i ”Cape of storms”.

Vi firade nyår i Constantia hos vännerna ”Tatti” och Mats Jörnell, som är bosatta här sedan fem år då Mats har en ledande position i ett stort företag inom fiskeindustrin. En kväll med mycket gott grillat och 20 sydafrikanska vänner samt familjen Irena & Anders Bengtsson som vi fått låna lägenheten av.

Lis fyller år på ”årets sämsta dag” den 1/1. En dag då väldigt få är sugna på att festa. Jag och Anders hade varit iväg och fyllt bilen med väldigt goda viner från Thelema, Boekenhoutskloof, Meerlust, Tesserlarsdaal, Mulineaux, Le Riche, Le Lude samt ingredienser till en ”braai” på gräsmattan nedanför vår lägenhet. 18:00 dök en flock vänner upp: Ken & Jaana Wennerholm och Göran & Martina Rudbo från Triple & Touch. Även fotografen Torleif Svenssom med sin Åsa samt familjen Jörnell´s. ”Tripplarna” spelade Nesum dorma på trumpet när de anlände och festen var igång där jag presenterade olika viner till grillen samt att vi spontan sjöng hela kvällen.

Jag nämnde i förra veckans blogg att vi skulle besöka mästerkocken Luke Dale Roberts och några av hans nya restauranger. Hans nya prestige-krog är SALON och ligger inne på Biquit Mill i Woodstook. En väldigt läcker lokal där man serverar en åtta rätters avsmakningsmeny. Vi fick en karta placerad framför oss på bordet med pilar som guidade oss runt jordklotet där Luke genom åren inspirerats till sin kokkonst. Det blev smaker från England, Mexico, Libanon, Frankrike, Filippinerna, Tyskland, Korea och Singapore. Allting väldigt pricksäkert smakmässigt och med perfekta viner därtill. Detta är det dyraste stället i Cape Town för en meny. 1.800 ZAR, vilket är 1.000:- sek. för en hel meny i världsklass, vilket känns prisvärt efter nedslag hos Frantzén, Daniel Berlin eller i Paris denna höst. Sydafrika är fortfarande väldigt prisvärt!!

Vi har njutit på ständerna hela dagarna. Jag och Markus har mött ett par sydafrikanska instruktörer i padel-matcher inne på The Bay Hotel i Camps Bay. Vår svenska rutin har varit avgörande och vi flyger hem obesegrade. På kvällarna har vi ätit otroligt gott på restaurangerna Haiku, Elgr, Bilboa, Tang och några fler.

Men allt har inte varit ”Guld och gröna skogar” som min vän Hasse ”Kvinnaböske” Andersson sjunger. Dagen före nyår blev jag bestulen på min mobiltelefon. Jag har därför inte varit lika aktiv som vanligt på sociala medier och jag har inte kunnat nås via varken sms eller samtal sedan den 30/12. Mina tankar har gått fram och tillbaka om jag skulle skaffa en ny mobil här nere eller vänta till jag är hemma imorgon. Jag väntar till imorgon att få kontakt med omvärlden igen.

I onsdags var jag med om det värsta i mitt liv någonsin. På sena eftermiddagen innan jag skulle träffa Alex Dale och äta middag på Grub & Vine inne i Cape Town city fick jag enorma magsmärtor. När jag kom upp på rummet kunde jag varken sitta, ligga eller stå. Jag har aldrig upplevt en liknande smärta som strålade bak i ryggen. Jag svettades enormt och spydde samt fick en ”nära döden upplevelse”. Vi åkte in till sjukhuset MediClinic där man kom fram med kortdragaren i högsta hugg. Då det är ett privat sjukhus. Man anade ett njurstensanfall. Jag fick kissa och man hittade blod i urinen. Smärtan var olidlig och jag skrek och flämtade om vartannat. In på avdelningen och jag fick en spruta i skinkan samt att man satte in drop med morfin. Smärtan avtog en del och jag magnetröntgades och man kunde se en njursten som var på väg ut.

Jag blev inlagd över natten. Fick en liten sil som jag skulle kissa igenom efter att jag fått en utdrivande brun pilla. Plötsligt kom där ut något grusliknande på 2-3 mm. Smärtan släppte och jag drack mycket vatten för att jag ville få ut stenen. Men det visade sig vara den lille rackaren jag får ut som orsakat detta helvete. Vården var helt fantastisk och på förmiddagen fick jag träffa läkaren som gav mig råd, en CD skiva att ta med hem till en urolog, då det finns två små stenar kvar. Vid lunch blev jag utskriven, något skakig i benen efter alla droger och smärtor. Denna upplevelse önskar jag inte min värsta ovän! En fantastisk support från SOS så löser sig allt det ekonomiska. Blir man sjuk här i Cape Town behöver man inte vara orolig. Man får den bästa hjälp man kan tänka sig. Jag har mått 100 % bra sedan incidenten och imorgon skall jag träffa en urolog efter hemkomst.

Som avslutning igår var vi på en väldigt fin tillställning. Fotografen Torleif Svensson hade en utställning/auktion inne i Cape Town med sina fotografiska verk. 1986 var Torleif med och dokumenterade Queen´s sista turné. Freddie Mercurey var som bekant född i Zanzibar i Afrika och 1984 gjorde Queen en konsert i Sydafrika som gjorde att man blev bannlysta av UN. Bilderna från denna sista turné auktionerades ut igår, där 50 % av behållningen tillföll organisationen Star for Life. Innan presentationen av Torleif med sin relation och vänskap med bandet så underhöll Triple & Touch med en rad Queen-låtar. Freddie Mercurey dog i AIDS 1991.

När jag nu kommer hem skall jag bekräfta en rad bokningar på restauranger och vingårdar under 2024. Bokningsläget är helt fantastisk och jag är överlycklig. Den 2 februari flyger jag hit till Cape Town igen och jag kan inte vänta nog på att få vissa upp allt fint jag känner till i underbara Sydafrika för mina förväntansfulla resenärer.

Ett vin som satt sig på näthinnan och som faktiskt finns på Systembolaget är RALL White där druvsorterna Chenin Blanc, Verdelho och Viognier samspelar. Ett urläckert vin för 350:-, som nu är beställd

Jag vill avslutningsvis rikta ett enormt stort tack till Irena & Anders Bengtsson och deras pojkar för en helt fantastisk och oförglömlig resa, där boendet satt en extra guldkant på resan, även om två händelser kunde förstört resan totalt.

Jag längtar redan tillbaka, då jag har hört att det är ganska kallt därhemma
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.