På semester i Cape Town

Här njuter jag av en god chardonnay från Richard Hilton på balkongen i lägenheten på Clifton Beach

Jag, Lis och sonen Markus är på semester i Cape Town fram till den 8e januari. Det var i januari 1999 som jag besökte Sydafrika för första gången. Jag blev väldigt väl omhändertagen av vin-vänner som jag träffat på mässor i b.l.a Stockholm. Jag föll för landet direkt och jag är nu inne på min 57e resa hit.

Men väldigt mycket har ändrats sedan dess och jag brukar säga att min bok Provsmakning i Sydafrika skulle behöva revideras då det inte är mycket som stämmer idag, då vinmakare provat sina egna vingar med nya vin-projekt och de restauranger som ligger i toppen idag, existerade inte för snart tjugofem år sedan.

Därför känns det väldigt värdefullt för egen del att på denna resa utforska lite nya ställen, som inte fanns i februari tidigare i år. Jag lägger till och drar bort från min ytterst värdefulla lista, som jag och min vän Richard Hilton satt ihop för våra kommande resenärer. Jag brukar uppmana mina nya gäster att göra lite bokningar under fria kvällar i god tid innan. Som exempel har vi under denna resa bokat bord för tre personer och när jag försökt att utöka bordet till fem, har det varit stört omöjligt. Man är väldigt busy i Cape Town så här års.

Vid denna resa har vi fått låna en helt fantastisk lägenhet i exklusiva Clifton Beach av vänner. Med ett stort panoramafönster ser vi Atlanten med sitt blåa, klara vatten, där vi varje dag tar mellan 15-20 dopp trots att temperaturen ligger på runt 15-16 grader, men vad är det för en vinterbadare.

Denna resa rör sig om avkoppling och vi promenerar allt som oftast in till Camps Bay eller så tar vi hissen ner till vår egna strand på Clifton 1. Vädret kan vara väldigt nyckfullt och jag har upplevt tre årstider under en och samma dag, men under våra första fyra dagar har det varit vindstilla med trettio grader och klarblå himmel. Padel har kommit till Sydafrika för att stanna och borta på The Bay Hotel i Camps Bay har man byggt upp fem banor som är fullbokade en vecka i förväg från sex på morgonen. Idag lördag skall jag och Markus möta hall-chefen och hans partner i en batalj och det skall bli spännande att se hur det går även om sonen är väldigt segerviss.

Gastronomin blir bara bättre och bättre. Det gäller att vara planerad och vi har faktiskt bokningar varenda kväll under dessa tolv dagar. Tar man det som det kommer, är det omöjligt att få ett bord på de bättre ställena. Vi har besökt Paranga ett par gånger, Salsify at The Roundhouse, Waterside samt Pot Luck Club. På samtliga ställen har vi varit väldigt nöjda….men måste jag lyfta fram ett ställe blir det sistnämnda The Pot Luck Club.

Luke Dale Roberts härskade tidigare i köket på La Colombe i Constantia. Denna krog har under många år rankats som nummer Ett. Luke hade jag ett gästspel tillsammans med under två kvällar på Hotel Sand i Båstad för en herrans massa år sedan. Luke stod för kokkonsten och jag kåserade om viner från Constantia, som passade utmärkt till kreationerna. Luke valde sedan att prova sina egna vingar och öppnade på den något udda adressen i Woodstock både The Pot Luck Club samt The Test Kitchen, som skulle peta ner La Colombe från tronen som Etta i landet. Luke blev en Super star fram till pandemin och det var så gott som omöjligt att få ett bord. Pandemin drabbade krogen hårt och man fick slå igen.

På samma adress ligger fortfarande briljanta The Pot Luck Club som har de träffsäkraste smaker man kan tänka sig i ett tapas format med högt tempo (Jag har redan bokat bord vid två tillfällen i februari, då jag återvänder). Ett par våningar ner i samma byggnad har SALON öppnat och denna Fine dining krog skall ha ersatt The Test Kitchen och dit skall vi på tisdag. I de gamla lokalerna för The Test Kitchen ligger Fledgelings, som skall vara ett enklare koncept fast med samma träffsäkra smaker signerade Luke Dale Roberts och där blir det ett besök nästa fredag.

Som ni kunnat utläsa av denna lilla text så är det avkoppling på stränderna under dagarna och väldigt god mat på kvällarna. Mina resor i februari är fullbokade med 30 + 30 gäster och jag har faktiskt 50 gäster på kö eller som valt att boka sig till februari 2025. Väldigt kul!

Nyår kommer att firas hos familjen Jörnell i Constantia. Lis fyller år på nyårsdagen och då blir det en traditionell braai, som är grill i Sydafrika. Detta blir en tillställning tillsammans med Irena & Anders Bengtsson samt deras fina söner + lite andra gäster som är inbjudna till gräsplätten nedanför vår lägenhet.

Jag har redan träffat min vän Richard Hilton och hans familj. Vi förärades ett par buteljer av hans nya Chardonnay, som är lysande. I veckan skall vi även träffa Alex Dale på restaurangen Grub & Vine samt vännerna från Triple & Touch.

Till nästa helg kommer en ny rapport från underbara Sydafrika och självklart har vi redan hunnit med massor av nya viner som jag tidigare inte testat. En favorit är Stellenrust Old Vine Chenin Blanc 55 barrels. Ett väldigt bra fatlagrat vin av landets mest odlade druvsort.

Gott Nytt år!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.