Fråga Lund

En av årets trevligaste bilder, där jag njöt i fulla drag hos vänner på Quinta Do Crasto i Dourodalen

För en tid sedan sändes programmet Fråga Lund där man lät ”fem vinexperter” testa tre viner blint. Jag är nu uppe i säkert 100 frågor från folk – Håkan såg du Fråga Lund med vinexperterna? Och jag har faktiskt inte sett programmet förrän häromdagen då jag kände att efter alla påtryckningar så måste jag sätta mig in i den häpnadsväckande händelsen. Vad hände då?

Jo, man hade samlat ihop två paneler med provare. 5 vanliga vindrickare samt 5 experter. På en bardisk hade man radat upp tre olika viner. En billig på Tetra Pak, en medelgod butelj samt en storstilad Cabernet Sauvignon från Napa Valley från vingården Heitz Cellars för ett pris runt tusenlappen. Dessa tre viner hälldes upp i tre glas framför provarna och de skulle bedöma vinerna i en skala från 0 – 10 poäng samt ge ett utlåtande.

Samtliga var eniga om att glas nummer 1 var ointressant, utan karaktär, en påtaglig syrlighet och ett betyg som låg mellan 3-5. Glas 2 hade ett större djup, mer intressant med en väldigt fin balans där betyget hamnade på mellan 5-7. Det sista glaset bjöd på ett stort vin! Med massor av kraft och ädla toner. En person som är en gammal elev till mig gav vinet en 9a.

Det avslöjades sedan av programledaren att det var exakt samma vin i de tre glasen och man hade alltså manipulerat buteljerna. Både experterna samt tittarna tappade hakan hur det kunde komma sig att man varit så färgade av vinernas kvalitet, då man på förhand fått se buteljerna. Jag är oerhört glad att jag inte var med i denna test och att göra bort sig totalt inför 100.000 tals tittare.

Sen följde en blindtest med förbundna ögon där provarna skulle avslöja om vinet var vitt eller rött. Här var programledaren lite stygg då de röda vinerna serverades svala och de vita rumstempererade. Här rådde det spridda skurar. Men detta visar att det inte alltid är så lätt med en blindprovning.

Jag har själv i TV-sammanhang varit med om liknande tester. Första gången var 1992 då jag precis vunnit titeln Trophée Ruinart som Sveriges bästa sommelier. Ulf Kristofferson var programledare i café-programmet Efter Sju där gäster var inbjudna b.l.a center-ledaren Olof Johansson. Man visade rörliga bilder från tävlingen jag precis vunnit och intervjuade mig. Fram kom ett glas rödvin och jag fick frågan – Vad har du i glaset? Jag hade hoppats på något klassiskt, så att jag kunde briljera. Men jag sade – Ett väldigt udda vin, utan karaktär, känd druvsort eller kvalitet. Ett väldigt enkelt och ointressant vin som jag inte har en aning om vad det är förutom att det är något lurt? Ulf Kristofferson avslöjade att man hade blandat fem olika svenska viner i glaset. Inte lätt, men jag var inte helt fel på det.

Andra gången var i TV-programmet ”Rena rama sanningen” med Harald Treutiger. Som programledare. Här hade BBC tagit fram en cylinder med kväve som man kunde spraya i buteljen efter att man hällt upp ett par glas. Texten lovade att vinet skulle ha samma karaktär och kvalitet som en nyöppnad butelj efter flera veckor. Stämde det då vad texten lovade? Jag + Jan Boris Möller fick tre glas serverade. 1 med en nyöppnad flaska 2 med en butelj där man sprayat med ”Wine Saver” 3 en butelj som stått öppen i ett par veckor med en nedtryckt kork efter att man serverat två glas. Kunde vi båda känna vilken butelj som var nyöppnad? Och svaret var Ja! Detta innebar att Wine Saver inte höll vad man lovat i texten, att vinet smakade exakt lika bra som en nyöppnad butelj.

Dagen efter programmet ringde en upprörd agent för Wine Saver och påtalade att 1.200 kunder lämnat tillbaka ”Årets julklapp” på NK i Stockholm tack vare vårt uttalande i TV. Jag kunde bara försvara mig med att jag verkligen hade hoppats att deras cylinder fungerade. Tänk att öppna en 1982 Chateau Latour och dricka två glas, spraya lite, ta fram samma butelj om två veckor och ha exakt samma njutning.

Nog om detta. Nu väntar ett trevligt julfirande med familjen. På Annandagen flyger vi ner till Cape Town för att njuta med vänner, sol, bad, mat och viner fram till den 8e januari. Vi har en lägenhet på Clifton Beach så till nästa helg får ni en rapport om lite nya restauranger som besökts. För det händer så mycket i Cape Town.

Jag vill passa på och önska er alla en God Jul
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.