Strålande hos Daniel Berlin

Besök hos Daniel Berlin

Daniel Berlin lärde jag känna när han arbetade på Restaurang Gastro här i Helsingborg. Men hans karriär startade tidigare hos ikonen Thomas Dreijing på Petri Pumpa i Lund. Resan gick vidare till Stockholm innan han tog över Twisted Torso i Malmö. Efter denna sejour bar det iväg till Brummers krog i Skånes Tranås på Österlen som han omvandlade till Daniel Berlin krog. Ryktet spreds sig runt om i landet om Daniel´s fenomenala kokkonst och folk utanför Sveriges gräns letade sig hit till denna något udda plats. 2016 erövrade Daniel din första stjärna och två år senare sin andra.

Jag besökte krogen och blev mäkta imponerad över vad som presenterades på tallriken. Jag och många med mig hade lite synpunkter på dryckespaketen, där naturviner var väldigt framträdande. Omdömet som jag ofta fick höra var att maten höll tre stjärnor, men tyvärr var vinerna inte i samma nivå. När jag träffade Daniel på H22 utställningen i Helsingborg förra sommaren, där jag körde ett gästspel med Gastro bad jag honom att ta in världens godaste viner till vinlistan, vilket hans briljanta kokkonst förtjänar. Och Daniel har varit lyhörd av kritiken och vinlistan på nya krogen VYN gör en riktigt glad.

I torsdags var det dags att besöka detta mattempel som många med mig väntat på. Välkommet är att man nu även har en väldigt fin hotell-del. Allt smakfullt och påkostat med mycket naturmaterial. Det doftar ”nytt trä”. Man har ett väldigt medvetet tänkande och vi blev informerade om att det var en fördröjning när man tryckte på knappen i duschen, då man återvinner allt vatten.

18:00 öppnade föreställningen och min gode vän Emil agerade både hotell- som restaurangchef denna kväll. Såååå.. smakfullt inrett i den första delen av matsalen där man både startar och avslutar. Vi slog oss ner och tittade rakt in i det öppna köket. Stilrent och man fick en känsla från filmen ”The Menu”. Vi inledde med en butelj Champagne 2013 Bereche & Fils ”Rilly-La-Montagne” till de inledande aptitretarna. Skall jag ranka måltidens 18 rätter så var merparten av favoriterna i början av måltiden. Sashimi på gös från Bolmen, favoriten med kungskrabba i samspel med griskind från Linderödsgris & lokal saffran + några andra godsaker. Till detta en 2018 Grüner Veltliner Spitz från Hirtzberger i Wachau-Österrike. Vi flyttade in till den lika vackra matsalen och fick ett runt bord, vilket är trevligt när man är sex personer.

2021 Condrieu från Gangloff är appellationens främsta viognier enligt min mening. Till detta ett koppel av spännande rätter där ostron & rökt renhjärta var en ytterst lyckad kombination liksom rätten på nästan rå havskräfta, varm & kall pilgrimsmussla samt en rätt på piggvar. Allt vackert presenterat och vi tog in en ljuvlig vit Bourgogne: 2016 Chassagne-Montrachet 1 Cru Vergers från Caroline Morey. Det kom sedan in en liten bröstbit från rapphöna och det kändes att här hör en röd Bourgogne hemma. Vi fortsatte med Caroline Morey från samma kommun fast 1Cru-läget Les Champs Gain från den strålande årgången 2015. Detta vin satt som en smäck! Därefter blev vi serverade två rätter på svamp, först kantareller i kombination med Blommenhöga ägg och därefter en rätt med Alba-tryffel. Vi blev bjudna på en utsökt butelj då vår sommelier tyckte att vi inte fick missa den perfekta kombinationen med en Langhe Nebbiolo från Rinaldi.

En sadel på rådjur var kvällens huvudrätt och här hittade jag en mogen 2010 Chateau Simone från Palette i Provence. Vi kände att det behövdes lite mer gott rött och vi tog in en 2014 Valbuena 5 Años från Vega Sicilia i Ribera del Duero. Kvällen avslutades med ett koppel av små desserter och vi kände att vad kan passa bättre än en butelj 2019 Vin de Constance från Klein Constantia i Sydafrika.

När jag och vännerna skulle recensera samtliga rätter så var vi väldigt eniga om favoriterna samt att man var något blygsam i smaksättningen på vissa rätter. Men på det hela var vi väldigt nöjda och ger Daniel Berlin en stark tvåa enligt Guide Michelin. Och inte att förglömma vinlistan som erbjöd många godsaker till ganska förmånliga priser, även om det kostar en slant på denna nivå. Frukosten med äggakagan efterföljande morgon var superb.

Livet har kraftiga svängningar då jag & Lis samma dag tagit farväl av vår vän Ulf Jagaeus i Vikens kyrka efter att han en månad tidigare omkommit i en bilolycka i Marbella. Jag fick upp i min mobil en bild från förra året då vi var tio personer som avnjöt en julefrukost på Gröfften på Tivoli i Köpenhamn. I tisdags fattades Uffe då vi upprepade denna sammankomst och vi tog en stor skål för vår väldigt saknade vän.

Nu närmar det sig jul och sonen Markus kommer hem från Stockholm nu på onsdag. Eftersom att vi åker till Sydafrika den 26e så har vi ett något mer sparsmakat julfirande.

Njut av denna sista vecka innan jul och stressa inte för mycket
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.