En alldeles underbar vecka med Star Clipper i Italien

Nu har vi anlänt till Ponza-öarna med Star Flyer

Det är lördag förmiddag och jag sitter nu på flygplatsen i Rom och är på väg att flyga hem till Köpenhamn. Jag skall försöka sammanfatta alla intryck från en helt fantastisk vecka till sjöss. Jag är ingen rutinerad kryssningsresenär och jag visste inte riktigt vad jag skulle få uppleva under denna vecka i samarbete med Poseidon Cruises.

I förra helgens brev hade vi inlett med ett dygn i Frascati och precis kommit ombord på Star Flyer i hamnstaden Citiavecchia utanför Rom. Kaptenen från Belgien med 38 års erfarenhet till sjöss varav 25 år med Star Clipper hälsade oss välkomna och presenterade ett koppel av nyckelpersoner ombord på båten. Personalen kom främst från Filippinerna, Indonesien samt Indien. Vi var på denna tur 131 passagerare samt 75 i personal. Merparten av gästerna kom från USA och Tyskland. Vi var arton i vår grupp där några var återkommande gäster från mina resor.

Servisnivån har varit helt perfekt. Är man morgonpigg serveras det en mindre buffé från sex på morgonen och 8:00 öppnade matsalen. Här fattades inget. Till lunch serverades en riktigt fin buffé med stor variation av rätterna varje dag. På kvällen var det á la carte med ett stort urval och det blev alltid en förrätt, soppa, sallad, varmrätt, ost och dessert. Inte konstigt att jag får gå på diet när jag kommer hem.

Min uppgift ombord vara att hålla i tre vinprovningar där jag presenterade viner med olika teman. Prissättningen var mycket vettig och vi kunde ta ut svängarna och prova vita Poggio Al La Gazze från Ornellaia för 65 euro, 2010 Corton Charlemagne Grand Cru från Louis Jadot för 150 euro, varianter på Brunello di Montalcino och Barolo samt en kväll var vi några som delade på en utsökt 2008 Dom Perignon för vrakpriset 170 euro. Vi hade abonnerat båtens bibliotek, där vi även samlades vid två tillfällen för att dricka Champagne, där varje återkommande passagerare fått en butelj på sitt rum. Generöst delade dessa vänner med sig till oss andra medan jag gjorde en målande presentation om Champagne. Dessa tillfällen blev väldigt uppskattade och en fin start på kvällen.

Jag har tidigare gjort resor med Lars Linderot på Poseidon i form an kanalbåtsresor, som vi döpte till ”På kanelen på kanalen”. De resorna var mer av en ”camping-känsla” i jämförelse med våra väldigt fina hytter på Star Flyer. Detta är något helt annat och med den lilla skaran av passagerare gjorde att man fick en familjär stämning. När vi lade till i Messina på Sicilien ankom samtidigt World Europa skeppet. Det var säkert 15 våningar och 6.700 !!!! passagerare. Jag kan säga att Star Clipper är något helt annat och att åka omkring i en skokartongsliknande farkost lockar mig inte.

Vi seglade på natten och första anhalt var Lipari norr om Sicilien. En mycket trevlig, pittoresk by med en vacker katedral och med små mysiga gränder med butiker. Vi var några som avnjöt en god Risotto Frutti di Mare i hamnen innan vi steg ombord igen. Nästa stopp var Messina på Siciliens nordöst kust. En ruffig stad som vi snabbt lämnade bakom oss i den chartrade bussen. Vi åkte närmare Etna och besökte först den fina vingården Bombino. Proffsigt presenterat fick vi prova sex olika viner under kunnig ledning. Fokus låg på den lokala druvsorten Nerello Mascalese. Vidare till en annan vingård där vi även intog en lunch. Gör jag om denna resa skulle jag skippa det andra besöket och göra ett stopp i Taormina i stället. Taormina som jag senast besökte i augusti är väldigt vacker och med ett rikt utbud av mysiga restauranger. Den ruffiga och fattiga landsbygden gör ingen glad.

Vi skulle få lite sämre väder och när vi landsteg på Amalfi regnade det. Jag och fyra vänner hittade en vinbar och tog in två favoriter: 2015 Valpolicella Superiore från Dal Forno samt 2018 Badia a Passignano från Antinori i Chianti Classico. Vi blev så uppspelta att vi gick ner till piren, då vi fått rekommenderade en härlig fiskrestaurang. Här serverades ett koppel av havets läckerheter med spagetti vongole till varmrätt. Vi valde att stanna lokalt och började med ett av Italiens bästa vita viner 2022 Cervaro från Umbrien och familjen Antinori på Chardonnay & Grechetto i ett fint samspel. Vidare 2022 Quintodecim på Falanghina druvan från Irpinia i Kampanien. Vi knöt ihop säcken med det röda kraftpaketet 2015 Taurasi Riserva Vigna Cinque Querce från Salvatore Molettieri. Krögaren som var exalterad över vårt besök bjöd på både en fatlagrad grappa samt en doppio espresso.

Dagen därpå skulle det bli en höjdare kulturellt sett. Vi kom först till Sorrento och tog sedan en mindre båt till Capri där en buss väntade och tog oss upp på höjden till Axel Munthe´s Villa San Michele. Där tog chefen för villan själv emot. Kristina Kappelin, som nu varit ansvarig i sju år. Med sin berättarkonst blev vi helt fängslade över historien om den något stökige Axel Munthe som tog sig ut i Europa, utbildade sig till läkare och med sina speciella teorier och idéer sökte sig hela den kvinnliga gräddan till honom för att bli botad för sina åkommor. Med pengarna han drog in byggde han denna vackra villa med fantastisk utsikt ner mot hamnen i Capri. Han var en stor djurvän och köpte även kullen bakom villan eftersom fågeljakt var väldigt populärt på Capri på den tiden och Axel Munthe mådde bra att fåglarna hade en fri zon bakom hans hus. Jag kommer nu att läsa boken om Villa San Michele, då jag blev helt betagen i Kristinas historia. Vi åt även en god lunch i villan.

Igår fredag stannade vi till mellan 9-15:00 på de vackra Ponza öarna. Det var väldigt fint väder och jag valde den inbjudande solstolen på däck innan jag åkte med vår motorbåt in till byn. Vid varje destination sänker man ner ett par mindre motorbåtar som kör gästerna fram och tillbaka mellan båten och hamnen. Ponza var ett lite bedagat fiskesamhälle, där det skadat att ta fram en burk med målarfärg och pensel för att fräscha upp fasaderna. Tanken var att som en liten variation att äta en god lumch, men inga lockande matställen fanns i Ponza så det blev lite grillad spädgris på båten i stället.

I morse kom vi till Civitavecchia utanför Rom 07:30 och nu sitter jag här i lounchen och försöker att smälta alla intryck. Jag är så taggad för att få göra en liknande resa igen med Poseidon Cruises. Det ligger i planeringen med en resa samma tid nästa år till Cannes-Portofino-Korsika-St.-Tropez. Och skulle inte min Stora upplevelseresa till Australien & Nya Zeeland bli av p.g.a för få deltagare så kan det bli Star Clipper i Västindien i januari 2025. Många som följt mig på Instagram och Facebook, där jag lagt ut smaskiga bilder har bett mig att anteckna ett starkt intresserade eller kommit in med en bokning.

Nu skall det bli härligt att komma hem till familjen, där sonen Markus kommit ner från Stockholm för att ta hand om sin mamma. Imorgon söndag kommer även Frida och Dennis på middag och det skall bli kul att se hur mycket Fridas mage har växt då vi skall bli mormor och morfar i slutet av september.

Det kommer att bli mycket padel och bastubad i veckan som kommer. På onsdag gästar jag pensionärerna på Thulehem i Lund för att köra en vitvinsprovning. Sen laddar jag rejält inför helgen. Det har blivit en tradition med Den stora sommarfesten på Sillen & Makrillen. Det blir för det tredje året då vi gästas av Ken & Göran från Triple & Touch, förstärkta med Magnus Spångberg på klaviatur. Vi har satt ihop en riktigt fin meny och jag kommer att presentera vinerna. Jag kan som vanligt garantera klackarna i taket under dessa båda kvällar. Det har ryktats om två fullsatta kvällar med 140 gäster på både fredag och lördag.

Nu blir jag hemma i en månad och nästa resa blir till Verona med opera.
Vi håller kontakten!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.