Rapport efter tre underbara dagar till havs

Vårt underbara skepp Star Flyer som tog med oss på en oförglömlig resa under en vecka i södra Italien

Det är måndag morgon i skrivande stund. Igår var vi ute till havs hela dagen och jag hade ingen wifi-connection, varför detta inlägg är en dag sent.

Men vi tar det från början. I fredags flög jag tillsammans med Annette på Poseidon Cruises tillsammans med 16 gäster ner till Rom. Där väntade en buss som tog oss till den lilla byn Frascati, 2 mil från Rom. Frascati har i alla tider varit ett tillflyktsmål för Rom-borna när de ville komma ifrån myllret i storstan samt få ett lite friskare väder, då det under sommarmånaderna kan bli allt för varmt i huvudstaden och på höjden i den lilla byn Frascati är luften bättre.

För oss svenskar har det vita vinet från Fontana Candida varit ett känt vin ända sedan 1955 på Systembolaget. Ett vitt, torrt, friskt och ganska neutralt vin på malvasia-druvan som är mycket enkelt. Men efter ett dygn i denna lilla by fick jag smaka på betydligt bättre varianter, som tyvärr aldrig hittat till Sverige. När man anordnar en kryssnings-resa är det viktigt att man är på plats ett dygn tidigare, då man aldrig vet vad som händer med flygen. Vi åt en välsmakande middag och drack även ett par goda röda viner från Lazio-regionen.

I lördags hade vi även ett vin-besök på en av de 35 vingårdarna runt byn, där den vulkaniska jorden ger vinet dess mineral aktiga karaktär. Efter en god lunch lutade vi oss tillbaka i bussen och åkte till Rom´s hamnstad Civitavecchia. Vi steg ombord på Star Clippers båt Star Flyer. På båten denna gång så är vi 131 gäster och 75 i personalen. Merparten av personalen kommer från Filippinerna, Indonesien och Indien. Servisen är fenomenal.

Vi kommer att segla ner till Lipari, som är den största ön av de vulkaniska Aeoliska öarna norr om Sicilien. Vidare till Messina på Sicilien för att svänga norrut mot Amalfi, Sorrento, Capri och Ponza innan vi återvänder till Civitavecchia på lördag.

Det är högsta klass på hytterna och man får gå på en diet när man kommer hem då det serveras massor av god mat. Frukost och lunch från en stor buffé och på kvällen a la´carte. Vid varje måltid har jag valt ut ett vitt och ett rött från deras ”Premium package”. Det är oerhört bra priser på dryckerna ombord och skrivet i euro kostar en liter Pellegrino 3, en stor stark 3,5 , en GT 4,5 , en bättre cocktail 7, samt om man vill slå på stort en 2008 Dom Perignon för 170, och då kostar denna ljuvliga Champagne betydligt mer i land, om man överhuvudtaget hittar 08:an.

Detta är min första kryssning och vi är bara inne på den tredje dagen. Jag kan bara säga att jag älskar konceptet med en rogivande seglats och nedslag på fina öar, som man aldrig kunde hitta själv. Till helgen när jag är åter hemma kommer det en utförlig recension.

Under resan håller jag i tre vinprovningar ombord. Igår kväll inledde jag med en fin vit Bourgogne-provning där mina gäster kunde jämföra Chablis, Pouilly-Fuissé, Puligny-Montrachet mot två Grand Crus 2010 samt 2011 Corton Charlemagne från Louis Jadot. Ikväll väntar en provning på fyra högklassiga italienare.

När vi kommer iland imorgon på Sicilien väntar två vingårdsbesök runt Etna. Efter besök idag på Lipari väntar lite avkoppling i solstolen då det är ett strålande väder. Även om jag inte är en van kryssare, så har jag svårt att föreställa mig en kryssning med tusentalspassagerare i en flytande skokartong, när det kan vara så här oerhört familjärt, då men redan fått massor med kompisar bland personalen. Jag och Poseidon Cruises filar redan på en ny kryssning nästa år med eminenta Star Clipper.

Jag önskar er alla en fin vecka!
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.