En del trevliga viner avnjöts i veckan som gick

Innan vi går in på en massa goda viner tänkte jag berätta om den senaste rapporten från Sydafrika, där jag nästan har daglig kontakt med mina vänner. På ett par håll har jag fått uppmaningar om att be samtliga mina vänner att köpa sydafrikanska viner då vinindustrin är i en stor kris.

Det är nu den tredje lock down på tio månader vilket innebär att all försäljning av alkohol är förbjuden. Samtliga vingårdar är stängda och på restaurangerna får endast alkoholfria drycker säljas. Detta har inneburit att gästerna lyser med sin frånvaro och den senaste veckan har tre väletablerade krogar i Cape Town slagit igen.

I Sydafrika är det runt 250.000 människor som arbetar på vingårdarna och så många som 800.000 med hospitality. I dagsläget har man 300 miljoner osålt vin och det är nu hög tid att bärga skörden 2021. Den stora krisen drabbar de 2.750 druvodlare med fält fulla av mogna druvor som är redo att plockas, men som ingen vill köpa. Min vän Richard Hilton har 25.000 osålda buteljer att han har inte råd att köpa in frukt detta år vilket innebär att han inte kommer att producera något vin 2021.

Jag fick en film i veckan från fashionabla Camps Bay i Cape Town från en god vän. Stranden, strandpromenaden och samtliga krogar är helt folktomma och man får en skräckkänsla över hur det ser ut och aldrig tidigare har man sett så mycket fattiga människor som lider. Må detta elände ta ett slut.

För egen del är det tomt i min veckokalender. Jag hade ett möte med Gabriela på Tur & Retur i veckan. Vi gick igenom planeringen av nästa resa till Argentina & Chile i januari 2022 (där jag har ett stort intresse med över tjugo förbokade, intresserade). Vi pratade även om avbokningsregler för mina tre resor i april & maj månad till Champagne & Paris, Alsace & Bourgogne samt Libanon. Vi har bestämt oss för att ta ett beslut i mitten av februari om vi skall ställa in och flytta resorna till 2022. I dagsläget ser det inte så ljust ut då länderna är stängda med restriktioner som inte gör det trivsamt att arrangera en resa. Men mycket kan hända om man som jag ser det positivt.

När jag inte har några uppdrag på kvällarna så ser jag och Lis till att njuta av en god butelj varje kväll till kvällsmaten. Jag har ganska mycket som är moget och gott, därför behöver jag inte gå till Systembolaget varje vecka för att fylla på med ”husviner”. Det är bättre att dricka upp det som är betalt och moget att dricka.

Det blev en del från Toscana där jag har lite drickfärdigt med 15-20 år på nacken som Flaccianelle dell Pieve 2004 samt Serpico 1997 som är en Aglianico från Kampanien. Ni har säkert märkt som följare att jag anser att inget går upp mot en mogen Bordeaux. I torsdags drog jag upp en 1996 Second de Durfort från Margaux. Det är andra vinet till 2 Cru-slottet Durfort-Vivens (som aldrig varit en stor favorit) och vinet var helt makalöst i glaset med massor av ceder och cigarrlåda. I onsdags öppnades tillsammans med goda vänner det söta vinet Vin de Constance från Klein Constantia i Sydafrika från 2001. Oj oj oj så gott och knäckigt till chokladdesserten!

Men priset denna vecka tog det ni kan se på veckans bild. Min gode vän Jesper driver fyra väletablerade krogar här i Helsingborg. Samtliga har nu stängt fram till april månad p.g.a av Covid. Jesper kom upp med en lysande idé med att bjuda in tre vänner då matsalen gapar tom och måndagen såg inte allt för rolig ut. Han hade en bit ryggbiff i frysen som stektes på och vi skulle bara träffas, äta, dricka och ha ett gott snack vid en långlunch som varade mellan 13 – 21:30. Tänk att få ha Sillen och Makrillen för sig själv. Vi tog med lite godsaker….

Vi började med en Ruinart Blanc de blancs Champagne. Denna 100 %-iga chardonnay är en stor favorit och satte ribban för hur trevlig dagen skulle bli. Det blev några små snittar med lax och löjrom och till det en väldigt tydlig ”jänke” i form av Walter Hansel Chardonnay från Russian River i norra Sonoma. Påtaglig ekighet dominerar i detta publikfriande vansinnigt goda vin. Med på lunchen var Andreas Lilja som vunnit Stanley Cup med Detroit Red Wings och firat stora triumfer i NHL. Det blev väldigt mycket hockey-snack med många oförglömliga historier under Andreas fina karriär. En ”ploj flaska” kom in från den årliga matchen Winter Classics mellan New York Rangers och Philadelphia Flyers. Måste erkänna att flaskan med Lilja No. 6 var mer imponerande än innehållet. Men nästa vin från USA skulle imponera stort. 2006 Beaulieu Vineyard ”Georges de Latour” Cabernet Sauvignon från Napa Valley. Oerhört gott och det var säkert tjugo år sedan jag provade detta klassiska vin senast. Vi provade även Chile´s bästa röda vin. Almaviva 2018 som är ett joint venture mellan Concha y Toro och familjen Rothschild på Chateau Mouton-Rothschild i Bordeaux. Trots sin ungdom visade vinet prov på enorm klass och elegans och var mycket njutbar redan idag. Jag hade plockat med en Sine Qua Non ”Five shooter” från Santa Barbara. En Syrah som är extremt fruktdriven och en riktig boxare. Detta vin brukar ofta toppa det mesta. Men denna dag/kväll vill jag inte utropa en vinnare då samtliga viner var storstilade. Spaniens mest legendariska vin med en lång historia är Vega-Sicilia ”Unico” 2004 från Ribera del Duero. Det är alltid ett stort tillfälle när jag får smaka på detta välbalanserade vin där faten och frukten är oerhört integrerade. Det började bli eftermiddag och vi fortsatte att njuta med en Luce från Toscana. Även detta vin är ett joint venture och denna gången mellan Robert Mondavi i Napa Valley och Frescobaldi i Toscana. Här var det delade meningar om vinet. Någon kände kork.. medan jag kände Sangiovese. Så kan det bli!? Vi skulle stegra till ett enormt vin från Toro väster om Ribera del Duero och vinet 2015 Alabaster. Detta är ett tio år gammalt projekt då den fantastiska familjen Eguren fick ett bud från LVMH-gruppen på sin gård Termanthia, som fått 100 poäng av Robert Parker vid fyra tillfällen. Man kunde inte tacka nej till budet på många miljoner då man hade ett ”Ess i bakfickan” med vingården Teso La Monja. Familjen Eguren hävdar att detta vin är större…. Jag håller de båda vinerna jämbördiga även om denna 2015 var oväntat drickvänlig med sin power. Som avslutning på en mycket lång och trevlig dag rensade vi våra slitna gommar med gudadrycken 2008 Dom Perignon som är en helt fantastisk Champagne.

När vi glada gossar skiljdes åt bestämde vi oss för att göra om lunchen nu på måndag!? Men vi kanske skall vänta någon vecka. Men så oerhört trevligt vi hade i dessa annars så dystra tider.

I skrivande stund är det tidig lördag morgon. Det är fullt upp idag. 8:00 skall jag handla färskt bröd på Brödkultur. 10-12:00 har jag hyrt bastun på Kvick-badet i Höganäs. 13:00 är det Padel-match för mig och Alqvist mot Hildingsson & Ekis på Spritan i Ödåkra. 14:30 är det Rögle-Luleå på TV och sen kommer gästerna 19:00. Ikväll skall jag och Lis skämma bort vännerna Nilsson´s från Malmö och Bengtsson´s från Strandbaden. Dessa båda par är några av mina största ambassadörer för mina vinresor, där familjen Bengtsson bokat in sig på fyra!! resor detta år.

På onsdag har vi träff med Gastronauterna hos Kalle Bengtsson ute på ”Trädgården på Skäret”. Det blir ”hela havet stormar” då var och en tar med sig varsin butelj till kvällens meny. Pengarna i vår klubbkassa fryser inne och sparas till en kommande resa tillsammans.

Trevlig vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.