En fin kväll på Gastronauterna

Denna söndagsförmiddag är nu bastun och kallbadet i Höganäs avklarat. Det har blivit så populärt att jag som samordnare har fullt upp med att hålla i trådarna med bokningar och inbetalningar till Kvickbadet fyra gånger i veckan. Grabbarna vet att det gäller att vara snabb med att boka en av de åtta åtråvärda platserna. Nu har man rensat kroppen och laddar inför VM-finalen i handboll i eftermiddag.

Vårt gastronomiska sällskap Gastronauterna inleder alltid varje år med ”hela havet stormar”, då man som medlem tar med varsin riktigt trevlig butelj till en god måltid. I onsdags var det Kaj Nilsson som höll i dirigent-pinnen och vi var hos köksmästaren Kalle Bengtsson på hans och hustrun Milly´s ställe Trädgården på Skäret. Vanligtvis är det någon som står för värdskapet med meny, viner och allt, men inte denna kväll då pengarna gick till vår klubbkassa och en kommande gastronomisk resa i bästa Gastronaut-anda.

Vinerna serveras helt blint, men skall passa till menyn och vi inledde med en variation på ostron och musslor. Till detta en alldeles ljuvlig Dom Perignon från den fantastiska årgången 2002. För mig tillhör alltid ”Dompan” favoriterna i Champagne och jag vet att en del bedömare inte är lika förtjusta, då man anser att vinet är för kommersiellt och produceras i allt för stor skala. Jag har vid flera temaprovningar höjt vinet till skyarna då jag föredrar den fruktdrivna, generösa stilen istället för vassa, snipiga Champagner med noll ”dosage”. När det dessutom är en 2002:a blir man överlycklig.

Vi fortsatte med tortellini på krabba med en halv hummer. Till detta serverades två vita viner. Först FMC från Ken Forrester i Sydafrika där 15 % av druvorna blivit angripna av ädelröta (botrytis), vilket ger vinet en viss restsötma och koncentration. Detta vin har jag följt i närmare 15 år och jag har många gånger utropat vinet som landets bästa Chenin Blanc. Vänner som provat vinet har blivit helt hänförda och undrat var man kan hitta denna raritet. Denna kväll kände jag inte alls igen vinet? Det var skarpt och kartigt i syran och har ingen som helst relation med tidigare FMC jag provat. Jag mailade Ken Forrester för att få reda på vad som hänt och på baksidesetiketten kunde man inte utläsa att en viss del av druvorna skördats sent. Han återkom blixtsnabbt och skrev att vinet höll 9 gram socker /liter och är en klassisk FMC. Men han tyckte att vinet var alldeles för ungt för att bedömma och föreslog minst fyra år innan jag provar vinet igen då vinet har en lagringspotential på tjugo år. Han jämförde 2019 med den legendariska 2009:an. Fortsättning följer om några år. Vidare provade vi det vita vinet Deux Grenouilles 2016 från Sine Qua Non i Santa Barbara – Kalifornien. Jag vet att Mannfred Krankl älskar Rhonedruvor och i detta vin samspelar b.l.a Roussanne med Viognier + en massa andra druvsorter. Ett superhäftigt vin!

Till kalvbräss med Italiensk tryffel serverade jag ett vin där jag gav ledtråden att detta var ett vin för Kaj!? Mina vänner var runt hela jordklotet och gissade fram till att jag avslöjade att vinet i glaset var KAI från Errazuriz i Aconcagua Valley – Chile och är kanske landets främsta Carmenére. Ett väldigt elegant vin med smått sötaktiga sydländska toner. Därefter kom kvällens största vin in. 1985 Chateau Mouton-Rothschild 1 Cru från Pauillac i Bordeaux. När man får en mogen Bordeaux från en god årgång och ett stort slott så är det oslagbart i upplevelse. Jag kan fortfarande känna den eleganta, långa eftersmaken av ceder och cigarrlåda.

Till oxfilén serverades tre viner som får utgöra veckans bild. Två utsökta spanjorer med olika stil. 2011 Terreus från Mariano Garcia och hans egendom Bodegas Mauro på gränsen till Ribera del Duero samt ännu ett prestigevin, fast från Rioja och Bodegas Roda där Cirsion 2004 var enorm. Mot detta skulle dessvärre utsökta slottet Chateau Pavie i St.-Emilion stå sig slätt. Detta beror främst på att det var årgång 2004, som jag aldrig varit förtjust i. En markerad garvsyra med en avsaknad av frukt. Jag minns när WineFinder startade och jag var med i provnings-panelen. Vi skulle köpa in Primeur Bordeaux från 2005 vilket var otroligt bra. Men för att få vår allokering var vi tvungna att köpa en del av 2004, vilket jag motsatte mig. Men svaret var att köpte vi inte 2004 blev det heller ingen 2005. Sådan är vinvärlden att det inte bara går att köpa russinen i kakan.

Vi avslutade kvällen med ”mitt vin” till desserten och jag hade tagit med mig en mogen, underbar Sauternes 1982 Chateau Rieussec. För mig ligger slottet strax efter Chateau d´Yquem i kvalitet och mina vänner var överförtjusta. Kvällen blev som vanligt en höjdare och vi ses om två månader för nästa träff.

Dessa kvällar med goda vänner förgyller verkligen tillvaron!

Annars har jag fått ett första utkast från Gabriela på Tur & Retur vad det gäller min januariresa till Argentina & Chile. Nu håller jag på att finslipa på programmet innan jag lägger ut denna resa på min hemsida. Jag fyllde även de två sista platserna till Ribera del Duero & Madrid i veckan samt att ett par kom in med en bokning till Libanon i april. Den resan är betydligt mer osäker om jag kan genomföra den.

I veckan kommer sonen Markus hem från Stockholm, vilket blir helt underbart. Att träffas familjen över en bit mat och ett gott vin är en fantastisk glädje. Jag hoppas att ni håller er friska och får en fin vecka.

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.