En fin kväll med Gastronauterna och nu väntar Sicilien

En fin kväll med Gastronauterna i Hasslarp

Imorgon söndag bär det iväg till Sicilien, där jag skall köra en rek-resa inför en kommande vin-resa i maj nästa år. I många år har det efterfrågats om en resa till just Sicilien. Som medlem i Sveriges Vinskribentersförening i trettio år så har jag följt vinerna, som ofta fått höga betyg av mig. Men jag har aldrig besökt Sicilien och det skulle vara ett tjänstefel att guida en grupp med entusiaster till en plats som jag tidigare aldrig själv besökt.

Med hjälp av min vän Marco som arbetar för Allegrini utanför Verona och som är född på Sicilien har jag fått många värdefulla tips. Jag har bokat upp möten med nyckelpersonerna på fem olika gårdar runt vulkanen Etna. Där skall jag undersöka om det är möjligt med lite trevliga luncher på vingårdarna eller om man rekommenderar någon närliggande restaurang. Ett koppel av krogar skall också besökas, där kvalitén måste säkerställas. Temperaturen har som tur är smugit sig ner till trettio strecket, vilket känns lovande. Jag flyger hem på torsdag kväll med förhoppningsvis många trevliga uppslag, som jag kommer att presentera på min hemsida i mitten av augusti. Fortfarande väntar jag på att SAS eller Norwegian släpper sina flygstolar med ett direktflyg till Catania.

I veckan hade vi en träff med Gastronauterna i Hasslarp hos Mats Nihlén, där var och en skulle överraska sina kamrater med en god butelj. Mats som varit boende i Hong Kong har alltid en asiatisk touch i sin matlagning. Ett kök som jag personligen älskar, men kan bli något utmanande för vissa viner som brottas med för höga doser av chili.

Till aptitretaren började vi med tre olika Champagner: 2004 Blanc des Millénaires från Charles Heidsieck. En underbar Blanc de blanc som visade prov på fin brödighet och rostade toner. En ädel Champagne med en begynnande mognad så här tjugo år efter skörden. Paul Déthune Cuvée Prestige var en Extra Brut d.v.s en kruttorr Champagne med en minimal dosage. Vinet var en Grand Cru där druvorna kom från byn Ambonnay. Väldigt god, men inte lätt att komma efter Charles Heidsieck eller innan den alldeles magnifika 2008 Pol Roger Sir Winston Churchill. Detta vin anses vara en av de bästa investeringarna i hela Champagne. När ett fåtal buteljer släpptes på Systembolaget för 1.500:-/buteljen tog vinet slut på några sekunder. Idag ligger denna ljuvliga 2008a på ca. 350 euro/buteljen.

Mitt vin skulle visa sig vara lite svårbestämt. 2015 Chateau Pape Clément Blanc från Pessac-Léognan I Bordeaux. Många kände tydligt karaktären av Sauvignon Blanc vilket förde tankarna till Loire-dalen. Men det var något som inte stämde? Och det var inslaget av Sémillon samt 10 % av Sauvignon Gris samt jäsningen på ekfat. Ett strålande vin. Från Chassagne-Montrachet kom en klassisk 1 Cru från producenten Camille Giroud.

Sen kom vi till de röda vinerna och i det första glaset skulle vi storkna! 1995 Chateau Haut-Brion. Kan ett vin bli godare och mer väl sammansatt? Ceder, läder, tobak ja hela registret som en ädel Bordeaux har att bjuda på. Tyvärr var Chateau Latour från samma årgång kork-skadad. Att en kork för 10:- skall förstöra ett vin för 7-8.000:- är tråkigt. 2001 var ingen stor årgång i Bordeaux, men går man på de stora slotten så kommer man alltid ut med något gott. Så var det för Clos Fourtet som är 1er Grand Cru Classé i St.-Emilion.

Andremily är en fantastisk producent i Kalifornien med bakgrund som vinmakare hos Sine Qua Non i Santa Barbara. Här lyckades två personer ta med samma vin fast från två olika druvsorter: Syrah & Mourvédre. Två riktiga muskelpaket med sina 15,5 % i alkohol i fruktdriven ”jänke-stil”. Till osten kom det två utsökta Vintage Port: 2016 Dow´s samt 2011 Cockburn´s. Båda imponerade stort innan kvällens sista vin kom in. En 1969 Bual Madeira från Cossart Gordon. Nästa gång vi ses är om två månader.

Det är dagen efter en helt magisk konsert med Laleh på Sofiero slott. Utan tvekan en av de bästa konserterna jag upplevt på många år. Vilken tjej!! Och innan denna konsert inför 6.500 i publiken samlades vi några vänner hemma hos oss och njöt av tre riktigt bra spanjorer, som jag sparat till ett speciellt tillfälle. Det blev ett dött lopp mellan dessa tre kanon-viner: 2006 Amancio Rioja, 2011 Pago de Carraovejas ”Cuesta de Las Liebres” Ribera del Duero samt 2008 DOIX Vinyes Velhas Priorat.

Om en vecka återkommer jag med en målande rapport från Sicilien
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.