En fin vecka i Båstad

En fin vecka i Båstad. Här från Deutz lounge under kvartsfinalen mellan Rubelev och Zverev

Jag fick en liten rapport häromdagen i min hand beträffande Systembolagets försäljningsstatistik för 2022. Det är för mig som kvalitetsvins-drickare en något skrämmande läsning. Av de 50 mest sålda vinerna på Systembolaget är 49 av dessa på 3 liters Bag in Box. På 34e plats har det smugit sig in ett mousserande vin under hundralappen, resten upp till 50e plats är på låda. Dessa viner utgör en ansenlig volym på 48.761.490 liter. Jag tycker att det är bra att Systembolaget jobbar för att minska drickandet ?! och att några av våra politiker vill stoppa gårdsförsäljning av vin. För det skulle öka supandet här i landet.

Under veckan har jag tillbringat mycket tid i Båstad för att titta på tennis. Startfältet detta år har varit riktigt bra och det har visat sig på läktaren där få stolar gapat tomma. Det började i tisdags då Leo Borg slog Elias Ymer i två raka set. Sen har det rullat på med fina matcher.

Jag kommer ihåg mitt första arbete efter avslutad restaurangskola 1978. Det var på Hotell Skansen i Båstad. En helt fantastisk sommar där jag gjorde av med mer pengar än jag tjänade som kypare på kvällarna, trots att jag på den tiden inte nyttjade någon som helst alkohol. Båstad var hett den sommaren då Björn Borg var på plats och slog ungraren Balàzs Taróczy i finalen. Ett trevligt minne var att Borg ställde upp i dubbel med sin tränare Lennart Bergelin… mest på ploj.

Att lyckats locka hit stora namn som Ruud, Zverev, Rubelev, Musetti m.f.l har gjort att årets turnering fått extra fin status. Lite synd bara att vädret inte varit toppen utan ganska blåsigt, kallt och ibland avbrott för regn. Det hade varit bra om dessa världsspelare framöver spridit vidare bland sina kombattanter hur bra denna turnering är med närheten till allt som uppskattas och spelar så stor roll. Idag söndag spelas finalen och vädret är väldigt svajigt och jag väljer därför att följa finalen hemma i soffan.

Det har varit många trevliga middagar även denna vecka, där några riktigt goda buteljer har avnjutits. B.l.a 2009 Grattamacco från Bolgheri på magnum med sin härliga inblandning av ”Bordeaux druvor”. Hos Camilla & Mappe Nihlén blev det ett koppel av verkliga favoriter som 2020 Condrieu ”La Doriane” från Guigal, 2017 Las Planas Blanco de Viura från Rioja, 2017 Chassagne-Montrachet 1 Cru ”Morgeot” Louis Jadot från Bourgogne, 2019 Magis Chateauneuf-du-Pape Blanc från södra Rhone. Sen ett koppel av underbara röda som 2018 Almaviva från Maipo Valley i Chile, 2019 De Toren Fusion V från Stellenbosch, 2018 Napanook från Christian Moueix i Napa Valley för att avsluta med Mallorca´s bästa vin: Ribas de Cabrera.

Dessvärre skall det dåliga vädret hålla i sig i den kommande veckan. Men det händer lite trevligheter som 60 års kalas imorgon måndag i Kristianstad, då vi skall fira Anette på Kippers. På onsdag är det träff med Gastronauterna med Mats Nihlén som värd då ”hela havet stormar” vilket innebär att var och en tar med sig varsin butelj och pengarna fryses in till vår reskassa. Jag skall ta med en Vintage Port.

Det är inte utan att man längtar till värmen. Och jag får nog vad jag tål om en vecka då det är dags för min fyra dagars studieresa till Sicilien, där fem vingårds-besök är inbokade med nyckelpersonerna på gårdarna liksom trevliga krogar som jag fått rekommenderade. Tanken är att jag om några veckor skall ha ett fint program klart att presentera för min kommande resa till just Sicilien i maj 2024.

Om någon är sugen på en resa i höst? Så har jag fått två avhopp till Toscana om ni är sugna på lite goda Chianti Classico, Brunello samt Vino Nobile.

Hoppas att ni får en fin vecka
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.