En fin resa till Maldiverna når sitt slut

Jag, Staffan och vår dykledare Guillaume

Sista kvällen här på Dhigali på Maldiverna och det är lördagskväll. Som jag nämnde i min Blogg förra helgen så kan ni inte räkna med några större utlägg om upplevelser, utan allting har handlat om avkoppling.

För att börja med att reda ut vinsortimentet så har vi under hela vår vistelse startat måltiderna med en Cotes de Provence rosé, som varit alldeles utmärkt. Den har passat till förrätterna som oftast innehållit fisk- och skaldjur. Den nyfångade tonfisken som serveras som sashimi vid varje lunch har varit en stående favorit. Vid luncherna har man dukat fram en vin-buffé med något bättre viner. Här har jag funnit en viognier från Georges Vernay i Condrieu, en 2014 Chianti Colli Senesi med en begynnande mognad, 2016 Kadette som är Kanonkop´s andra vin från Stellenbosch samt Craggy Range Pinot Noir från Martinborough på Nya Zeeland.

Utanför vår strandvilla öppnar sig ett underbart rev med ett rikt undervattensliv och efter ett par turer med snorkling i det salta, trettio-gradiga vattnet smakar det mumma med en iskall fatöl eller en Piña Colada, som blivit favoritdrinken. Buffé-restaurangen med sitt enorma utbud har blivit vår favorit även om man kommer ett snäpp upp i kvalitet på den Indiskinspirerade Battuta Restaurant. Här var det lite mer fräs med kryddningen.

Snorkling duger länge och väl, men går inte att jämföra med ett riktigt dyk. Här på Dhigali erbjuder man ett gratis-dyk med en instruktör på ett rev där man går ner till 12 meter. Får man blodad tand kan man sätta sig i skolbänken och plugga på för att få ett Open Water certifikat. Då får man dyka ner till 20 meter.

Jag och min kamrat Staffan gjorde ett par riktigt fina dyk. Enligt vår dykledare är det mest fisk, vackrast koraller och mest aktivitet på ett djup mellan 8 – 12 meter. Igår såg vi ett par vattensköldpaddor, muränor och nemo och hans vänner. Idag var det dags för ett väldigt spännande dyk med hajar.

Laddade kom jag och Staffan till dyk-båten 9:00. Vår utrustning var nerpackad och vi lämnade kajen. Förväntansfulla fick vi en genomgång av vår franske dykledare om hur atollen såg ut där vi skulle dyka och se massor av hajar, då de håller till just där. Men i ett stort öppet hav är det ingen garanti. Vi gick ner till 17 meter och blev ombedda att hålla oss fast i ett korallrev. Plötsligt steg Staffan upp mot ytan i panik och jag kunde se en slinga av blod som följde hans hand. Det var bara att följa efter, utan säkerhetsstopp på fem meter. Det visade sig att min kamrat blivit biten av en muräna. Dykning är på skoj, men nu var det allvar och vi åkte i ilfart tillbaka till Dhigali där läkaren väntade på kajen. Det var ett djupt sår och det blev ett par stygn. Så var det med den dykningen.

Imorgon eftermiddag lämnar vi vår ö och tar ett sjöflyg till Male. Vidare till Doha och sedan mot Köpenhamn där vi landar tidigt på måndagsmorgon. Det har varit en helt makalös upplevelse med underbara vänner. Det är i slutet av regnperioden och det har regnat flera nätter och på dagarna har det kommit lite stänk. Men mestadels strålande solsken med lätta moln på skyn, men alltid 30 grader i både vattnet och i luften.

Vi kommer hem till ett lite annorlunda klimat, men jag har mycket att se fram emot. På onsdag är Clas Håkansson värd på Gastronauterna och han har bjudit in till nyöppnade Culise. Den krogen har redan blivit en succé och jag har besökt krogen tre gånger. Om en dryg vecka skall ”lunchgänget” åka till Paris för att äta gott och jag har bjudit hem pojkarna på en Raclette till oss på fredag kväll. På lördag har vi en finare middag med ”Tärnö-gänget”. Alltså en fin vecka.

Bästa hälsningar från Maldives
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.