Fint värdskap av Clas Håkansson på Gastronauterna

Trevliga viner vid middagen i lördags

I onsdags hade vi träff i den gastronomiska föreningen Gastronauterna. Denna årets sista sammankomst ägde rum på Restaurang Culise. Vi satt i deras Chambre separée och förväntningarna var stora när Clas Håkansson stod som värd.

Clas hade verkligen tänkt till och det blev en resa med hans konst och vinupplevelser genom åren i kombination. Han hade slagit knut på sig själv för att hitta lite unika buteljer från både Systembolagets skattkammare i Stockholm samt från olika resor. Vi inledde med tre olika viner från Champagne. Det var första gången jag testade den nya årgången 2013 för Dom Perignon. Lika vinös och imponerande som vanligt. Av de tre vita vinerna fastnade jag speciellt för två av dessa: 2020 Vougeot 1er Cru ”Le Clos Blanc de Vougeot från Domaine De La Vougeraie. Man kände tydligt att det handlade om en storstilad vit Bourgogne, men att gissa på rödvins-appellationen Vougeot var övermäktigt för oss 11 provare. Lättare var det att hitta 2021 Chateau de Beaucastel Blanc från Chateauneuf-du-Pape. Vinet hade tydliga, lite oljiga toner av druvan Roussanne samt en ganska påtaglig ekighet.

Sen serverades ett koppel av röda viner där 2010 Gran Reserva 890 från La Rioja Alta blev en favorit bland spanjorerna. Här rör det sig om en gammal stil där vinet fått vila på ekfat i nio år. Men den fina frukten höll upp vinet och man upplevde ingen känsla av träplanka, som ibland kan vara fallet. När jag och Clas var i Australien för många år sedan beställde jag in en flaska Bass Phillip Estate Pinot Noir på en vinbar i Sydney. Detta vin blev en favorit och Clas hade lyckats med att få tag på en butelj från 2020. 2012 Book 17 XVII var en ny bekantskap för mig från vingården De Trafford i Stellenbosch och vi imponerades stort av vinet. Likaså för den mogna 2004 Ernie Els Estate.

Clas har alltid gillat Napa Valley och vi väntade på att det skulle komma fram några godsaker och visst bjöds vi på Philip Togni, Kapcsandy, Gallica samt Duckhorn. Kvällen avslutades med tre fortifierade viner: Old Benson från Hunter Valley i Australien, Taylor´s Vintage Port samt Quinta Do Vesuvio Vintage Port, båda från 1997. Kokkonsten signerad Bella var alldeles lysande liksom vinhanteringen av Felix. Nästa gång vi ses igen är det sista onsdagen i januari då vi kör ”hela havet stormar” hemma hos mig, då var och en tar med varsin god butelj och avgiften på 12.000:- fryser inne till vår reskassa.

Det har varit en hel del padel i veckan och jag har lirat tre gånger. Kroppen känns bra och mina knän med begynnande artros är ok. I skrivande stund är det söndag och dagen efter en god middag hemma hos oss med ”Tärnö-gänget”. Det blev en lyckad kväll där vi b.l.a serverade fyra olika Bordeauxviner från olika kommuner från årgång 2005. Chateau Lascombes – Margaux, Chateau Ducru-Beaucaillou – St.-Julien, Chateau Lynch-Bages – Pauillac samt Chateau Calon-Segur – St.-Estephe. För mig var vinnaren Lascombes och det för att denna Margaux var mest utvecklad. Trots att vinerna fått 18 år på nacken, så kändes det för tidigt. Så är det med Bordeaux.

2001 var en fantastisk årgång i Sauternes och till Kalle Bengtsson´s ankleverterrin satt en Chateau Guiraud alldeles perfekt. Till piggvaren med halstrad havskräfta bjöd vi på två riktigt trevliga viner: Magnum 2017 Puligny-Montrachet 1 Cru ”Les Folatières” från Chavy-Chouet samt mastodont vinet 2012 Hermitage Blanc De L´Orée från Chapoutier. Det blev även en 2012 Alabaster från Toro, Graham´s 20 years Old Tawny innan kvällen avslutades med dans och Chartreuse VEP.

På tisdag blir det riktigt kul. Då flyger jag och mina fem vänner i ”smörrebrödstestarpanelen” till Paris för att äta gott. Det är tredje året på raken som vi gör ett nedslag i gastronomins Mecca. Vi varvar med två enklare restauranger som jag fått tips om från restaurangchefen på trestjärniga Epicure. Målet med resan och höjdpunkten lär vara mattemplet, den trestjärniga Yannick Alleno på Ledoyen. Vi knyter ihop säcken med nyrenoverade La Tour d´Argent på onsdag lunch och vi flyger hem på torsdag.

Rapport kommer till nästa helg!
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.