En trevlig WineMakersDinner med Raffaella Bologna från Braida i Piemonte

Ett trevligt möte med min vän Raffaella Bologna från Braida i Piemonte

I Piemonte pratar alla om Nebbiolo och vinerna från Barbaresco och Barolo. Vid en måltid på plats stegrar man sig alltid från Dolcetto, Barbera, Barbaresco till Barolo. Och självklart är de två sistnämnda distrikten imponerande, men jag gillar även Barbera-vinerna som jag anser vara väldigt underskattade. Till helt andra pengar får man ett mer fruktdrivet vin, som är tillgängligt som ung.

Jag har genom åren samlat på mig med lite årgångar från Elio Altare och hans helt fantastiska ”Larigi” på Barbera-druvan. Ett vin som jag högst personligt tycker överträffar familjens viner från Barolo i byn La Morra. Vid middagar hemma på Rosenvägen har jag överraskat många duktiga provare, då detta vin serverats blint. Dom har varit ”ute och cyklat” i hela världen utan att träffa rätt och när jag avslöjat vinet, blir alla oerhört imponerade.

Det finns en handfull andra producenter som gör nästan likvärdiga viner. Men det finns ingen vingård som Braida, där man helt och hållet fokuserat på Barbera-druvan. Vid mina resor till Piemonte brukar jag alltid inleda med ett besök på denna vingård som drivs an den förträffliga Raffaella Bologna.

I fredags gästade min gode vän Helsingborg och det var tänkt att denna WineMakersDinner skulle äga rum på restaurang Nabo. Men i sista stund ändrades adressen till L´Enoteque i Norra hamnen. Jag var inbjuden som gäst och höll inte alls i trådarna, utan kunde bara sitta ner och koppla av. Vi var 54 gäster som samlats och ”Piemonte-kännarna” Barbro & Jan Gustavsson hade lyckats locka hit Raffaella.

Raffaella besitter en stor portion humor och är en mycket bra berättare. Det förklaras hur man kommit på namnen på deras Barbera-viner: Montebruna, Il Monello, Bricco dell´Uccellone, Bricco della Bigotta samt Ai Suma. Viner från olika terroirer samt olika typer av vinifiering. Till dessa viner hade Bella komponerat en utsökt meny som passade perfekt till dessa viner. På grund av sen skörd och varma somrar så är vinerna väldigt alkoholstarka där det sistnämnda, sent skördade vinet Ai Suma håller 17 %!!! Men jag förtälja att denna styrka i vinet inte känns eller är störande på något sätt.

Jag hoppas att återkomma med en Piemonte-resa i egen regi 2024 på hösten, då jag försöker att pricka in tryffelsäsongens start. Ännu en gång vill jag hylla Bella för sina träffsäkra smaker som gifte sig perfekt med vinerna. Jag vill även hissa min gamle vän och kollega Erik Schneider som basade för serveringen.

I veckan blir det en trevlig tur till Malmö på tisdag då bröderna Wahlström bjudit in till det heta Skåne-derbyt mellan Malmö Redhawks och Rögle. Det har gått väldigt tungt för båda lagen som befinner sig i tabellens nedre del. Men det blir garanterat lite god mat och dryck. På onsdag är det dags för Gastronauterna där Magnus Alqvist står som värd. Som vanligt ett stort hemlighetsmakeri… där jag kan gissa mig till några goda buteljer från Bordeaux. En rapport från kvällen kommer till nästa helg på min Vinblogg.

Jag hoppas att ni för en fin Första advent!
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.