Fin kväll på Gastronauterna och nu väntar Cervinia

Trevliga viner på Gastronauterna i onsdags, då Magnus Alqvist stod som värd

Det har blivit många fina vinupplevelser den gångna veckan. Det inleddes med ett Skåne-derby i hockey mellan Mif och Rögle. Bröderna Wahlström: Uffe & Pelle hade bjudit in till en försittning i Hofterup för några kompisar. Vi åt väldigt gott och dryckerna var helt enorma. Vi jämförde både Grenache mot Syrah i årgång 2014 av rariteten Sine Qua Non från Santa Barbara. Båda vinerna är 100 poängare med ett extremt generöst utspel. Varje gång man får smaka på dessa viner är det en stor upplevelse. Det är det österrikiska paret Elaine & Manfred Krankl som står bakom detta projekt som såg dagens ljus 1994 med en blygsam produktion på 4 ½ fat. För varje ny årgång ändrar man namn, etikett och buteljutseende på vinerna som är väldigt ”Rhoneinspirerande” i en amerikansk stil.

Mot dessa två monster serverades en magnum av en annan stor favorit från Languedoc-Roussillon: 2016 Clos de la Tuffiéres från Chateau de la Negly utanför Beziers. Detta unika vin med liten produktion utmanar alltid de bästa vinerna uppe i Rhonedalen i appellationerna Cote-Rotie och Hermitage. Några tyckte faktiskt att denna strålande butelj slog Sine Qua non på fingrarna… men varför skall man välja? Sen blev kvällen extra lyckad då Rögle till slut fick in den förlösande 3-2 pucken i mål.

I onsdags var vi 12 Gastronauter samlade hemma hos Magnus Alqvist som stod som värd för kvällen. Vi började hemma hos Magnus på Fågelsångsgatan med Gillardeau-ostron och Charles Heidsieck Brut Réserve samt 2012 Dom Perignon. Vi visste inte var det sedan skulle bli en fortsättning och vi blev förvånade då vi svängde vänster, söderut. Efter en kort promenad landade vi på utsökta Chateu Foret där Anna & Micke är krögare. En fin meny serverades bestående av skånsk ank- och tuppleverterrin, tortellini med svamp, hjortfilé samt ostar.

Vinerna är alltid i fokus och vi gissade i början på att det var två vita Rhoneviner i glasen. Det visade sig vara först en vit Priorat från Mas d´en Gil och deras svårfunna vin 2015 Coma Blanca. I glas två hade vi rätt då det var en vit Crozes-Hermitage Lou från David Regnaud på 100 % Roussanne. Magnus hade självklart ett sött vin till levern i ett glas. En helt underbar Chateau Suduiraut från Sauternes och den enorma årgången 2001.

Alla visste att Magnus har en trevlig ”Bordeaux-källare” och tre klassiker serverades: 2001 Chateau Cos d´Estournel 2 Cru St.-Estéphe, 2020 Chateau Smith-Haut Lafitte Grand Cru Classé från Graves samt 2003 Chateau Montrose 2 Cru från St.-Estéphe. Här tyckte merparten att Smith-Haut Laffitte tog hem priset. Sen översvämmades nästa glas med sötaktig, mogen frukt, mörka bär och lite eukalyptus… självklart Australien. I glaset den stora klassikern 1998 Penfolds Grange, som många utropade som kvällens vin. Den röda flighten avslutades med ännu ett imponerande vin: 2011 Valpolicella Superiore från mästaren Dal Forno som är lärjunge till den mäktige Giuseppe Quintarelli i Verona-trakten. Jag håller alltid detta vin främst bland Valpolicella och inte så konstigt då man behöver druvor från 13!!!! viinrankor till en enda flaska. Ja ni läste rätt! 13 vinrankor. Därför är inte detta koncentrerade kraftpaket urtypen för en Valpolicella.

Till osten serverades två Vintage Port där jag gissade på Taylors i bägge glasen. I första hade jag helt rätt med årgång och allt, då det var Taylors 100 poängare 1994. I glas två serverades en 2007 Quinta do Vesuvio som även den var helt ljuvlig. Tack Magnus för en perfekt kväll.

På Gastronauterna har vi nu kommit upp i en rejäl ”reskassa” och vi har nu bokat en resa till Bourgogne i maj nästa år. Jag håller i trådarna med hotell, restauranger och exklusiva besök. Tidigare år har vi gjort studieresor till Madrid och Rhonedalen.

Igår fredag kom sonen Markus hem från Stockholm och när det bara var jag, Lis och Markus så slog vi på ganska så stort. Vi började med caviar och till detta ”favoriten” 2006 Taittinger Comte de Champagne. Vidare löjrom med klassiska tillbehör och till detta en 2014 Chassagne-Montrachet 1 Cru ”Vergers” från Jean-Claude Ramonet i Bourgogne. Till en Biff Rydberg blev det en 2007 Hermitage Jean-Louis Chave från norra Rhone….. Gud så god!! Vi avslutade med en 2011 Vintage Port från Cockburn´s.

I nästa vecka blir det riktigt kul. På måndag flyger jag, Gustav, Staffan och Kalle till Milano och därifrån vidare med taxi till Cervinia för lite skidåkning. Vi bor som vanligt på utmärkta Excelsior Planet och bord är bokat uppe i backen på Chalet Etoile, som är mer känt som ”Ulla´s”, då svenska Ulla driver denna utsökta restaurang med sin familj. Vi kommer hem sent på torsdag kväll. Rapport kommer till nästa helg.

Som tidigare bokar och bekräftar jag mycket inför nästa års resor. Jag fick precis klart med en fin uppgradering på Toscana-resan med lunch och besök på Castello di Brolio samma dag som vi landar i Florens.

Jag vill önska er en fin vecka!
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.