Ett kort besök i Ribera del Duero

Hela teamet bakom Éxzito i Ribera del Duero: Clas, Oscar, Jag, Felipe och Diego

I måndags förra veckan flög jag ner till Madrid med Clas Håkansson, min vän som skapat etiketten till vinet Éxzito. Tänk vad tiden går fort och nästa år firar vinet 10 år. Man kan säga att vi har haft flyg då den senaste riktigt svaga årgången i Ribera del Duero var 2013. Och vår Primeur-kampanj startade med årgång 2014. Sedan dess har vi radat upp strålande årgångar. Varje årgång med sin personlighet och jag vet att de som köpt på sig av vinet har sina egna favoriter.

Framme i Madrid så tog jag och ”Klacke” snabbtåget upp till Valladolid. Senare på kvällen mötte vi upp vännerna Oscar Garrote, Diego Gorosito samt vinmakaren Felipe Castrillo. Som vanligt sammanstrålade vi på Oscar´s restaurang Vino Tinto. Man hade radat upp ett koppel av viner, som varit våra förebilder sedan starten. 2019 Mauro VS, 2021 Aalto PS, 2019 Hacienda Monasterio Reserva samt 2019 Terreus från Bodegas Mauro.

Vinet Aalto har alltid varit en stor favorit och från denna vingård har vi hämtat mycket inspiration i frågan om stil på vinet Éxzito. 2021 Aalto PS är nyligen lanserad och vi tyckte att det var spännande att jämföra med Éxzito som är 1.000:- billigare/butelj. Som ungt är ofta PS väldigt ekigt och är man lite stygg kan man säga att vinet både doftar och smakar ekplanka. Det gjorde däremot inte Éxzito som bjöd på ett spektra med mörka bär och en finstämd ekighet. Jag vet att Aalto PS kommer att bli ett enormt vin och jag råder alltid vänner som dricker detta vin på tok för tidigt att ha is i magen. Vinet kommer att utvecklas enormt positivt, bara det får tid i källaren. Jag drack för två veckor sedan PS både 2005 som 2011. Två helt makalösa viner, men denna kväll vann vårt vin.

Övriga storslagna viner från Ribera del Duero var väldigt goda, men även här för unga för att visa sin storhet. Vi hade mycket att prata om och senast vi sågs var i januari, då vinet avslutat den malolaktiska jäsningen. Men nu efter ett år på fat kunde man för första gången göra en rättvis bedömning.

På tisdagen åkte vi upp till bodegan Pico Cuadro för att göra lite fatprover med vinmakaren Felipe. Man hade under 2022 vissa problem med frost, vilket reducerade skörden en del. Jag blev mäkta imponerad och liknade 2022 med 2019 fast med mer koncentration. Vi provade från olika växtplatser där odlingar på högre höjd bidrog med fräschör. Vi jämförde samma vin från fransk och amerikansk ek. I den slutliga blandningen är det en relation på 90/10 mellan Frankrike och USA. Att göra ”final-blenden” är alltid kul, då man med hjälp av pipetten suger upp lite vin från de olika faten och blandar de olika proportionerna med varandra. Merparten av ekfaten kommer från tunnbinderiet Surteq, där det även inhandlats fat på 500 liter vilket ger en minskad ekfatskaraktär i jämförelse med en klassisk barrique på 225 liter. Nöjda lämnade vi bodegan för att åka in till Valladolid och fira den nya, fina årgången med en bättre lunch.

Oscar och Diego tar mig ofta till för mig helt nya ställen. Denna gång en väldigt bra krog, där jag blev chockerad när jag öppnade vinlistan. Priset på Spaniens bästa viner till en bit under inköpspriser. En 2013 Charles Heidsieck Vintage Champagne kostar på plats i Reims 100 euro buteljen i en butik. Här på krogen 80 euro. Favoriten Finca El Bosque 2018 kostar 110 euro på bodegan i Rioja och här kostade exakt samma vin 85 euro. Vi tog även in mastodont vinet Alabaster från Toro, som kostar 200 euro i butik. Här tog man 160!!

Nöjda och glada tog jag och Clas farväl av våra vänner och tog tåget tillbaka till Madrid för en avslutande middag på TenConTen. Vi var inte speciellt hungriga utan mer sugna. Dessvärre har denna gamla favoritkrog tappat stinget. Maten känns nästan som utfodring, men man lever på sitt gamla, extremt goda rykte. Nej, det får bli någon annan krog nästa gång.

Jag har nu varit hemma några dagar, börjat marknadsföra Éxzito på halva eller hela fat, spelat padel, träffat kompisar, bastat och tillbringat lite tid framför datorn med lite vardagliga sysslor som bokningar och annat.

Nu väntar en ny vecka och det ser ganska lugnt ut. Lite provtagning för att ha koll på min hälsa, Filip Martell´s padel-kväll med middag på Le Cardinal, bastubad och lite goda måltider med vänner.

Jag önskar er en fin vecka!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.