Ett utsökt ”naturvin” från Beaujolais

I veckan har det varit lansering av Beaujolais Nouveau och som vanligt sker detta den tredje torsdagen i november, ca. två månader efter avslutad skörd. Detta jippo startades för ca. fyrtio år sedan och det är helt otroligt att man genom en fantastisk marknadsföring lyckas sälja nästan hälften av den totala produktionen på 1,3 miljoner hl. över en enda natt. Alla vill vara först med att prova ”årets vin”. En gång i tiden ringlade sig köerna långa utanför systembolagen, medan idag är intresset nästan inte märkbar.

Fransmännen har verkligen tagit till sig denna vintyp då vinet som är gjort på Gamay passar till de mesta lättare rätter, då vinet normalt sätt inte har någon större karaktär. Vi svenskar är inga stora konsumenter då vi ofta söker vin med mer kraft och karaktär. Jag har besökt Beaujolais-distriktet ett par gånger och då främst ”Mr. Beaujolais ” Georges Duboeuf. Jag skall erkänna att jag fram till i veckan aldrig ägt en butelj Beaujolais.

Många vet att jag är en stor motståndare till ”naturvin” då nästan allt jag provat varit odrickbart. Men det gäller att inte vara stelbent och jag är alltid öppen för att prova nya viner utan att ha allt för förutfattade meningar. Min vän Alex Dale i Sydafrika är en person som försökt att övertyga mig flera gånger. Han menar att Gamay är en av världens bästa druvor och att man inte kan göra vin i Bordeaux!?. Det har gått så långt att han döpt sin lilla hund till just Gamay.

Ett vin som fastnat på min näthinna är Beaujolais-vinet Morgon ”Cote de Py” från Jean Foillard. När vinet lanserades i veckan kontaktade jag Alex med frågan om hur denna 2018 är? Alex svarade – Usually I would say It is amazing. The 2018 vintage however is riper than normal and not my favourite! So you might like it!….. där fick jag mig en släng av sleven.

Sagt och gjort så tog jag mig till systembolaget och köpte en sexa. En flaska öppnades i tisdags och jag måste erkänna att jag blev mäkta imponerad. Vinet är väldigt saftigt med en rustik struktur, smått kryddiga toner och en underbar mineralitet som är typiskt för Morgon som är en av tio Grand Cru-byar i Beaujolais.

För er likt mig som är tveksamma till att köpa en Beaujolais för 319:- så är detta ett utmärkt tillfälle att vidga sina vyer. Artikelnumret är 95222. Varför då denna storhet i ett annars ganska så enkelt vin?

Jean Foillard tog över sin pappas egendom 1980. Merparten av frukten från ”Cote du Puy” kommer från odlingar på hög höjd strax utanför byn Villié-Morgon. Jordmånen domineras av granit och schist. Man använder sig av väldigt gamla traditioner där nyckeln framförallt är mycket gamla vinstockar med en ålder på upp mot 100 år. Man har självfallet ingen besprutning och man skördar väldigt sent. En noggrann selektering där endast de perfekta druvorna går igenom nålsögat. Jäsningen sker under 3-4 veckor och vinet får sedan vila på begagnade fat från Bourgogne i nio månader. Detta är inte alls den Beaujolais man är van vid med toner av bubblegum eller skumbanan. Det kan också vara värt att lägga till att skribenten Robert Parker gav vinet 94 poäng och hans provare brukar aldrig vara så generösa i Bourgogne. Så lita på mig att detta är något speciellt.. för att vara en Beaujolais.

I övrigt avslutade jag vin-kursen här i Helsingborg på Jacob Hansens Hus här i onsdags med en fin Portvins-provning. I övrigt är allt annat inställt och med nya restriktioner med max åtta personer f.o.m nästa vecka så har jag ingen större förhoppning. Men jag kände själv ordentligt av allvaret i Löfven´s tal i veckan och nu tror jag att många, även om man bara är två att man funderar lite extra om man skall gå ut på krogen. Speciellt när man blir utkörd efter 22:00.

I veckan som kommer är Magnus Sikrot värd för Gastronauterna på onsdag och han har bjudit in kamraterna med visad försiktighet på sin nya arbetsplats Hotellet & Co. i Höganäs. Kvällen därpå håller jag i årets sista middag på samma plats med tema Libanon. Jag har pratat fram och tillbaka med krögaren hur vi skall lösa detta med avstånd och allt.

Glädjande nog så har det inkommit ett par bokningar i veckan till nästa års resa till Rioja & San Sebastian, där även resa nummer 2 snart är fullbokad.

Jag vill önska er alla en fin helg och vecka!

Håkan

3 thoughts on “Ett utsökt ”naturvin” från Beaujolais

  1. För några år sedan var jag och besökte Chateau St Jacques i Beaujolais. Jag och en god vän blev väl omhändertagna och framförallt fick vi revidera vår uppfattning om Beaujolais. Många av vinerna var av hög kvalitet och med flera djup än vad man är van vid. Systembolaget har vissa i tillfälliga sortimentet då och då och de kostar kring 200kr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.