Rapport från den unika provningen med DRC i Göteborg

I skrivande stund är det fredag eftermiddag och jag har precis kommit hem från Göteborg med ett stort leende på läpparna efter gårdagens härliga provning med efterföljande middag på Sjömagasinet.

I vin-kretsar säger man något slarvigt ”DRC” och man tror att hela världen skall förstå att man självfallet menar viner från Domaine de la Romanée Conti i Bourgogne. Men utan att ta till några större ord så är detta den mest kända egendomen i Bourgogne med sin långa historia där man delade upp små jordlotter mellan olika familjer. När man dessutom producerar ett vin i särklass i en mycket liten produktion så åker priserna upp i höjden. Detta ger stora rubriker. Jag fick reda på igår kväll att man på Zachy´s auktionshus förra året auktionerade ut en butelj av den legendariska 1945 Romanée Conti och prislappen för denna butelj rödvin kom upp i 5,8 miljoner sek.

Vi var 22 provare som satt med avstånd och endast fyra personer kring varje bord när Ulf Wagner höll i en mycket fin introduktion av egendomen och respektive jordlott för att bygga upp förväntningarna. Sjömagasinets eminenta sommelier Ben Hill, som är en stor Bourgogne-kännare flikade in med små instick. Efter ett glas 2013 Louis Roederer Blanc de blancs som en ”gom-rensare” var vi redo att ge oss på fem viner från utsökta årgången 2017. Ulf hade köpt in vinerna från den svenska importören och priset som presenteras är vad man gav för respektive butelj exkl. moms. Corton (3.200:-), Échézeaux (3.300:-), Grands-Échézeaux (5.300:-), Romanée Saint-Vivant (8.400:-) samt La Tache (12.700:-).

Bourgogne´s viktigaste område Cote d´Or delas in i Cote de Beaune i söder och Cote de Nuits i norr. Corton är en Grand Cru från byn Aloxe-Corton och man är det enda röda vinet från DRC  som kommer söderifrån. För mig är alltid Corton Grand Cru väldigt stram och knuten och ofta ursäktar sig producenterna med att denna Pinot Noir är för tidig att dricka. Besöker jag någon av mina favoriter i byn Nuits-Saint-Georges kan man välja på en 1er Cru söder om byn mot Aloxe-Corton. Dessa viner är alltid stramare och torrare medan viner från odlingar norr om byn som vetter mot Vosne-Romanée är alltid mer fruktdriva i stilen. Denna kväll överraskade Corton rejält med fina fruktighet och här kan man verkligen prata om en igenkännande ”hus-stil”. För mig hade vinet mer en karaktär av DRC än från växtplatsen. Vinerna var slående lika även om det var en rejäl skillnad på prislappen. Grands-Échézeaux är alltid större än Échezeaux.. Romanée-Saint-Vivant imponerade stort och till slut kom La Tache och visade ”var skåpet skulle stå”. Men som sagt så var det små nyansskillnader. På provningen saknades de två mest exklusiva vinerna Richebourg och Romanée Conti. Detta för att priset på provningen skulle skjutit i höjden och tilldelningen som Sjömagasinet får årligen på EN flaska… lägger man ut på sin digra vinlista.

Det känns både som en ynnest och en nödvändighet att då och då få prova dessa unika viner tillsammans med likasinnade för att ha lite referensramar. Man går inte själv och köper dessa viner, men är man som i detta fall 22 personer som delar på kostnaderna för två buteljer av varje så är det lösbart. Vi avnjöt sedan Wagner´s hummersallad ackompanjerad av en 2017 Puligny-Montrachet från Joseph Faiveley i Nuits-Saint-Georges. Till den utsökta piggvarsfilén med lins- och rödvinssky skulle vi få avnjuta både Corton och La Tache från 2014. Med ytterligare år på nacken hade dessa viner utvecklats i positiv riktning och med lite mer mognad. 2014 är en något svagare årgång, men väljer man viner från DRC är det alltid en stor upplevelse. Den sistnämnda var inköpt för 23.000:- + moms och på auktion i London får man lägga till 10.000:-. Helt crazy!! men väldigt gott. Vi avslutade kvällen med en crème brulée med hallonsorbet och till detta en Sauternes från den gamle källarmästaren Raymond Meslier på Chateau d´Yquem och hans egna slott Raymond-Lafon. Ett stort tack Ulf för att jag fick en inbjudan till denna kväll som jag kommer att leva på länge. Sen var det väldigt kul att träffa två par som ofta reser med mig och som tar ut svängarna vid lediga kvällar för att njuta av något alldeles extra vad det gäller gastronomi.

Restriktionerna har blivit värre och även nästa vecka har vi ställt in vin-kursen i Malmö. För egen del är det bara en handfull uppdrag kvar detta år och jag ställer mig frågande till om dessa kommer att genomföras. Jag tror att jag redan nu kan börja att planera för en jul och nyår här hemma på Rosenvägen. När man satt gränsen på 22:00 för servering av alkohol på krogen är det många av mina vänner i restaurangbranschen som säger att detta var ”spiken i kistan”. En del krogar meddelade direkt efter meddelandet att man kommer att hålla stängt på kvällarna.

En stor glädje i dessa tider är fortfarande att följa mitt kära Rögle i SHL. Deras insatser har bidragit med en stort portion positiv energi i mitt liv. Så gott det är att följa grabbarna på isen och dom verkar vara oslagbara.

Ikväll skulle jag och Lis varit på middag hos goda vänner… men som börjat få ont i halsen. Det blir räkor och en vit Bourgogne istället och imorgon är en trevlig gåsmiddag inplanerad.

Jag vill önska er alla en fin helg!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.