Fin kväll med Gastronauterna… ändrade flygtider samt en gammal bild och härligt minne

Förra veckan började inte så värst bra. Jag fick efter helgen en känning i luftrören och kände mig allmänt hängig. Beslutet var enkelt när jag ställde in vin-kursen i Malmö och flyttade på kvällen längre fram i månaden. Efter två dygn i soffan och ett koppel av filmer på Netflix samt Franska öppna mästerskapen på Eurosport så kände jag mig bra igen.

I onsdags stod Clas Håkansson som värd för Gastronauterna. Han hade verkligen lagt manken till och anlitat köksmästaren från Kigo i köket. Kigo är ett välkommet nytillskott på den Helsingborgska gastronomiska himmelen. En blandning av kryddstarkt från orienten med ett italienskt inslag så landar man väldigt fint. Vi var 9 Gastronauter denna kväll efter tre sena avhopp. Men Clas tummade inte på antalet viner och det blev 13 buteljer totalt. Clas hade tagit hjälp från importören Divine som verkligen är en garant för kvalitet.

Av vinerna så var där några godbitar som stack ut: 2016 Morlet chardonnay från Sonoma var alldeles underbar med väl avvägd ekighet och med underbar frukt. Turley Zinfandel på gamla stockar lurade oss rejält då man inte är bortskämd med så här storstilad Zinfandel. 2013 Casanova de Neri ”Tenuta Nuova” från Brunello di Montalcino är fortfarande ung men visade prov på sin storhet och jag är glad för de buteljer av detta vin som ligger i min källare och vilar. 2016 Spottswoode Cabernet Sauvignon från Napa Valley har fått 100 poäng av Robert Parker och vi samtliga kunde verkligen förstå att vinet fått full pott av denna legendariska vinskribent. Ett helt fantastiskt vin som jag gärna velat följa några år…. men det är tyvärr slut på marknaden. Sine Qua Non ”Stein” 2012 på Granache var som vanligt enormt imponerande med sin igenkännande druvsötma och stora elegans. Kvällen avslutades med lite god Vintage Port där 2000 Graham´s tog priset.

I dessa tider med en värld som är upp och ner där tre av mina destinationer drabbats rejält den senaste tiden.. Marseille, Bordeaux och nu Madrid där jag skulle varit i veckan med trettio gäster. Jag är oerhört glad och tacksam att vi ställde in denna resan. Sedan tidigare har jag nämnt att mitt hopp står till Sydafrika i februari. Häromdagen fick jag meddelandet att Swiss ställt in sin flight och att hela gruppen är ombokad med Lufthansa, vilket inte har någon som helst betydelse. Vi startar alltid min Sydafrikaresa en lördag och nu går inga flyg i februari på lördagar? Nu fick jag kontakta Hotel Cape Milner i Cape Town med frågan om vi kunde lägga till en extra natt och utöka resan med ett dygn? Detta gick utmärkt och mina gäster får därmed ett extra dygn på resan.

När nu tiderna är som de är så har man tid för lite eftertanke och jag drömmer mig tillbaka till en provning för nästan 30 år sedan då jag arrangerade en rad väldigt uppmärksammade provningar på vinkällaren Le Bastion här i Helsingborg. En av dessa var en vertikal provning med Johan Edström av 1 Cru slottet Chateau Latour från Bordeaux där vi provade 25 årgångar av detta unika vin från 1945 och framåt. Jag vill minnas att 1959 var min favorit denna kväll. Johan som jag tillsammans med bildade den svenska sommelierföreningen 1986 hade inför provningskvällen låtit en vän special-designa två ”Chateau Latour slipsar”. En sådan provning skulle inte gått att lösa idag.. så man får leva på minnet och fortfarande kan jag känna eftersmaken av dessa stora viner.

I veckan är det vinkurser som vanligt på måndag och onsdag. Till helgen väntar lite trevliga middagar hos vänner.

Ha en fin vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.