Fin resa till Porto & Douro-dalen

Den ljuvliga poolen på Quinta Do Crasto var välkommen i den fyrtio gradiga hettan uppe i Dourodalen

Trots att jag besökt Porto & Douro-dalen många gånger så känns det viktigt att ibland träffa mina vänner på plats lite mer privat. Komma dom lite mer inpå livet och bli än mer kompisar. Så har det varit i veckan som gått.

Alltid när jag kör mina resor till Porto så flyger vi via någon destination. Men på sommaren flyger Norwegian direkt och det är väldigt smidigt. Flygtiden var 3 timmar och 15 minuter. Vi bodde väldigt trevligt på Yeatman som ligger på Vilanova de Gaia sidan, där alla portvins-lodgerna ligger. Efter incheckning tog vi en promenad ner till floden och sedan upp för slänten till Graham´s. Här fick jag en uppdaterad provning på 9 viner innan lunchen på närliggande krogen Vinum.

När det inte är en ”klassisk Vintage” årgång som 2012, då lanserar man en betydligt mer prisvärd ”Single quinta Vintage” Malvedos. Och denna smakade alldeles utmärkt. Men det vin som skulle få mig att falla pladask var en 1990 Single Harvest Tawny Port (Lodge Edition). En väldigt limiterad upplaga där vinet från årgång 1990 legat på fat fram till dags dato. Alltså en så kallad Colheita för att fira Graham´s 100-års jubileum, då man byggde sin lodge i Vilanova de Gaia 1890. Ett helt fantastiskt vin med en ljuvligt bränd och knäckig sötma.

På kvällen hämtade Miguel Roquette från Quinta Do Crasto upp oss för att bjuda på en fin fisk- och skaldjurs meny på O Gaveto i Matosinhos. Där fick jag träffa krögaren Joâo för att sätta ihop höstens meny till mitt besök den 1 september med min kommande grupp.

Sen skulle det följa två helt underbara dagar med Miguel uppe på Quinta Do Crasto. Frukost, lunch och middag i två dygn med massvis av goda viner som premiär årgången av Vinha Da Ponte från 1998 , 2001 Touriga Nacional samt en gammal Port från 1920-talet….. plus mycket annat gott. Familjen har som bekant ett samarbete med familjen Cazes på Chateau Lynch-Bages i Pauillac-Bordeaux med gemensamma vinet Xisto. Generöst öppnade Miguel upp en 2009 samt 2016 av detta 5 Cru slott. Vi åkte även motorbåt på Dourofloden och kände oss väldigt privilegierade.

Det var väldigt hett och temperaturen låg på 40 grader i skuggan vilket gjorde att vi höll oss nära deras välkända infinity-pool. Vid middagarna var även deras importörer från både Angola och Canada samlade och det blev väldigt trevliga diskussioner. Efter två avkopplande dagar tog vi tåget tillbaka till Porto för ett avslutande dygn.

Vi promenerade säkert 20.000 steg ner till floden, över Eiffel-bron, in i gamla stan, upp till krogen Reitoria för en god lunch och sedan tillbaka till vårt hotell på Vinanova de Gaia-sidan. På kvällen blev det en riktigt fin middag på enstjärniga Pedro Lemos i stadsdelen Foz. Pedro själv hade tagit sig tid för att komma och språkas vid, då jag gästar hans nya krog uppe i Pinhão vid mitt nästa besök med min grupp. Vi drack b.l.a favoriten Bucaco Branco på druvorna Maria Gomez och Encrusado till de första rätterna och självklart en passande 20 årig Madeira Malmsey till anklevern. Så briljant denna krögare är.

Nu är man hemma igen i verkligheten. I veckan skall allt spikas kring två WineMakersDinner´s i höst med Keermont från Stellenbosch samt BaiGorri från Rioja. Jag har även fått klart med datum för båda mina resor till Verona med opera 2024. När hotellet är spikat och klart lägger jag ut på hemsidan. I övrigt är det en lugn vecka med lite små förberedelser inför vad som komma skall.

Bästa hälsningar och ha en fin vecka
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.