Fina dagar i Valladolid och projektet Éxzito.. I veckan väntar Bordeaux

I veckan som gick flög jag ner till Madrid och sedan vidare med snabbtåget upp till Valladolid. På stationen väntade min vän Diego som körde oss båda till bodegan Pico Cuadro. Där väntade Oscar och vår vinmakare Felipe.

Målet med denna resa var för mig att sätta mig in i årgången 2019. Druvorna plockades in från tre olika växtplatser i september månad. Kvalitén var alldeles utmärkt och det krävdes ingen noggrannare selektering vid sorteringsbordet. Efter alkoholjäsningen har sedan vinet legat och vilat dels på stora 5.000 liters fat samt merparten (85%) har legat på 400 liters fat.

Vinet har precis genomgått den malolaktiska jäsningen där den skarpa äppelsyran omvandlas till den mjukare mjölksyran. Det är exakt vid denna tidpunkt som man kan göra en rättvis bedömning över hur årgången ser ut. Jag har i över tjugo års tid besökt Bordeaux under den första veckan av april då man öppnar sina källare på slotten för att världens bedömare skall få möjligheten att testa vilka slott som lyckats bäst. Sedan sker som bekant en fatlagring i 18 – 24 månader där vinet utvecklas väsentligt.

Vinet Éxzito 2019 imponerade stort på mig och jag bedömer att året är ett mellanting mellan 2015´s friskhet, 2016´s elegans och 2017´s power. Detta innebär att 2019 kommer att bli en mycket stor årgång där skörden är den normala kvantitetsmässigt.

Vi kommer nu att tappa över vinet på barrique-fat om 225 liter. 70 % av faten kommer att vara nya och vi kommer att använda oss av de fem tunnbinderierna Taransaud, Nadalie, Picard, Surteq och Vicard. Virket till dessa tunnor kommer från centralmassivet i Frankrike och regionen Troncais. Sen blir det spännande att följa vinets utveckling i tunnan fram till buteljering i slutet av sommaren 2021.

Vi börjar nu försäljningen av vinet som ”Primeur” vilket innebär att man beställer vinet genom bodegan Pico Cuadro. Priset är oförändrat sedan föregående år med 4.200 euro/fat om trehundra buteljer. Det tillkommer sedan moms när vinet är klart för buteljering innan leverans. En nyhet är att man även kan beställa ett halvt fat om 150 buteljer i 0,75 cl. storlek. Priset är då 2.100 euro. Detta nya grepp gör vi för att många befintliga kunder tycker att 300 buteljer är för mycket. Med årgången 2019 kommer vi även att ändra etiketten för varje ny årgång. Det är min vän vinkonstnären Clas Håkansson som står för motiven. Hör gärna av er till mig om ni är sugna på 2019.

Vi smakade på en rad olika fat och även 2018 som jag senast testade i oktober då Diego och Oscar medverkade vid två vinmiddagar på Gastro. Detta vin har fått en helt annan karaktär efter månader av lagring på ekfat. Vinet smakar helt ljuvligt och de kunder som köpt ett fat av bodegan kommer inte att bli missnöjda. Detta vin kommer att lagras ytterligare på fat fram till denna sommar.

Jag hade återigen möjligheten att smaka på samtliga årgångar vi producerat och det märks tydligt hur de äldre vinerna utvecklats i mycket positiv riktning. Efter allt provande intog vi en bättre lunch på Abadia Retuerta där jag i oktober månad kommer att lägga både en lunch och en provning vid min kommande vinresa med Ribera del Duero och Madrid i kombination.

Diego hjälpte mig som vanligt med att boka upp alla besök och nu är det ”krattat och klart” på även denna resa. På kvällen åt vi en trevlig middag inne i Valladolid på nyöppnade Melel som drivs av ex. Real Madrid spelaren Borja Fernandez som gjorde 35 matcher för klubben och spelade med storheter som Zidane och Cannavaro. Konceptet var att en kunnig sommelier tog oss 22 gäster på en resa runt Frankrike där vi fick smårätter till varje vin. Ett mycket trevligt koncept. Kvällen avslutades på Oscars´s krog Vino Tinto och en härlig, mör chuleton från Galicien. Denna utsökta mjölkko, med tre rejäla bitar med hem i bagaget, vacuum-förpackad inför lördagens middag hemma hos mig och Lis.

Idag söndag gästar jag Munskänkarna i Kullabygden då jag håller i en Bordeaux-provning som inleds med ett föredrag och powerpoint av mig. Denna sektion är verkligen på hugget med många trevliga medlemmar som gärna följer med på mina resor.

På onsdag bär det iväg till Bordeaux för min del. Jag har skräddarsytt en resa för en grupp på tio personer. Jag har lagt upp ett gediget program efter deras önskemål och besök är inbokade på Chateau Haut-Brion 1 Cru i Pessac-Léognan, Chateau Pape-Clément Grand Cru Classé i Pessac-Léognan, Chateau Montrose & Chateau Cos d´Estournel båda 2 Cru i Saint-Éstephe, Chateau Pichon-Baron 2 Cru i Pauillac, Chateau Suduiraut Premier Grand Cru Classé i Sauternes samt Chateau Aigulhe i Saint-Emilion.

Jag har även sett till att vi får lite god mat också och jag har bokat in ett koppel av trevliga restauranger med Gordon Ramsay – Au Pressoir d´Argent med sina två stjärnor som höjdaren på resan. Resan sträcker sig till söndag.

Vi håller kontakten!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.