Väldigt jobbig situation med Corona-viruset

I skrivande stund är det lördag morgon. Allting handlar förtillfället om Corona-viruset och vi får ständiga rapporter om nya tilltag från olika håll. Själv är jag oerhört drabbad, men det är en viskning mot vad många andra går igenom. Jag sitter på mitt lilla kontor i ett hus på tomten. Inga anställda och minimalt med kostnader. Mina tankar går till kollegor med många anställda och höga hyror. Som tidigare aktör i restaurangbranschen hör jag redan rykten om uppsägningar och neddragningar. Och man kan hålla på hur länge som helst och komma på drabbade. En fruktansvärd situation som vi måste och kommer att ta oss igenom.

För egen del skulle jag varit i Bordeaux, men resan blev i sista stund inställd trots att det i dåvarande läge inte var en utpekad hotad plats. Nu på måndag skulle jag åka iväg på den årliga studieresan till ett nytt område. Förra året besöktes Beirut och efter den lyckade resan satte jag upp en resa till Libanon som snabbt blev fullbokad. Hur det blir med denna resan i slutet av april vet ingen i dagsläget. Årets resa skulle ta mig till Österrike där jag skulle besöka producenterna Hirtzberger, Ott, Prager, F.X Pichler, Jamek och Knoll i regionen Wachau samt Schwarz och Kracher i Burgenland. Mellan dessa vingårdsbesök var middagar inbokade på intressanta ställen som Silvio Nickol**, Amador*** samt legendariska Steirereck**. Men allting har blivit avbokat. Det är även inbokat en ny vinkväll på Hotellet & Co. i Höganäs den 7e april med tema Österrike. Men nu har jag inget material att uppvisa, då jag planerat att komma taggad med många intryck från Österrike. Temat för kvällen kommer sannolikt att ändras till Alsace.

Nästa söndag är jag inbokad till Sydafrika med Forsea då vi skall köpa in fler viner som skall säljas på färjelinjen mellan Helsingborg och Helsingör. Nu har man stängt gränsen till Danmark och i Turkiet tar man inte emot flyg från sju olika europeiska länder, däribland Sverige. Vi är bokade via Istanbul med Turkish Airlines och vi får se dag för dag om det blir en resa eller ej. Och nu har även Cape Town fått sitt första fall av Corona-viruset.

Veckan därefter mellan den 30/3 – 4/4 skulle jag ha kört en resa till Champagne och Paris. När man nu vidtagit stora åtgärder i Paris med stängda skolor etc. så kändes inte denna resan rimlig. Jag meddelade igår mina bokade resenärer att de kan återkomma till mig med konto uppgifter så sätter jag tillbaka hela beloppet de betalt för resan, med förhoppning att vi kommer ner till Champagne nästa år. Jag förlorar inga pengar på att ställa in resan då hotellens- och restaurangernas depositioner återbetalas till mig. Men jag har självfallet ingen inkomst.

Jag och min familj hade även bokat in en resa till New York över påsken. Men Donald Trump har stängt hela landet under den närmaste månaden och vi kommer inte in i USA. Flygbiljetten återbetalas, men säkert inte hotellrummen som inte var ombokningsbara. Jag är även anlitad vid två tillfällen under våren i Spanien för olika företag som har större event. Jag är högst osäker om jag kommer till Palma de Mallorca den 16e april och Barcelona den 25e april.

Vi är alla drabbade på olika sätt och det är bara att invänta nya rapporter. Själv blir det bastu på Pålsjöbaden, Padel-tennis och träning på Aktiverum. En av de mest positiva stunderna är när man träffas över en god flaska vin och en god bit mat. I veckan var vi ett trevligt gäng hemma hos Bengt Bengtsson i Strandbaden. Bengt hade tagit dit kökschefen Jörgen från Hotellet & Co. som lagade en mycket god meny. Veckans bild får blir på ”frisparksmuren” över de viner vi njöt av.

2014 Sine Qua Non Syrah från Santa Barbara är oftast helt oslagbar vid en blindprovning. 2009 Chateau Pontet Canet från Pauillac i Bordeaux som fått 100 poäng av Robert Parker, var helt sanslöst underbar. 2011 Redigraffi från Tua Rita i Toscana är en förträfflig Merlot i världsklass. 1998 Vega-Sicilia ”Unico” från Ribera del Duero är det alltid ett stort tillfälle att få prova och denna gång tillsammans med ”mitt vin” 2009 Flor de Pingus i sin fruktdrivna och imponerande stil. Kilikanoon ”M” från McLaren Vale är utan tvekan ett av Australiens bästa viner och vinet gjorde inte bort sig denna kväll. Det provades även ett par viner till som borde vara värdiga att nämna, men till matchen öppnade värden ytterliga två mästerliga viner i form av 2006 Ornellaia från Bolgheri i Toscana samt ett av USA´s främsta viner 2008 OVID från Napa Valley. En fantastisk kväll där var och en bidrog med varsin god butelj.

I veckan som kommer får vi nog dra ihop någon liknande kväll. Min vän Magnus Alqvist har bjudit hem mig och Per Dahlberg på tisdag då vår Österrike-resa blivit inställd. Magnus har grävt djupt i källaren och hotat med några ”rysare” från Bordeaux.

Jag hoppas ni får en så bra vecka som möjligt!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.